Ce este SEO | optimizarea unui site pentru motoarele de căutare

Am vorbit în alte articole despre cuvintele cheie long-tail și autoritatea domeniului, dar consider că este important să înțelegem și ce este SEO, dar și de ce ar trebui să ne pese de motoarele de căutare și cum ajută SEO în strategia de marketing.

Așa cum spune șsi traducerea în limba română (optimizarea pentru motoarele de căutare), SEO este procesul de optimizare a site-urilor pentru motoarele de căutare cu scopul de a atrage mai mult trafic organic relevant.

Ce este SEO

Deși am definit SEO într-o singură propoziție, avem de-a face cu un domeniu într-o continuă schimbare prin prisma algoritmilor motoarelor de căutare care încearcă să descopere exact ce vor utilizatorii pentru a oferi rezultate cât mai bune în SERP (pagina de rezultate).

Cel puțin din partea Google, avem sute de schimbări de algoritm pe an. Unele sunt prea mici pentru a declanșa schimbări vizibile, dar există și core updates care adesea aduc schimbări majore în SERP.

Ce trebuie să înțelegem de aici este că update-urile sunt orientate spre ce vor utilizatorii și încearcă să elimine pe cât posibil din spam și fake news. Tocmai din acest motiv, chiar și CTR (rata de click) este un factor de ranking (printre sute de alți factori).

Un specialist SEO nu trebuie să urmărească păcălirea algoritmului și implicit a motoarelor de căutare pentru a afișa site-ul la care lucrează mai sus. Acesta trebuie să vadă motoarele de căutare ca pe niște parteneri alături de care lucrează pentru a oferi cele mai relevante rezultate pentru căutările efectuate de utilizatori. În acest fel toată lumea câștigă, algoritmul e fericit, oamenii găsesc ce trebuie și traficul organic crește.

Campania SEO

O campanie SEO presupune research, strategie și implementare. Ca o campanie să fie reușită trebuie să ții cont de cele trei ramuri ale SEO: on-page SEO, technical SEO și off-page SEO

strategia seo

O campanie SEO începe cu analiza cuvintelor cheie (keyword research) și stabilirea competiției deoarece trebuie să știi, atât ce vrei să cucerești, dar și cu cine te bați pentru a face un plan relevant.

De îndată ce ai o analiză solidă a cuvintelor cheie și știi care sunt site-urile concurente din SERP, poți începe să creezi o strategie SEO pe termen scurt, mediu și lung.

În multe situații, campania SEO începe cu o perioadă de testare pentru a înțelege cum reacționează algoritmii la schimbările pe care le face la nivel de site/off site. Acest lucru înseamnă că strategia SEO se poate adapta (ba chiar trebuie să se adapteze) la modul în care motoarele de căutare reacționează la schimbările făcute, dar și la mișcările pe care le face competiția.

Scopul unei campanii SEO este să aducă trafic relevant pe site care poate fi convertit, mai apoi, în lead-uri, vânzări etc.

Am ținut să menționez acest lucru deoarece SEO nu e despre a face site-ul să vândă. Făcând o comparație cu mediul offline, SEO este asemenea unui om care îți aduce oameni interesați de produsele tale în magazin, ce faci mai departe pentru a-i transforma în client, este treaba ta, nu a specialistului SEO.

Technical SEO

SEO tehnic se referă la optimizarea site-ului pentru crawling și indexare, dar și pentru factori precum Core Web Vitals (unde intră scorul de viteză și user experience), mobile-friendly, mixed content issues create de platformă etc.

Astfel, într-o campanie SEO, partea de analiză tehnică va evidenția problemele pe care le are site-ul la nivel de fundație.

În cazul WordPress, cele mai comune probleme la nivel tehnic sunt setare greșită a robots.txt, instalarea mult prea multor pluginuri sau folosirea unei teme care nu respectă standarde SEO (aceasta poate să nu permită H1 în titlu, canonical etc.)

Principala diferență dintre tehnical SEO și on-page SEO este accea că tehnical SEO nu are legătură cu nimic din ce înseamnă conținut pe site. Astfel, optimizarea textelor, produselor și diferitelor imagini de pe site nu țin de zona tehnică, dar pot exista probleme tehnice care nu permit optimizarea corectă.

On-page SEO

Deși există implementări pe care le poți face la nivel global pentru a ajuta fiecare pagină în parte (spre exemplu breadcrumbs), on-page SEO se referă la optimizarea conținutului la nivel de pagină. Astfel, fiecare pagină este optimizată pentru ranka pe cuvintele cheie atribuite conform planificării.

Orice strategie de optimizare on-page începe cu analiza competiției și stabilirea factorilor care pot contribui la șansele de a ranka cât mai sus pe Google.

Am tot menționat în articol de competiție și vreau să subliniez faptul că Google, în majoritatea cazurilor, ne arată exact cum vrea să optimizăm paginile pentru a obține poziții cât mai bune.

Prin urmare, scopul este să creezi o pagină mai bună decât competiția și să satisfaci interesul de căutare. În alte cuvinte, utilizatorii trebuie să găsească pe pagină exact ce au nevoie, iar la nivel de informație trebuie să le oferi ceva mai bun sau cel puțin la fel de bun ca celelalte site-uri care rankează pe aceleași cuvinte cheie.

Cum nu toate site-urile sunt construite la fel, anumite CMS-uri necesită optimizarea fiecărei pagini de la zero. Astfel, poți începe cu adăugarea H1, breadcrumbs, canonical, robots tags etc.

Dar ca să nu intru în prea multe detalii legate de on-page SEO, voi concluziona cu faptul că, la nivel de pagină, conținutul este cel mai important. Acesta trebuie să fie relevant pentru căutare, să ofere toate informațiile de care are nevoie utilizatorul și să fie însoțit de imagini optimizate și de un cod HTML/JSON în spate care ajută motoarele de căutare să înțeleagă mai bine despre ce este pagina respectivă.

P.S. nu uita de meta descrieri, link building intern și optimizarea URL-urilor pentru fiecare pagină în parte.

Off-page SEO

Așa cum o spune și numele, off-page SEO reprezintă acțiunile pe care le faci pentru site, dar nu au legătură cu structura sau conținutul de pe site.

O mare parte din strategia off-page se îndreaptă spre atragerea și construirea de backlink-uri.

O strategie off-page de succes este aceea care aduce link-uri de calitate și ajută la creșterea autorității (nu cea MOZ) și notorietății site-ului în online. În alte cuvinte, cu cât mai multă lume vorbește despre site-ul tău (cu link spre el), cu atât cresc șansele să rankeze mai bine.

Atenție însă că nu toți care vorbesc (fac trimiteri prin link-uri) sunt văzuți în mod egal de Google. Un site are nevoie de link-uri relevante, dar și de calitate. Prin urmare, vrei să vorbească despre site-ul tău alte site-uri din nișe care au legătură cu nișa ta și care sunt de încredere.

Off-page SEO se află într-o zonă gri deoarece guideline-ul Google interzice cumpărarea de link-uri do-follow.

Cu toate acestea, deși cumpărarea de link-uri este interzisă, mulți specialiști merg pe ideea că nu poți controla ce face un alt site și ce link-uri îți dă și cumpără spațiu de advertoriale, dar în loc de clasicele advertoriale publică materiale utile (putem vorbi aici de native advertising) pentru publicul site-ului respectiv. În acest mod, link-urile sunt mult mai naturale și au mai multe șanse să ajute.

De reținut că off-page SEO se referă și la crearea unui brand în online, content marketing, crearea de citații, social media, dar și alți factori care pot influența autoritatea unui site în ceea ce privește algoritmii motoarelor de căutare, dar care nu au direct legătură cu trimiterea de link-uri spre site.

Când poți vedea rezultatele unei campanii SEO

Rezultatele unei campanii SEO se pot vedea, de obicei, în 4-6 luni, dar diferă în funcție de autoritatea site-ului, nișa în care acesta activează și viteza de implementare a campaniei.

De ce durează atât de mult?

Algoritmii motoarelor de căutare au nevoie de timp să descopere/testeze conținutul, optimizările tehnice și link-urile create. Prin urmare, orice modificare a conținutului de pe site și orice link adus va trece în prima instanță prin niște teste pe care le fac algoritmii.

De asemenea, în cazul backlink-urilor, algoritmul are nevoie de o asigurare că acel link este acolo ca să stea. Într-o lume în care sunt create din ce în ce mai multe site-uri de spam (în momentul în care scriu articolul sunt la modă site-urile de blogspot care dau link-uri peste tot pe internet și copiază conținut) și PBN-uri doar cu scopul de a posta advertoriale, un link devine util pentru procesul de ranking atunci când trece o anumită perioadă de la momentul în care a fost descoperit.

În concluzie, SEO este despre a lucra alături de motoarele de căutare pentru a crea pagini valoroase pentru utilizatorii motoarelor de căutare. În acest fel, site-ul tăi va obține poziții mai bune și ai mai multe șanse să transformi vizitele în clienți, lead-uri etc.

Scriu despre lucruri care îmi atrag atenția, locuri prin care merg, festivaluri și uneori îmi mai dau cu părerea despre ce se întâmplă pe internet. În timpul liber mă uit la filme, seriale și nu ratez vreo ocazie de a cunoaște oameni sau de a merge la un concert bun.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.