Avantajele și dezavantajele internetului

Internetul a devenit o parte esențială a vieții noastre, influențând modul în care lucrăm, învățăm, socializăm și căutăm informații. Cu toate acestea, ca orice altă tehnologie, internetul vine, atât cu avantaje, cât și cu dezavantaje. În articolul de astăzi vorbim despre avantajele și dezavantajele internetului și încercăm să ajungem la o concluzie cu privire la raportul dintre acestea.

Avantaje ale internetului

Printre cele mai mari avantaje ale internetului este posibilitatea de a comunica și colabora cu oricine, indiferent de distanță. De asemenea, ne oferă noi oportunități de învățate, afaceri și posibilitatea ca gândurile și ideile noastre să ajungă la o masă de oameni, lucru care în trecut era posibil doar cu ajutorul radioului și a televiziunii.

Așadar, haide să luam avantajele internetului pe rând și să discutăm despre acestea:

Acces la informații

Accesul la informații este un beneficiu care vine la pachet și cu dezavantaje (fake news) despre care o să vorbim în a doua parte a articolului. Cu toate acestea, dezavantajele sunt minime în comparație cu avantajele.

Internetul ne-a permis accesul la o cantitate enormă de informații și putem găsi răspuns la aproape orice întrebare (sau cel puțin discuții pe acea temă). De asemenea, avem acces aproape în timp real la știri de pe întreg globul și putem accesa biblioteci virtuale și cursuri online fără vreun cost suplimentar.

Comunicare și colaborare

Internetul este responsabil de schimbarea modului în care comunicăm, mai ales pe distanțe mari. Mailurile, mesajele instant și apelurile video fac parte din rutina noastră zilnică și ne ajută să menținem legătura cu prietenii și familia, dar și să colaborăm cu colegii de la job pentru a crea un workflow care să funcționeze în contextul work from home.

În alte cuvinte, putem spune că internetul este responsabil de scurtarea distanței dintre oameni și ne aduce pe toți la un loc, într-un mediu virtual, indiferent de unde ne aflăm în realitate.

Educație și învățare

Există o mulțime de resurse educaționale online, de la cursuri universitare gratuite la tutoriale video și site-uri de învățare a limbilor străine. Internetul face posibilă învățarea de acasă și oferă oportunități educaționale celor care nu au acces la educație tradițională.

Cel mai mare avantaj este că o mare parte dintre aceste cursuri și resurse educaționale sunt gratuite și necesită doar investiția în conexiunea la internet și a timpului tău. Prin urmare, oricine dorește să învețe mai multe despre un subiect o poate face astăzi fără să investească sume enorme de bani sau să fie nevoie să participe la cursuri și seminarii offline.

Divertisment

Divertismentul a făcut întotdeauna parte din viața noastră, dar odată cu apariția internetului am putut să ne bucurăm de programe de divertisment direct din confortul casei.

De la muzică și filme la jocuri și rețele sociale, internetul oferă o gamă largă de opțiuni de divertisment. Putem urmări emisiuni și filme la cerere (on demand), asculta muzica preferată, juca jocuri cu prietenii și urmări cele mai noi show-uri de stand up comedy direct din sufragerie.

Oportunități de afaceri

Internetul a deschis un nou univers de oportunități de afaceri și a schimbat modul în care afacerile clasice se pot promova. Comerțul electronic, marketingul digital, freelancing-ul și multe alte tipuri de afaceri au devenit posibile datorită internetului.

De asemenea, și micile afaceri pot acum ajunge la un public global și pot concura cu marile corporații cu investiții minime datorită factorului de viralizare care a apărut odată cu internetul. Altfel spus, orice afacere mică, indiferent de bugetul de promovare pe care îl are, are o șansă în plus de a ajunge la clienți oriunde pe blog doar bifând prezența în online și publicând conținut constant.

Eficiență și productivitate

Deși putem avea discuții pe tema productivității, nu trebuie să ignorăm faptul că beneficii precum comunicarea instant, colaborare online prin servicii precum Google Drive și accesul rapid la informații se traduc prin eficiență și productivitate.

Fiind o sabie cu două tăișuri, depinde de noi să ne folosim de avantajele internetului pentru a ne face munca mai ușoară și a rezolva mai rapid task-urile care ne sunt atribuite.

Acces la servicii

Multe servicii care necesitau deplasări sau așteptări la cozi sunt acum la un clic distanță. Mai ales în contextul pandemiei am văzut o creștere a interesului pentru digitalizare și am ajuns într-o perioadă în care aproape orice servicu are o prezență online.

Serviciile bancare online, cumpărăturile online, rezervările online, consultanța de sănătate online sunt doar câteva dintre serviciile care ne fac viața mai ușoară și ne ajută să economisim timp.

Creativitate și exprimare

Internetul poate fi privit și ca o platformă care oferă acces oricui la toți ceilalți utilizatori. Fie că este vorba de blogging, vlogging, postare de fotografii sau muzică, oamenii pot acum împărtăși ceea ce fac și gândesc cu o audiență globală și astfel orice idee are potențial de a ajunge la milioane de oameni.

Învățarea interactivă

Internetul a transformat învățarea într-un proces mult mai interactiv și multe platforme se folosesc deja de elemente de gamification pentru a-și stimula cursanții.

Dezavantaje ale internetului

Am ajuns și la partea mai puțin plăcută a internetului și vorbim de dezavantaje și pericole de care trebuie să ne ferim în mediul online. În cele ce urmează vorbim despre acestea, dar încerc să ofer pentru fiecare și câteva sfaturi despre cum să te ferești sau să le combați efectele negative.

Securitate și confidențialitate

Una dintre cele mai mari îngrijorări legate de internet este securitatea. Hackerii pot fura informații personale și financiare, iar acestea pot fi adunate și vândute către companii de publicitate. De asemenea, internetul poate fi un teren propice pentru fraude și escrocherii.

Cu toate acestea, folosirea unui antivirus și practicarea unui comportament preventiv pe internet te poate salva de majoritatea amenințărilor de genul. Pe scurt, trebuie să tratezi orice link și informație de pe internet cu suspiciune și să navighezi cu ideea că dacă ceva e prea bun să fie adevărat este o tentativă de fraudă.

Nu da click pe link-uri de la necunoscuți sau reclame care nu ți se par sigure și nu naviga pe site-uri dubioase care nu ți se par de încredere.

Dezinformare și fake news

Chiar dacă internetul este o sursă vastă de informații, nu toate informațiile disponibile online sunt corecte, ba chiar unele sunt false publicare în mod intenționat. Citește orice informație și știre de pe internet și social media cu un ochi critic și nu ezita să verifici din mai multe surse dacă ceva ți se pare suspect.

Dependenta de Internet

Accesul la internet poate duce și la dependență, inclusiv dependența de jocuri online, de rețelele sociale sau dependența de telefon. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra sănătății fizice și mentale a unei persoane.

Odată cu răspândirea acestei amenințări au apărut multe aplicații și extensii care te ajută să limitezi accesul la anumite site-uri și aplicații pentru a te încuraja să folosești internetul mai puțin în mod toxic.

Cyberbullying

Cyberbullyingul poate avea un impact profund asupra sănătății mentale a tinerilor, iar anonimatul de pe internet poate face ca acestea să fie chiar mai rău decât bullyingul tradițional. Oricine poate spune orice pe internet și copii sunt cei mai afectați de cyberbullying deoarece trăiesc într-o bulă a lor pe internet greu accesibilă adulților și adesea cazurile de cyberbullying sunt greu de identificat.

Marile companii de jocuri oferă tuturor acces la funcții de raportare a cyberbullyingului și branduri implicate activ în video games oferă informații și suport tuturor jucătorilor.

Invadarea intimității

Protecția vieții private cunoaște noi limite odată cu apariția internetului deoarece datele utilizatorilor pot fi colectate, stocate și utilizate adesea chiar și fără consimțământul lor. De asemenea, există cazurile în care multe persoane fac publice informații despre viața lor privată pe rețelele sociale fără să se gândească la pericole.

GDPR este una dintre inițiativele la nivelul UE pentru a proteja datele consumatorilor și a controla modul în care acestea pot fi folosite și stocate.

Izolarea socială

Deși internetul poate conecta oamenii din întreaga lume, el poate contribui și la izolare socială. Comunicarea față în față este înlocuită cu interacțiunea online, ceea ce poate duce la un sentiment de izolare și la o scădere a abilităților sociale.

Tocmai din acest motiv este important să păstrăm un echilibru între interacțiunea pe internet și cea în viața offline, mai ales atunci când ne referim la relațiile cu partenerii, prietenii și familia.

Sper ca acest articol să-ți răspundă la întrebările legate de avantajele și dezavantajele internetului, iar dacă ești de părere că am omis ceva, te invit în rubrica de comentarii unde putem discuta mai multe despre acest subiect.

Scriu despre lucruri care îmi atrag atenția, locuri prin care merg, festivaluri și uneori îmi mai dau cu părerea despre ce se întâmplă pe internet. În timpul liber mă uit la filme, seriale și nu ratez vreo ocazie de a cunoaște oameni sau de a merge la un concert bun.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.