Cum să faci fotografii reușite cu Galaxy Note 9

Am primit de curând telefonul și cum articolul despre S8+ a fost apreciat m-am gândit că ar prinde bine și un articol cu sfaturi pentru fotografii reușite cu Galaxy Note 9. La fel ca în articolul anterior, și de această dată voi încerca să prezint atuurile telefonului alături de câteva tips and tricks

Telefonul aduce îmbunătățiri tehnice camerei foto, dar are și un soft mai important. Cel mai mare plus, din punctul meu de vedere, este diafragma care acum poate fi modificată între f/1.5 și f/2.4. Pe locul secund este faptul că Note 9 a primit două camere foto care sunt utilizate în multe situații din care reamintim fotografia de tip portret cu fundal blurat și îmbunătățirea vitezei de focalizare.

ceasul din blaj galaxy note 9
Ceas din Blaj | #withgalaxy #cronicaridigitali

În continuarea articolului voi oferi sfaturi tehnice, exemple, dar vă voi spune și despre aplicațiile de editare pe care le folosesc. 

De ce trebuie să ții cont ca să faci fotografii reușite cu Galaxy Note 9:

Compoziția

Când vine vorba de compoziție trebuie să fii atent la micile detalii precum așezarea subiectului în imagine, îmbinarea planului principal cu cel secund, dar și la cromatică. În plus Destul cu teoria și să trecem la exemple și explicații.

În fotografia de mai jos am ales să surprind turnul cu un punct de stație foarte jos pentru a include în imagine și acele flori care dau o cromatică plăcută și umplu un spațiu care de altfel ar fi fost gol. 

galaxy note 9 bethlen
Castelul Bethleen din Criș | #withgalaxy #cronicaridigitali

Următoarea imagine a fost făcută după destul de multe minute de căutări pentru că încercam să fotografiez o biserică înconjurată de ziduri. De oriunde încercam să fac fotografia aveam acel zid în față și doar un cer alb în spate. Rezolvare a venit de la ideea de a surprinde turnul într-o ramă semi-naturală formată din zidul bisericii fortificate și copacii din jur. 

biserica withgalaxy
#withgalaxy #cronicaridigitali

Culorile și creativitatea

Aici vă puteți juca foarte mult cu setările din modul PRO. Eu setez un ISO cât mai mic și am grijă ca la White Ballance tonurile să fie spre cald astfel încât să obțin imagini mai plăcute din punct de vedere vizual și fără zone arse. 

apus piata presei
Vedere către Casa Presei din Herăstrău | #withgalaxy

De fotografia de mai jos sunt foarte mândru deoarece a ieșit mai mult din întâmplare încercând să folosesc modul PRO al telefonului pentru a obține tonuri mai calde. Cu toate astea a trecut și prin VSCO pentru un filtru și editare de culoare în Snapseed

apus note 9 maramures
Apus în Maramureș | #withgalaxy #cronicaridigitali

Fotografii pe lumină scăzută

Diafragma de f/1.5 vine în ajutorul celor care vor să facă fotografii pe lumină scăzută și întodeauna recomand ca atunci când lumina nu vă ajută prea mult să mergeți pe f/1.5, iar când este suficientă lumină să folosiți f/2.4 ca să obțineți fotografii cât mai clare. Pe modul auto aceste modificări se fac automat, dar la modul PRO sunt controlate de utilizator. 

Imaginea de mai jos n-a trecut prin nici un fel de editare și este rezultatul unui ISO scăzut cu tonuri încălzite direct din modul PRO. 

alee in parc
Alee din Herăstrău | #withgalaxy #cronicaridigitali

Modul portret

Note 9 este primul telefon care m-a impresionat plăcut atunci când a venit vorba de modul portret pentru că reușește să separe subiectul foarte bine de fundal. Găsiți acest mod din setările camerei foto sub denumirea de focalizare live. 

Deși nu m-am jucat destul de mult încât să vin cu foarte multe exemple vă voi lăsa totuși o poză care să exemplifice cam ce poate ieși din modul portret fără editare. 

portret cu note 9


Pentru mai multe detalii despre setările camerelor foto vă recomand și acest articol. Se axează pe DSLR-uri, dar explică mai bine termeni precum ISO, Diafragmă și Shutter Speed (timpul în care camera stă deschiză pentru a înregistra imaginea). 


La fotografierea subiectelor aflate în mișcare trebuie să selectați Shuter Speed-ul la 1/300 sau mai mult. Faceți teste și vedeți cât de mult trebuie scurtat timpul de expunere. De exemplu, în cazul păsărilor aveți nevoie de cel puțin 1/800.

*Găsiți tipul de expunere/shutter speed în al doilea buton din modul PRO de jos, fix după ISO, acolo va scrie 1/x și sub el diafragma pe care o folosiți, f/1.5 sau f/2.4. De asemenea, diafragma recomandată pentru subiectele aflate în mișcare este de f/1.5.

Aplicații de editare

Aplicația de editare fără de care nu pot să mă descurc este Snapseed și aproape fiecare fotografie pe care o fac trece pe acolo pentru mici modificări de contrast, luminozitate sau mărime.

Pe lângă Snapseed, fotografiile mai trec uneori și prin VSCO pentru că îmi place să adaug sau să creez filtre pentru a oferi fotografiei un aspect unic. În editarea pe care o fac încerc să redau sentimentul pe care l-am simțit atunci când am făcut fotografia. 

Reminders și sfaturi pentru fotografii reușite cu Galaxy Note 9, dar și cu alte camere foto:

  • Șterge tot timpul lentina telefonului cu tricoul sau cu un material moale înainte de a face fotografii.
  • Zoom-ul digital scade din calitate și ar trebui să te bazezi doar pe zoom-ul optic (2x în cazul Note 9).
  • Bifează Upload HD din setările Facebook/Instagram sau cea mai bună calitate disponibilă.
  • Ai grijă de unde vine lumina și folosește-te de ea în avantajul tău.
  • Nu folosi blitz-ul decât dacă vrei să faci ceva creativ sau chiar vrei o poză ca amintire cu acel moment.
  • Pentru fotografii reușite cu Galaxy Note 9, dar și cu orice alt telefon sau cameră foto recomand și un program de editare care să vă ajute să redați mai bine ceea ce ați văzut cu ochii liberi. 
  • Tot pe tema editării, încercați să expuneți dând click pe cer și apoi să creșteți umbrele în Snapseed. Urmând acest sfat veți putea păstra și albastrul cerului în imagini, nu doar un subiect cu un cer ars/alb.

P.S. am scris și despre cum să faci fotografii reușite cu S10+, asta în caz că ați făcut vreun update 🙂

Găsiți Note 9 la eMag.

Scriu despre lucruri care îmi atrag atenția, locuri prin care merg, festivaluri și uneori îmi mai dau cu părerea despre ce se întâmplă pe internet. În timpul liber mă uit la filme, seriale și nu ratez vreo ocazie de a cunoaște oameni sau de a merge la un concert bun.

Un comentariu la „Cum să faci fotografii reușite cu Galaxy Note 9”

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.