Cum e la SNSPA | 5 ani de Comunicare și Relații Publice

Am scris mai multe articole despre SNSPA până acum, dar nici unul în care să spun cum e la SNSPA, cu bune și cu rele, unde să-mi adun opiniile și părererile din toată experiența celor cinci ani în această facultate. Am început cu trei ani de FCRP și am continuat cu un program de masterat în Comunicare și Guvernanță Europeană de care am fost cam dezamăgit.

Anii de la FCRP pot spune că au fost cei mai buni ani petrecuți în sistemul ăsta românesc de învătământ care o duce din ce în ce mai rău și orice încercare de resuscitare pare să eșueze datorită mentalității de a se opune schimbărilor. Dar despre asta poate vorbim în alt articol.

Timpul petrecut la FCRP a fost diferit față de liceu și de școala generală deoarece aici am legat prietenii care încă rezistă și datorită lucrurilor pe care am ales să le fac în continuare tot timpul dau de foști colegi și colege de la facultate pe la evenimente, concerte și prin locurile pe care le frecventez.

 Cum e la SNSPA?

Dacă vorbim despre cursuri, profesori și examene pot spune că e destul de chill și cel puțin eu n-a trebuit să-mi bat capul prea mult cu învățatul și noaptea de dinainte de examen a fost întotdeauna tot ce am avut nevoie.

Cu toate astea, fiecare semestru a venit cu nebunia sa. Câte un curs absolut inutil, dar foarte greu de trecut. Am urât urăsc Imagologia, Analiza imaginii organizațiilor (AIO), Geopolitica, Introducere în Științele Politice (ISP) și mai sunt vreo două cărora le-am uitat numele acum.

Cu toate astea am reușit să trec examenele fără probleme, doar că le-am dat la fiecare de două ori. Nici până în ziua de azi n-am înțeles la ce se folosesc, dar un lucru e clar, Geopolitica trebuie să câștige cursa asta deplasat pentru că aveam un manual de acum nu știu câți ani în care figurau ca țări nume care nu mai există acum și testele de pe calculator necesitau răspunsurile greșite ca să iei punctajul maxim, de vis. Pe lângă asta, în nu mai știu ce curs sau carte din bibliografie citisem că internetul e ceva nou și că n-o să prindă prea curând. Așa că vă rog să vă imaginați că nu pe internet ați găsit blogul meu.

Să nu mai zic de toate întâmplările de la ISP și despre cum am picat 90% dintre studenți primul examen pentru că se trezise profucu fața la perete de dimineață și așa a avut el chef. ISP fiind o materie la care, pe vremea aia, nici n-aveam suport de curs și când ne-am plâns de asta ne-a spus că dacă vrem primim unul în japoneză. Dar hai că profu primește puncte în plus pentru cât de frumos citea el de pe foi la curs și se încurca dacă cineva îl întreba ceva și uita rândul. Cum e la SNSPA la nimenea. 

N-am rezistat și am făcut asta atunci:curs de japoneza snspa isp

Au fost și părți bune, profesori care chiar activau în domeniu și vorbeau din experiență, proiecte din care am avut de învățat, colegi cu care aveam interese comune și un mediu plăcut în care am putut să mă dezvolt și să-mi dau seama ce vreau să fac cu viața mea.

Am avut și întâmplări amuzante cu proiectele și temele pe care le-am făcut. Un proiect de care îmi amintesc implica ceva cu un maraton, workshop-uri de gătit și biciclete, dar proful ne-a dat 8 și a zis că nimeni n-ar cumpăra ideea asta de proiect. Peste 2 ani am văzut o știre în care cineva făcea fix asta.

Apropo de proiecte, unul dintre puținele cu care am rămas în minte e un jurnal de știri pentru care am învățat să editez clipuri cu tutoriale de pe YouTube și informațiile astea le mai folosesc și astăzi. Cât despre teorii ale comunicării și alte elemente din istoria comunicării? Sunt la un search pe google distanță de ele și regret nopțile petrecute să învăț lucrurile alea ca să reproduc a doua zi la examen ca mai apoi să pot uita liniștit ce am citit.

am terminat SNSPA

Cursurile și seminarele erau puse cam aiurea în sensul că uneori aveam seminar dimineața, curs seara și acum să fim serioși, cine are chef să se trezească la 8, să vină la facultate ca apoi să se întoarcă acasă și să plece iar la 5 spre curs? Partea bună e că o dată cu noul sediu din Expoziției treaba asta s-a schimbat și în anul trei de facultate n-am mai avut probleme de genul. Plus că de multe ori, mai ales dacă vii de departe, vei fi înțeles și poți face schimb de seminar cu altă grupă.

Spuneam la început că nu mi-au plăcut cei doi ani de master, dar asta cred că e și din vina mea pentru că n-am ales ce îmi plăcea să fac și m-am complicat destul de mult. Cu toate astea, și aici am descoperit câțiva colegi faini și era o plăcere să merg la cursurile lui Dan Luca, în rest nu prea.

Acestea fiind zise, sper ca acest articol să-ți răspundă la întrebarea Cum e la SNSPA și să te ajute în procesul decizional cu privire la facultatea pe care o vei alege.

P.S. Pentru mine SNSPA-FCRP a fost un nou început și un mare pas înainte (personal și profesional) față de liceu.


newsletter


Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.