Ar trebui să ne pese de DA – Autoritatea Domeniului?

În ultimul timp, scorul DA raportat de Moz pare să fi ajuns doar un număr folosit pentru a stabili prețul advertorialelor. Tocmai din acest motiv, există foarte multe site-uri care încearcă să crească artificial DA pentru a-și crește profiturile, dar a dus și la apariția mai multor rețele private de bloguri (PBN) create pe domenii expirate cu autoritate mare.

Deși ideea în sine de a crea un site pe un domeniu expirat nu este rea, cei care fac asta ar trebui să ia în considerare faptul că trebuie să păstreze structura de link-uri și nișa site-ului respectiv astfel încât să fie văzut bine de motoarele de căutare.

Nu există nici o dovadă clară că site-ul cu autoritate mai mare va obține tot timpul cele mai bune locuri în SERP (rezultatele de căutare). Ba chiar am văzut multe site-uri cu autoritate sub 20 care se clasează în fața unor site-uri cu 30-40+ pe anumite căutări.

Desigur, există și niște limite în comparațiile acestea pentru că, spre exemplu, un site de tehnologie cu DA 20 nu va întrece un site precum androidpolice.com care are DA 90+. Dar aici nu ține totul de DA pentru că androidpolice.com va ranka aproape întotdeauna mai bine deoarece are combinație de backlink-uri relevante și conținut de calitate.

Atunci când vorbesc despre backlink-uri nu mă refer doar la cele primite la nivel de domeniu despre care și Google declară că nu au un impact foarte mare pentru algoritmii de ranking.

În ceea ce privește backlink-urile, avem o declarație de la JohnMu de pe Twitter care ne artă o mică parte din bucătăria Google.

Pe scurt, Google rankează pagini, nu website-uri. Dar ca să nu fie interpretată greșit declarația de pe Twitter și ceea ce am scris mai sus, link-urile la nivel de domeniu transmit semnale spre toate articolele existente pe site, deci nu trebuiesc ignorate. Așadar, un site cu un profil bun de backlink-uri va porni cu un avantaj atunci când publică un articol nou.

Iar ca să fie mai clar, o să repet ce am scris mai sus: androidpolice.com are atât backlink-uri, cât și conținut de calitate pe care Google știe să le recunoască.

Scorul de autoritate de la Moz

Scorul de autoritate de la Moz va calcula autoritatea domeniului în funcție de autoritatea domeniilor care fac trimitere spre acel domeniu și alți câțiva factori. Prin urmare, dacă 100 de site-uri cu autoritate 20-40 din India trimit link-uri către un site .ro, cel mai probabil acel site va primi un scor de autoritate undeva la 30+.

Ei bine, aceste link-uri nu vor însemna nimic pentru Google din moment ce sunt primite de un site în limba română. Pur și simplu nu vor fi relevante. Ar fi fost dacă vorbeam tot despre un site din India, dar în România, valoarea pe care o pot aduce link-uri din alte țări este foarte mică, tinde spre 0. Desigur, fiindcă vorbim de SEO există și excepții: cu siguranță că te va ajuta dacă primești un link relevant de la un site cu autoritate, indiferent de limba în care este articolul care face trimiterea scris.

Cu toate acestea, este cunoscut faptul că Google pur și simplu ignoră link-urile pe care nu le consideră importante pentru un anumit website. Așadar, nu trebuie să te îngrijorezi dacă observi că site-ul tău primește și link-uri nefolositoare de pe internet, dar trebuie să ai mare grijă să nu construiești tu acele link-uri.

Așadar, dacă ai un site care vinde lăptișor de matcă și primești link-uri de la un site din nișa auto, cel mai probabil acel link va fi ignorat pentru că pur și simplu nu are sens să existe. În alte cuvinte, dacă vrei să crești pe căutarea lăptișor de matcă încearcă să construiești link-uri de la site-uri pe nișele health, lifestyle, generalist.

Acum că am explicat cum funcționează backlink-urile și am făcut o introducere despre modul în care Google le tratează pe acestea, haide să vorbim despre DA de la Moz.

Chiar într-un articol pe site-ul lor, cei de la Moz declară că Autoritatea Domeniului nu este un factor de ranking pentru Google și nu influențează rezultatele din SERP.

https://moz.com/learn/seo/domain-authority

Cu toate acestea, DA rămâne un mod de a calcula autoritatea unui site făcând o comparație cu altul, dar cel mai probabil ai nevoie de un specialist SEO care să înțeleagă și calitatea link-urilor care produc acel scor DA.

DR de la Ahrefs

Asemenea Moz, Ahrefs are propriul scor de autoritate pentru domenii, acesta se numește Domain Rating și funcționează aproape pe același principiu. Diferența principală este că Ahrefs calculează acest DR ținând cont doar de profilul de backlink-uri pe care îl are site-ul.

Deși în opinia mea, DR are o perspectivă mult mai realistă asupra site-urilor, Moz este mai cunoscut printre proprietarii de website-uri și pare să conteze mai mult DA decât DR pentru aceștia.

Am scris deja destul de mult și a venit timpul să tragem și o concluzie.

Concluzie

Autoritatea domeniului contează mai puțin atunci când Google decide ce loc va primi pagina ta în rezultatele de căutări, dar aceasta nu este totul pentru că paginile sunt rankate independent de domeniu (conform declarațiilor lui JohnMu) și cu siguranță nu este dictată de o companie care nu are nici o afiliere cu Google. Altfel spus, nici Moz, nici Ahrefs sau Semrush nu îți vor putea spune ce autoritate are site-ul tău conform algoritmului Google.

Prin urmare, site-ul tău are o anumită autoritate pe care Google o calculează folosindu-se de algoritmul intern, dar atunci când decide să rankeze un articol, o pagină de produs, un landing page etc. va lua în calcul scorul pe care îl primește pagina respectivă de la algoritm. Desigur, acest scor va fi influențat și de puterea domeniului deoarece un domeniu puternic va transmite semnale către toate paginile de pe site.

Dacă vrei să scriu mai multe articole despre SEO, lasă-mi într-un comentariu ce te-ar interesa.

Scriu despre lucruri care îmi atrag atenția, locuri prin care merg, festivaluri și uneori îmi mai dau cu părerea despre ce se întâmplă pe internet. În timpul liber mă uit la filme, seriale și nu ratez vreo ocazie de a cunoaște oameni sau de a merge la un concert bun.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.