Cum să faci fotografii bune cu Galaxy S10+

Calitatea unei fotografii este dată de ochiul celui care o privește, dar ceea ce putem face noi este să încercăm să realizăm fotografii cât mai corecte din punct de vedere tehnic fără să sacrificăm factorul emoțional. Cu aceste gânduri în minte vreau să îți prezint mai jos articolul despre cum să faci fotografii bune cu Galaxy S10+

Înainte să testez Galaxy S10+ eram de părere că cinci camere foto pe un singur telefon sunt puțin cam prea mult și că nu prea ai ce face cu ele. Ei bine, de când am primit telefonul prin programul Orange Smartphone Tester am fost contrazis în cel mai frumos mod posibil.

Cei care citesc blogul meu de mai mult timp știu deja că sunt fan Samsung și că majoritatea telefoanelor pe care le-am avut de-a lungul timpului sunt de la acest brand. Fapt ce transformă automat acest articol în unul de comparație cu produsele pe care le-am avut și testat până acum. Spre exemplu, despre camerele foto am discutat și referitor la modelele S8+ și Note 9. Iar de fiecare dată am fost plăcut surprins de performanțele lor. Să fie oare la fel și în cazul S10+?



Înainte de a începe ar mai fi de menționat faptul că blogul micșorează imaginile destul de mult pentru a se încărca mai repede și sunt cam la 50% din calitatea lor originală.

Galaxy S10+ vine cu două camere frontale și trei pe spate.

Camera principală rămâne în continuare cea mai bună și vă recomand să o folosiți cât mai mult doar pe aceasta pentru că nu vă va dezamăgi și se va descurca în majoritatea situațiilor.

Pe lângă ea, S10+ vine cu încă două camere care au ca scop îmbunătățirea focalizarii pentru camera principală, dar funcționează și independent, una pentru zoom și cealaltă pentru fotografiile de tip ultra wide.

Mai jos o să vă las un exemplu de scenă fotografiată, pe rând, cu fiecare dintre cele trei camere pentru a vedea diferența. 

Desigur, este ușor să spun că telefonul face fotografii bune, dar adevarata valoare dată imaginii este ochiul celui care crează acel cadru.

Funcțiile camerei vor detecta scenele în mod automat și vor adapta expunerea și culorile pentru fiecare în parte. Cu toate astea, chiar dacă ai culorile și expunerea potrivită, în momentul actual, nu există nici un program care să îți spună cum să faci o fotografie care să transmită o trăire pentru cel care o vede. Și până la urmă poze sunt multe pe internet, dar ceea ce vrei să scoți tu din telefon este, fie o amintire pentru tine, fie ceva care să transmită un sentiment celui care o privește.

Pentru a face fotografii bune cu S10+ trebuie să ții cont de mai multe variabile printre care amintim:

Compoziția – joacă-te cu liniile din jurul tău și cu elementele pe care vrei să le incluzi în fotografie. Ai grijă ca linia orizontului să fie dreaptă și celelalte elemente geometrice să lucreze împreuna pentru a crea o armonie perfectă.

Atunci când vorbesc de compoziție, pe lângă linii și alte lucruri geometrice, mă refer și la ceea ce alegi să incluzi în imaginea ta. O clădire singură s-ar putea să nu arate foarte bine, dar dacă o fotografiezi de la bază și incluzi în cadru și un buchet de flori, spre exemplu, va transmite mai multă emoție și se va transforma într-o fotografie reușită. Același lucru se va întâmpla și cu o stradă goală. Dacă alegi să fotografiezi pe acea stradă un cuplu care se sărută și alegi unghiul optim vei transmite foarte multă emoție și fotografia va fi apreciată chiar și cu potențial de viralizare dacă este însoțită de o poveste frumoasă.

Culorile – poți folosi modul PRO pentru a crea culori mai calde în fotografie. Așa vei avea o reprezentare mult mai frumoasă a peisajelor de vară sau a apusului întrucât astfel de scene au culori mai calde de obicei și cei care le privesc se așteaptă la asta.

În cazul subiectelor aflate în mișcare, cea mai bună variantă este să folosiți tot modul PRO și să selectați un timp de expunere de peste 1/400-700, în acest fel veți putea să înghețați imaginea și să nu aveți subiectul blurat. Aici avem și noroc cu diafragma de f/1.5 a camerei foto care este foarte luminoasă și veți observa că fotografiile făcute cu un Samsung din ultimii 3 ani ies muuult mai bine decât cu telefoane mai vechi chiar dacă are camera foto aceeași megapixeli.

Creativitatea este și ea o variabilă care va cântări foarte mult și aici, oe lângă aplicațiile de editare, poți folosi în ajutorul tău funcția de portret a camerei, dar și camera wide pentru a obține efecte interesante. De asemenea, în focalizare live veți găsi și funcții precum pată de culoare sau fundal răsucit, efecte care cu siguranță vor prinde bine pe social media.

Desigur, nu trebuie să uităm faptul că fiecare privește fotografiile prin propriile filtre și niciodată să nu te lași descurajat dacă din 100 de oameni care văd ce ai postat se trezesc doi sau trei să râdă de tine sau să nu le convină ceva. Atâta timp cât ești mulțumit cu rezultatul obținut nu are de ce să îți fie rușine, iar dacă printre comentariile pe care le primești sunt și critici constructive ar trebui să le iei în calcul și să te dezvolți tinând cont de preferințele și stilul tău de fotografiere.

Ca de obicei, câteva reminders și sfaturi pentru fotografii reușite cu Galaxy S10+

  • șterge lentila înainte de a face fotografii;
  • nu folosi zoom-ul digital pentru că va strica din calitatea imaginii;
  • în schimb, folosește una dintre cele 3 camere în funcție de nevoi;
  • bifează Upload HD din aplicațiile pe care le folosești;
  • folosește lumina în avantațjul tău și nu te aștepta la fotografii excelente seara, nici un dslr nu poate face asta;
  • încearcă, pe cât posibil, să nu folosești blitz-ul;
  • folosește-te de aplicațiile de editare ca să faci fotografia să exprime cât mai bine ceea ce ai văzut sau îți dorești să exprime;
  • tot legat de aplicațiile de editare, ideal ar fi să expuneți dând click pe o parte mai luminioasă a fotografiei și apoi să creșteți umbrele în editare.

Pentru mai multe detalii despre setările camerelor foto vă recomand și acest articol. Se axează pe DSLR-uri, dar explică mai bine termeni precum ISO, Diafragmă și Shutter Speed.


Pentru ca fotografiile cu Galaxy S10+, dar și cu alte telefoane mobile să fie reușite, vă recomand folosirea unor aplicații de editare precum Snapseed, VSCO sau Lightroom Mobile. Astfel veți avea control 100% asupra imaginii finale.

Eu folosesc, în general, aceste aplicații pentru a accentua ceea ce am văzut în realitate. Cu toatea astea, trebuie să recunosc că uneori, editarea poate să transforme o poză plictisitoare în ceva foarte wow. Nu de puține ori m-am folosit de toate aplicațiile prezentate mai sus pentru aceeași fotografie pentru a o duce de la culori neutre-șterse spre ceva vibrant, plin da viață care să transmită anumite emoții celui care privește fotografia. 

În încheiere vreau să vă spun că fotografia nu înseamnă numai detalii tehnice și expuneri 100% perfecte. Încercați, dincolo de astea, să creați cadre care să vă readucă în momentele acelea când le priviți. De exemplu, eu am câteva fotografii făcute la Untold și Neversea care de fiecare dată când le privesc mă duc în starea aia de festival și mă fac să dau play la o melodie preferată sau să dau replay la aftermovie. 

P.S. sfaturile despre cum să faceți fotografii bune cu S8+ și Note 9 sunt în linkurile din stânga.

Scriu despre lucruri care îmi atrag atenția, locuri prin care merg, festivaluri și uneori îmi mai dau cu părerea despre ce se întâmplă pe internet. În timpul liber mă uit la filme, seriale și nu ratez vreo ocazie de a cunoaște oameni sau de a merge la un concert bun.

9 comentarii la „Cum să faci fotografii bune cu Galaxy S10+”

Lasă un comentariu
  1. Din pacate nu am reusit sa obtin fotografia perfecta.Am urmat pasii tai.Am tot instalat aplicatii de editare dar tot vreau mai bine.Cred ca imi scapa ceva .
    Succes mai departe si multumim ptr sfaturi.

    Răspunde
    • Buna Ioana, imi pare rau ca nu ti-au iesit fotografiile asa cum iti doreai.
      Asa cum spuneam si in articol, calitatea fotografiei nu este data de aplicatiile de editare, ele te ajuta sa transimici ceva ce deja ai surprins prin fotografia ta. Singurul sfat pe care ti-l pot da, fara sa stiu cum ies fotografiile in momentul de fata, este sa tii cont de lumina de afara si sa experimentezi cat mai mult, pana la urma iti vor reusi.
      Zi faina!

      Răspunde
  2. Posesoare de Samsung aici :D. Si nu-s la primul device de la ei, astfel ca stiu ca imbunatatesc constant camera pentru fotografiat & video. Chiar sunt buni pe segmentul acesta.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.