Recomandări de seriale bune pe care le-aș urmări din nou

M-am gândit că indiferent de perioada anului, o listă cu recomandări de seriale bune e fix ce ai nevoie ca să facă frigul, căldura sau jobul mai ușor de suportat. Așa că o să îți recomand serialele care m-au ținut în fața monitorului indecent de mult.

Voi începe cu o listă de 4 seriale și voi adăuga în fiecare lună nume noi. Asta ca să nu mă înjurați prea mult de la primul share și să spuneți că vreau să vă las fără viață socială.

Înainte de a trece la lista propriu-zisă ar mai fi de menționat faptul că am trecut și în paranteză anul în care apărut serialul și anul în care a ajuns la o încheiere ca să știți de la început în ce vă băgați. De asemenea, dacă știți seriale bune și încă nu le-ați găsit prin lista de aici puteți să îmi spuneți în comentarii sau pe mail și promit că revin cu un feedback/le adaug în listă dacă mi-au plăcut și mie.

Acestea fiind spuse, lista cu recomandări de seriale bune începe:

Power (2014-)

recomandari de seriale power

Power este un serial despre mafie, familie și prietenie. Toate acestea sunt redate prin povestea din jurul lui James Ghost St. Patrick care duce o viață dublă. În una este proprietarul unui club din New York care se adresează elitei orasului. iar în cealaltă este un lord al drogurilor pe nume Ghost.

De ce Ghost? Pentru că, în copilărie știa tot timpul cum să dispară fară ca cineva să iși dea seama. Va imaginați, deci, cât de utila e abilitatea asta în domeniile în care e implicat.

Tocmai am terminat sezonul 4 din acest serial și trebuie să vă spun că mi-a plăcut foarte mult pentru că reuseste să te faca să te simti ca și cum ai fi parte din poveste în sensul că știi ce fac celelalte personaje, dar nu și ce gândesc cu adevarat. Lucrul asta aduce acțiunea mai aproape de realitate și nu prea poți să prevezi următoarea mișcare a personajelor.

Iar ca bonus are un soundtrack pur și simplu genial și foarte multe piese au intrat în playlistul meu și nu cred că or să mai iasă de acolo o perioadă lungă de timp.

Narcos (2015-)

recomandari de seriale narcos

Narcos spune povestea lui Pablo Escobar care vrea să devina cel mai mare producător și distribuitor de droguri din lume.

Mi-a plăcut faptul ca serialul respectă adevărurile istorice și toată povestea asta te face să realizezi că uneori viața chiar bate filmul.  Până la urmă Pablo era un tânăr sărac cu un vis pentru care a făcut tot ce a putut și a reușit să și-l îndeplinească într-un final.

Sunt sigur că și dacă nu ai văzut vreun episod din serial vei asocia numele cu influență, droguri și mafie. Exact despre asta este vorba în serial și vei vedea pe parcursul său cum străzile micului oraș Medellin se transformă într-un imperiu condus de Regele Cocanei.

Shameless (2011-)

recomandari de seriale shameless

Am dat de serialul acesta cu o saptămână înainte să înceapă sesiunea din anul 2 de facultate și nu știu dacă a fost o combinație așa de bună, dar cu toate astea am trecut cu bine de sesiune și am avut apoi destul timp în care să recuperez orele de somn pierdute.

Ideea serialului pornește de la o familie disfuncțională unde mama este plecată, iar cei șase copii trebuie să supraviețuiasca sub același acoperis cu tatăl care este alcoolic și alege să dea toți banii pe care îi are pe băutură. Asta cand nu vinde ceva de prin casă ca să-și cumpere de băut. Pentru început, Fiona Gallagher (fiica cea mare) trebuie să aibă grijă de sora și frații ei mai mici, dar apoi rolurile se diversifică.

E o combinație genială între comedie și dramă și îmi place că după 7 sezoane nu simt că ar fi lungit povestea fără sens cum se întampla în cazul altor seriale (care probabil or să apară într-o listă de seriale pe care le-am început și n-am reușit să le termin). Ai ocazia să vezi evoluția personajelor care este făcută într-un mod uneori prea realist încat te pune pe gânduri și realizezi că în lume există multe familii de genul. Dar cu toate astea, daca nu stai să overthink prea mult, vei rade în hohote la anumite scene și întâmplări din serial.

Game of Thrones (2011-)

recomandare games of thrones daenerys

Legenda spune că nu există persoana care să nu fi văzut până acum Game of Thrones, așa că în mod normal nu l-aș fi inclus în lista asta cu recomandări de seriale, dar am prieteni care au rezistat tentației și sper că prin articolul de față să-i conving să urmărească și ei serialul și povestea care s-a creat în jurul lui.

La prima vedere ai putea să-l numesti Game Of Porns dacă numeri scenele de nuditate din primul sezon, dar imi pare rău să vă anunț că scenele alea vor apărea din ce în ce mai rar și fix după ce reusesc să îți atragă atenția accentul începe să fie pus mult mai mult pe personaje și pe poveste. Mie asta mi se pare o tehnică de marketing foarte bună și chiar nu m-a deranjat.

Acum urmăresc serialul pentru a vedea evoluția personajelor, tacticile militare și tehnicile de manipulare care sunt folosite pentru a ajunge la tron, dar și luptele care arată din ce în ce mai bine și mă fac să-mi doresc ca măcar un sezon să apară și pe ecranele din cinematografe.

Black Mirror (2011-)

black mirror recomandare

Patru sezoane, 18 episoade și 2 zile. Cam așa sună povestea Black Mirror spusă de mine.

Nu știu de ce am descoperit serialul ăsta atât de târziu, dar majoritatea scenariilor din episoade mi se par mult prea realiste încât să nu te ingrijorezi puțin atunci când vezi ce s-ar putea întâmpla.

Episodul meu preferat a fost Hang the DJ care spune povestea dusă la extrem a unei aplicații de dating. Aici nu mai alegi tu de cine îți place sau nu, ci aplicația îți spune cu cine să ieși și pe ce perioadă. Dacă totul merge bine te vei trezi după câtiva ani cu un perfect match și cu mesajul că trebuie să îți petreci toată viața cu persoana respectivă. Nu știu despre voi, dar eu nu știu nici ce o să fac diseară și gândul că o aplicație ar decide asta pentru mine mă cam sperie puțin.

Multe nu prea ar mai fi de zis despre Black Mirror. Poate doar faptul că fiecare episod vine cu scenariu propriu și nu contează dacă nu le vezi în ordine. Punctul comun este faptul că serialul încearcă să arate cum ar arăta lumea dacă tehnologia ne-ar scăpa de sub control.

Younger (2015-)

younger recomandare

Te-ai gândit vreodată cum ar arăta viața ta dacă pe la 40 de ani te-ai decide că vrei s-o iei de la capăt, să-ți dai demisia și să te duci la un interviu unde să spui că ai 26 de ani (asta așa, în glumă)?

Ei bine, Liza spune da provocării și gluma devine atât de reală încât ajunge în punctul în care nu mai poate da înapoi. Se trezește cu un job entry level unde vrea să avanseze și să conducă propria ei editură, își face profil de Instagram ca să între în rândul tinerilor și își mai găsește și iubit de vârsta ei, noua vârstă.

Luna asta mi-am propus să adaug în listă trei seriale care au ajuns deja la final de producție și poți face binging câteva săptămâni fără să te mai întrebi când o să mai apară și următorul sezon.

White Collar (2009-2014)

white collar

Povestea începe cu arestarea lui Neal Caffrey și decizia luată de Peter Burke de a-l lăsa în libertate în schimbul informațiilor pe care le are despre lumea escrocilor și a abilităților sale de care cei de la FBI vor să profite.

Neal Caffrey, devenit informator pentru FBI, trebuie să găsească un echilibru între viața de miliardar pe care o ducea înainte și bugetul de câteva mii de dolari pe lună pe care îl primiește acum. Iar cum situația nu era destul de complicată, acesta trebuie să afle dacă motivul pentru care a fost arestat este fosta sa iubită și o întrebare directă iese din discuție pentru că aceasta nu este de găsit pe nicăieri.

Toate astea în timp ce la glezna sa stă, nu foarte comfortabil,  un aparat de monitorizare a locației.

Leverage (2008-2012)

leverage

Serialul are ca scenariu o poveste de genul Robin Hood și totul pornește în momentul în care Nathan Ford decide să părăsească firma de asigurări la care lucrează și să facă o echipă alături de oamenii pe care i-a urmărit mulți ani pentru diferite infracțiuni.

Personalitățile membrilor sunt la poli opuși și pe parcursul episoadelor, pe lângă firul principal care urmărește echilibrarea balanței între cei bogați și cei săraci, vei vedea și cum aceștia evoluează împreună și devin o echipă.

The rich and powerful, they take what they want. We steal it back for you. Sometimes bad guys make the best good guys. We provide… “leverage”.

Breaking Bad (2008-2013)

breaking bad

Walter White duce o viață simplă de profesor de chimie într-un liceu până este diagnosticat cu cancer. Cum asigurarea medicală nu acoperă tratamentul, trebuie să găsească rapid o soluție pentru a plăti facturile de la spital și să nu-și lase familia cu datorii în cazul în care acesta nu va avea efectul dorit.

Încercând să facă bani se pune pe gătit metamfetamină alături de Jesse Pinkman, un student de-al lui. Lucrurile se complică și situația ajunge foarte repede la un nivel de la care nu se mai poate întoarce și singura soluție este să rămână în joc și să fie printre cei mai buni. În caz contrar și fără mulți bani dați ca să cumpere tăcerea multor oameni riscă să fie prins si tot ce a făcut până atunci pentru familia sa ar fi fost degeaba.

Mie mi-a plăcut foarte mult cum scenariul urmărește evoluția lui Walter White de la un mic dealer de metamfetamină până la unul dintre cei mai căutați criminali. De asemenea, și relația dintre Walter și Jesse este una foarte interesantă care are multe momente de cumpănă și veți avea parte de multe surprize până la final.

McMafia (2018-)

McMafia

Abia am descoperit serialul și am văzut toate cele 8 episoade din primul sezon într-o zi. Acum abia aștept să apară următorul și mi-a plăcut și faptul că povestea s-a termiant frumos, fără lucuri lăsate în suspans aiurea.

Serialul prezintă povestea fiului (Alex Godman) unui fost mafiot rus care încearcă să scape de fantomele trecutului și își construiește o afacere legală în UK. Treaba merge bine, ba chiar are și o logodnică pe nume Rebecca și singurele probleme par să fie doar ale tatălui său care are o relație mult prea apropiată cu alcoolul.

Lucrurile se complică în momentul în care unchiul său, Boris, este asasinat de un rival din trecutul tatălui său. Cum seria de asasinate nu pare să se oprească aici, Alex are de ales între integritatea sa morală sau să își salveze familia plătind prețul de a intra în lumea mafiei.

Mie mi-a plăcut mult primul sezon și abia îl aștept pe al doilea. Mi se pare că scenariul pune foarte bine accentul pe sacrificiile pe care trebuie să le facă Alex ca să-și salveze familia și pe faptul că mafia nu e un loc unde intri și ieși când vrei tu.

Dexter (2006-2013)

Dexter

În timpul zilei, Dexter, se ocupă cu studierea petelor de sânge în cadrul poliției din Miami, dar o dată ce se lasă noaptea totul se schimbă. Acesta se transformă din cel mai simpatic tip de la muncă într-un criminal în serie care e pregătit să treacă peste orice limite ca să-i pedepsească pe criminalii care au scăpat din cauza sistemului sau a lipsei de probe.

Nevoia sa de a ucide vine în urma unei traume suferite și este ajutat de tatăl său să canalizeze aceste porniri. La început reușește să își stăpânească setea de a ucide cu animale, dar câd acest lucru nu mai este de ajuns e orientează criminali.

A fost un serial interesant pe care îl văd acum a doua oară și mi-a plăcut să văd cum Dexter duce o viață dublă în condițiile în care e înconjurat de detectivi. Ba chiar și sora lui tot în poliție lucrează și sunt colegi.

Westworld (2016-)

westworld

Aventura mea cu serialul e puțin cam încâlcită pentru că prima dată când am încercat să văd un episod n-am înțeles nimic și am zis că nu e de mine. Fără a da spoilere, ceea ce n-am înțeles eu era că Westworld e un spațiu creat de oameni pentru distracție și personajele găsite în această simulare sunt, de fapt, roboți care arată exact ca oamenii, dar  datorită inteligenței artificiale foarte bine dezvoltate jucătorii nu vor observa nici o diferență între ei și oameni.

De ce ar vrea cineva să intre în joc? Ei bine, e un loc unde poți face ce vrei fără să fii pedepsit. Ba chiar mai mult, roboții se pot bate între ei și simula foarte bine comportamentul uman, dar codul cu care au fost programați nu le permite să rănească oameni în vreun fel. Dacă asta se va schimba rămâne de văzut.

Oricum, povestea e destul de încurcată și e genul de serial pe care trebuie să-l vezi într-o atmosferă liniștită și fără prea multe elemente care să-ți distragă atenția.

*Westworld e disponibil pe HBO GO.

Lie to me (2009-2011)

lie to me

Consider că Lie to me este un serial destul de puțin mediatizat în România și că merită o vizibilitate mai bună pentru că scenariul bine gândit și episoadele scurte îi dă o dinamică perfectă pentru a fi vizionat chiar și în zilele când vii stresat de la muncă și vrei să mai stai puțin în pat înainte să adormi.

În acest serial este vorba despre Cal Lightman și cei trei asociați ai săi care se folosesc de microexpresiile faciale și alte trucuri psihologice pentru a citi oameni și a detecta momentele în care aceștia mint. Cu aceste puteri care par aproape supranaturale, cei patru își extind afacerea până ajung să ofere consultanță FBI-ului și încearcă să scoată adevărul de la criminali foarte periculoși.

Ar mai fi de spus faptul că unul dintre asociații lui Cal nu poate să mintă și spune tot timpul doar adevărul. Dacă asta nu vi se pare o problemă imaginați-vă cum ar reacționa noua colegă când în loc de bună cineva îi spune că vrea să se culce cu ea.

Californication (2007-2014)

californication

Este un serial care are scris pe el summer vibes și toată povestea se învârte în jurul lui Hank Moody, un scriitor celebru a cărei carte ajunge pe ecranele cinematografelor și urăște modul în care a fost adaptată de regizor.

În timp ce lucrează la al doilea roman trebuie să reziste tentației de a ajunge în dormitorul fanelor, dar să nu le ia nici acasă pentru că acolo îl așteaptă o fiică adolescentă și o soție care s-a cam săturat de stilul lui de viață.

Mai multe nu prea ar fi de spus decât faptul că dacă ar fi să aleg câteva seriale pe care să le revăd, Californicațion ar fi cu siguranță unul dintre ele.

La casa de papel – Money Heist (2017-)

La casa de papel

Povestea e simplă dar scenariul devine atât de complicat încât n-am putut să las serialul nici pentru câteva ore. Drept dovadă am văzut primele două sezoane în două zile și îmi place că deși după primul sezon acțiunea e lăsată în pom, la sfârșitul celui de-al doilea totul e decent și nu vei muri așteptând sezonul 3.

Spuneam de acțiune. Ei bine, este vorba despre un domn misterios care își spune El Professor (da, serialul este în Spaniolă, trăiască subtitrarea) și totul se învârte în jurul planului său de a da cel mai mare jaf din istorie. Un jaf pus la punct timp de 5 luni alături de o echipă atent selectată.

Pe parcursul episoadelor putem vedea cum a reușit să fie aproape tot timpul cu un pas înaintea poliției, dar și micile erori din plan care apar din cauza neînțelegerii dintre membri echipei sau a ostatecilor care vor să facă pe eroii.

M-am îndrăgostit până și de melodia din intro (My life is going on) pe care trebuie să o ascultați. De găsit e ușor, La casa de papel pe YouTube și e prima.

Altered Carbon (2018-)

altered carbon serial Dacă ai văzut Westworld cu siguranță îți va plăcea și Altered Carbon.

Totul se întâmplă într-un viitor unde conștiința și memoria umană poate fi stocată pe un cip și transferată dintr-un corp în altul. În centrul acțiunii se află Takeshi Kovacs, un deținut adus într-un corp nou de un miliardar ca să afle cine l-a omorât.

Pe parcursul serialului scenariul devine din ce în ce mai complicat și Takeshi se regăsește cu sora sa, Reileen, doar ca să afle că nimic nu e ce pare a fi și că a fost mințit în trecut.

Mie îmi place foarte mult pentru că deși pare puțin telenovelă toată povestea asta cu sora. Scenariul e făcut în așa fel încât să nu lungească inutil momentele de tensiune și este destul de alert încât să te facă să vrei să vezi episod după episod până uiți că e trecut de mult de miezul nopții și realizezi că în două ore trebuie să te trezești ca să mergi la job.

Afacerea (2013-)

afacerea serial recomandare

El Negocio (Afacerea) spune povestea lui Karin, o damă de companie, care decide să aplice tehnici de marketing pentru a atrage clienți noi și a câștiga mai mulți bani. Planul ei merge mai bine decât se așteapta și reușește, alături de două prietene (Magali și Luna), să facă din asta o afacere în toată regula.

De fapt, planul merge atât de bine încât la un moment dat, Karin, decide că vrea să părăsească industria și să pornească alte afaceri, 100% legale. Dacă va reuși sau nu veți vedea în serial.

Entourage (2004-2011)

Entourage Vincent Chase

Serialul reușește foarte bine să construiască personajele și îmi place că acțiunea se învârte în jurul evoluției acestora.

Pe parcursul celor 8 sezoane am observat cum Vincent Chase trece prin toate stările prin care mă așteptam ca un actor să treacă, dar și mai important este faptul că această construcție a personajelor nu se oprește la el. De la prietenii săi, la manager sau persoanje secundare, fiecare are parte de o evoluție într-un sens sau altul. 

Această evoluție mi se pare una naturală și deloc exagerată. Se vede că regizorul nu s-a grăbit și a vrut ca acțiunea să fie cât mai aproape de realitate.

Pe parcursul episoadelor chiar m-am atașat de personaje și la un moment dat aveam impresia că mă uit la un reality show, nu la un serial. 

Prin 2015 Entourage se întoarce pe ecrane cu un film care, în opinia mea, strica puțin din ceea ce a lăsat serialul în urmă și cred că era mai bine să nu-l fi văzut. 

Cam asta e lista mea cu recomandări de seriale până acum. Voi ce seriale ați mai văzut și care v-au plăcut mai mult din listă?

P.S. Îmi plac atat de mult listele încat am făcut și un Wishlist unde poți vedea câteva dintre lucrurile pe care încerc să le fac cu viața mea cănd nu mă uit la seriale.

P.S. dacă ai ajuns cu serialele la zi ai putea încerca să citești și lista cu filme bune de văzut.


newsletter


32 de comentarii la „Recomandări de seriale bune pe care le-aș urmări din nou”

  1. Bună, unde pot găsi serialul Younger?
    Îmi poti spune te rog ce thamless folosesti? Îmi creez un site si nu știu ce sa aleg. Ms.

  2. Urzeala Tronurilor si Narcos posibil sa fie cele mai reusite seriale facute vreodata. Asta dovedesc si notele ridicate lal aceste seriale!

  3. Peaky Blinders – un alt serial reusit cu mafioti. Actori renumiti care ii puteti vedea si in alte filme de succes. Este de ajuns sa urmaresti doar primul episod ca sa te faca sa iti dai seama ca merita timpul acordat. Vizionare placuta !!!

  4. Narcos nu l-am văzut încă dar recunosc că sunt tentată să îl încep, am auzit numai lucruri bune despre el. Cât despre Game of Thronesc cam ai dreptate cu primele episoade :)) dar îmi place foarte mult și chiar nu mă așteptam, partea enervantă e că trebuie să aștept până în 2019 să apară următorul sezon….

  5. 2 din 4 am urmarit, Narcoa si Game of Thrones. Ultimul este, in perceptia mea, un masterpiece. Nu ai cum sa ajungi sa faci un asa film fara ceva unic.
    O sa imi arunc un ochi si pe restul. Thx!

  6. Sa stii ca nu am urmarit serialele pe care le-ai prezentat tu. Nici nu am asa de mult timp, cu prima ocazie sper sa mai prind si eu cate un serial. AM urmarit Vampire Diaries si Originals doar ca sunt alt gen decat cel prezentat de tine.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.