Înainte de a începe articolul voi face o mică introducere reprezentând motivul pentru care am decis să scriu despre setări de bază în fotografie deși există deja multe materiale despre asta.
Am început să fac fotografii acum doi ani și imediat după ce mi-am cumpărat primul DSLR m-am închis în casă timp de o săptămână și am citit articole despre setări, am văzut clipuri pe YouTube și îmi amintesc că de multe ori, mai ales în articole, limbajul era foarte tehnic și abia că înțelegeam ceva. Acum m-am decis să fac o serie de articole de tipul #backtobasics prin care să explic setări, tehnici de compoziție și alte lucuri care țin de fotografie într-un limbaj cât mai accesibil, genul de articole pe care aș fi vrut să le citesc la început.
*După ce trec prin seria de articole de bază mi-am propus să fac și experimente foto (poate chiar și în format video) cu dublă expunere, oglinzi, expunere lungă, bookeh personalizat, dar și multe alte idei pe care n-am apucat încă să le pun în practică.
Setări de bază în fotografie | ISO
Cel mai simplu de explicat ar fi să spunem că ISO se referă la sensibilitatea senzorului sau a filmului. Cu cât ISO e mai mare cu atât senzorul devine mai sensibil și aduce mai multă lumină în fotografie, dar asta cu prețul de a lua puțin din calitatea ei.
În cele mai multe cazuri ISO începe de la 100, dar există și exceptii unde întâlniți și valori ISO mai mici. Un număr ISO mare ne spune că lumina a fost amplificată pentru a obține o imagine expusă corect, dar în urma amplificării apare zgomotul în imagine (purici). În funcție de performanța aparatului foto, acele zone de zgomot apar la valori mai mici sau mai mari ISO și sunt mai accentuate sau mai puțin accentuate.
De exemplu la un Nikon D90, aparat care costă 200 de euro SH și nu se mai fabrică imaginile devin greu de folosit după 1600 ISO în timp ce la Nikon D7200, aparat care costă în jur de 1000 de euro, imaginile încă pot fi folosite și la ISO 8000, dar nu vor avea aceeași calitate ca la iso 100-800.
Ideea este că de fiecare dată trebuie să păstrați un echilibru între ISO și celelalte variabile (despre care vorbim în continuare) care definesc expunerea unei fotografii pentru a obține o imagine clară, nemișcată și expusă corect.
Ca să înțelegeți mai bine, mai jos am lăsat câteva imagini făcute cu valori ISO diferite.

Setări de bază în fotografie | Shutter Speed – Timp de Expunere
Shutter speed reprezintă timpul alocat senzorului pentru a inregistra lumina și informațiile din exterior pentru a realiza fotografia.
Cu cât shutter speed-ul este mai rapid, cu atât ajunge mai puțină lumină la senzor, iar imaginea este înghetață și mai clară dacă există mișcare. Dacă alegem un shutter speed mai lent, de exemplu 1/13s, imagine va fi blurată din cauza mișcării.
Bineînțeles, dacă este o zi însorită vei avea mai multă lumină cu care să lucrezi și poți folosi un shutter speed foarte rapid, iar dacă lumina de afară nu te ajută prea mult va trebui să ajungi foarte aproape de valorile de la care fotografia începe să fie blurată la cele mai mici mișcări ale tale sau ale modelului. Când atingi această limită ești nevoit să crești ISO, setare despre care am vorbit mai sus.
Pentru fotografierea din mână este recomandată folosirea un shutter speed mai rapid de 1/80s, dar acesta este influențat și de zoom-ul pe care îl are obiectivul pentru că la un teleobiectiv de 600mm de exemplu, un shutter speed de 1/300s ar însemna o fotografie mișcată chiar și cu stabilizare de imagine, iar în cazul acesta o valoare sigură ar fi undeva pe la 1/600-800/s.
În cazul fotografierii unui meci de fotbal, a unui concert, a păsărilor în zbor sau a unor frunze în parc situația se schimbă și 1/80s nu mai e de ajuns, ba chiar va trebui să ajungi la valori de peste 1/1250s dacă subiectul se mișcă foarte repede.
Ca să înțelegeți mai bine fenomenul, mai jos am fotografiat frunzele unui copac mișcate de un vânt nu foarte puternic și puteți observa cum la 1/1250s am reușit să prind frunza nemișcată, iar la 1/13s toate frunzele sunt mișcate.
Setări de bază în fotografie | Apperture – Diafragmă (f)
Diafragma este un component asemănător irisului uman și controlează, alături de shutter speed, lumina care ajunge la senzorul aparatului foto. De asemenea, efectul de fundal blurat este dat tot de diafragmă și cu cât numărul f este mai mic cu atât intră mai multă lumină și fundalul este mai blurat.
Deși există obiective care au un f mai mic de 1, din gama celor luminiase, mai întâlnite și accesibile sunt cu f/1.4 și f/1.8. Acestea reușesc o separare foarte bună a subiectului de fundal și trimit mai multă lumină către senzor decât obiectivele de kit. Dacă alegeți să folosiți f/8 – f/22, zonele din spatele subiectului vor fi din ce în ce mai clare, dar ca să faceți o fotografie expusă corect trebuie să ridicați ISO sau să folosiți un Shutter Speed mult mai lent.
Tocmai din acest motiv, lentilele cu f variabil ( 3.5-5.6 ) pot fi uneori destul de derutante și trebuie să înțelegeți că în cazul acelor obiective trebuie să schimbați setările ( ISO/Shutter Speed) dacă treceți de la distanța focală de 18 la 55 de exemplu pentru că diferența de lumină care intră va fi prea mare.
Pentru fotografierea în lumină scăzută, indiferent de aparatul pe care îl folosiți trebuie să vă gândiți la obiective luminoase, adică cele care au o valoare f cât mai aproape de 1.8 sau mai mică. Câteva exemple ar fi obiectivele de mai jos pe care le-am testat și pot spune că sunt bune.
Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G
Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G
Canon EF 50mm f/1.8 STM
F-ul mai mare se folosește de obicei în cazul fotografiei de tip long exposure, dacă vreți să aveți mai multe detalii în spatele modelului sau pentru peisaje. Cu toate astea, pentru long exposure ar trebui să aveți și un filtru ND, iar f-ul maxim pe care să-l folosiți să fie undeva pe la 16 deoarece la un f foarte ridicat apare fenomenul de difracție și nu vă va ajuta la claritatea pozei deloc, ba dimpotrivă.
Mai jos am lăsat 3 fotografii făcute cu diferite valori ale diafragmei ca să înțelegeți cum funcționează separarea subiectului de fundal. Ca să obțin aceeași expunere în fiecare poză am setat ISO la 400 și am modificat de fiecare dată f-ul și Shutter Speed-ul.
*Pentru testele din articolul cu setări de bază în fotografie am folosit Nikon D7200 + Tamron 70-200 f/2.8 G2 și ca subiect pentru poze acumulatori LADDA (cei albi) și Eneloop (cei negri) plus Boxa Bluetooth în formă de omuleț verde.
Vă invit să citiți mai multe articole din categoria foto, iar aici găsiți o parte din portofoliul meu.
Salut Marius!
Am un kit Nikon formatat din D750 si 24-70 f2.8
Intrebarile mele sunt:
Care sunt cele mai bune setari cu si fara blitz in interior si exterior?
Am setat in interior iso 600 f2.8 si 1/123 si nu sunt multumit de calitate sau iso 400 f 2.8 si 1/200 cu blitz 1/16 si la fel.
Unde mai trebuie sa umblu sau unde gresesc?
Multumesc frumos!
Salutare,
Nu exista setari perfect sau universal valabile. Depinde foarte mult de lumina din incapare si de momentul zilei in care alegi sa fotografiezi, dar si daca afara este inorat sau nu.
D750 este un aparat foarte bun si n-ar trebui sa ai probleme atunci cand esti nevoit sa cresti ISO.
Cu toate astea, incerca sa ai un punct de pornire, sa spunem ISO 200 f2.8 in interior, seteaza puterea blitz-ului la 1/64 si lasa aparatul pe A, nu pe M pentru inceput. In acest fel isi va alege singur shutter speed si nu vei avea poza supra/subexpusa.
Daca fotografiile nu ies cum te astepti, joaca-te cu puterea blitz-ului in functie de ceea ce vrei sa obtii. De asemenea, uita-te pe setarile pozei ca sa vezi ce shutter speed foloseste aparatul pentru a trece mai tarziu pe full Manual.
Tine cont si de faptul ca daca indrepti blitz-ul catre subiect fara vreo umbrela sau vreun fel de difuser o sa ai o lumina prea agresiva, cel mai bine este cu blitz-ul indreptat spre tavan.
Buna. Curând voi achiziționa un Nikon D7200 cu un obiectiv 50mm F1.4.. din cate m am documentat pana acum , este destul de bun la început obiectivul acesta pentru portrete dar am o întrebare dacă poți sa mi răspunzi te rog .. dacă doresc sa merg de exemplu la o petrecere , botez micuț .. as putea captura cadre cât de cât ok ? Sau ce obiectiv mai “ accesibil” as putea lu a pt asta. Mersi 🙂
Buna, aparatul si obiectivul sunt foarte bune, cu siguranta vor iesi bine pozele in combinatia asta, indiferent de situatie. Singura problema ar fi daca ai grupuri mai mari deoarece nu ii vei putea cuprinde pe toti cu 50mm daca nu esti intr-o sala mai mare.
Buna ziua am și eu o întrebare
Dintre obiectivele Canon Obiectiv Canon EFS 18-135mm 1:3.5-5.5 67mm
Canon EF 50mm Obiectiv Foto DSLR F1.8 STM Care este mai perfect pentru portret ?
Salut, eu as merge pe Canon EF 50mm. Acel f 1.8 te va ajuta mult la bookeh si la separarea subiectului de fundal.
Salut. E manual – M, nu vrea nici cum sa stea fix , de 5 ore incerc sa gasesc un raspuns si nimic…
Salut. E manul – M, nu vrea nici cum sa stea fix , de 5 ore incerc sa gasesc un raspuns si nimic…
S-ar putea sa fie Bracketing activat. In fata, langa butonul de flash trebuie sa existe si unul BKT (Bracketing), tine apasat pe el si misca de rotite ca sa-l setezi la 0.
Salut. Ajuta-ma te rog cu timpul de expunere in modul manual la nikon d7200. Daca il pun la 1/50, dupa ce fac o poza se schimba automat la 1/13, mai fac o poza se schimba la 1/6, etc. Cum pot face sa ramana fix de fiecare data cand fac o poza. Mersi.
Salut, esti sigur ca aparatul este pe modul M (Manual)? Ca ceea ce spui tu nu ar trebui sa se intample daca e setat pe manual suna mai degraba a A (aperture priority) sau Auto.