SEO în 2023 pentru bloguri și site-uri de conținut

A mai trecut un an și SEO, dar mai ales blogurile n-au murit. Așadar, a venit timpul să vorbim despre ce aduce nou 2023 pentru SEO atunci când vine vorba de bloguri și site-uri de conținut.

Voi sta departe de zona ecommerce în acest articol deoarece acolo discuția este mult mai lungă și strategia depinde mult de nișa în care magazinul activează și de modul în care acesta este construit.

Fără alte intro-uri, haide să vedem cum arată strategia pentru un blog/site de conținut în 2023.

De la EAT la EEAT

Scorul EAT primește un E în plus și devine Experiență, Expertiză, Autoritate și Încredere (Trust). Astfel că articolele publicate pe blog trebuie să respecte anumite standarde, iar autorul care semnează articolele este mai important ca niciodată. Desigur că acest scor EEAT nu se aplică doar pentru autor, ci și la nivel de brand.

Importanța autorului

Datorită scorului EEAT, persoana care scrie articolul contează din ce în ce mai mult. Trebuie să te asiguri că blogul sau site-ul tău are schema de autor integrată (poți face asta printr-un plugin de SEO cum ar fi Yoast) și că ai o pagină de about pentru acesta.

Tot prin plugin-ul de SEO sau chiar prin setările WordPress vei putea să stabilești context în jurul autorului adăugând link-uri către conturile de pe platformele sociale.

Conținut pentru oameni

Vremea conținutului făcut pentru motoarele de căutare a apus de mult chiar dacă în anii anteriori site-uri de genul mai apăreau prin SERP (rezultatele de căutare). Scopul Google este să penalizeze astfel de site-uri și să afișeze conținut scris pentru oameni astfel încât să le satisfacă nevoile de căutare.

Cu siguranță vei mai vedea și în 2023 sau anii viitori astfel de site-uri prin rezultate, dar vor fi din ce în ce mai puține. Este datoria noastră să creăm conținut de calitate care să populeze SERP-ul astfel încât să nu mai aibă loc site-uri de scraping și de conținut generat cu AI.

Aspecte tehnice

Page experience, un scor alcătuit din Core Web Vitals, prezența HTTPS pe site și modul în care sunt paginile văzute pe mobile devine mai important și site-urile care prezintă Good URLs cât mai aproape de 100% au mai multe șanse să ocupe primele poziții în SERP.

page experience 2023 gsc

Desigur, nu uita de breadcrumbs, viteza de încărcare și de aspectul blogului deoarece contează foarte mult pentru UX. Un blog care nu este ușor de citit nu va fi agreat nici de algoritm.

AI v.s bloggers

Inteligența artificială și ChatGPT nu vor afecta prea mult modul în care sunt afișate site-urile în SERP în 2023 și nici nu vor reuși să creeze conținut mai bun decât un om, cel puțin nu în viitorul apropiat. Cu toate acestea, va influența CTR-ul la nivel de SERP dacă va fi introdus într-un mod invaziv printre rezultatele de căutare.

Din păcate, în ciuda faptului că mulți susțin acest lucru, nici nu pot fi folosite în zona de keyword research deoarece datele pe care se bazează ChatGTP nu sunt recente și modul în care SEO se schimbă cu fiecare update de algoritm este foarte rapid. Astfel că, bazându-te pe un tool precum AI să îți spună ce cuvinte cheie să folosești nu îți va aduce beneficii.

În schimb, poți folosi tool-urile AI pentru idei sau chiar formularea unor paragrafe pentru articolele tale, dar acestea trebuiesc trecute prin filtrul unui editor care să facă modificările și corecturile necesare pentru a avea la final un articol scris de un om pentru alți oameni.

Din testele pe care le-am făcut cu ChatGPT pot spune că nu este un tool pe care m-aș baza pentru crearea de conținut, dar trebuie să recunosc că uneori reprezintă o soluție rapidă pentru idei noi. Cu toate astea, câteva ore de research manual te vor ajuta să scoți un material mult mai bun decât va putea scrie AI-ul momentan.

În concluzie, pentru a avea succes cu strategia SEO în 2023 trebuie să te axezi pe crearea conținutului de calitate în domeniul în care ai experiență și unde poți aduce un plus de valoare informațiilor care deja există pe internet. Pe lângă asta, asigură-te că ai un blog cu update-ul la zi și prietenos din punct de vedere tehnic și UX cu cei care ajung să-l citească.

Dacă ai alte întrebări despre SEO lasă-mi un comentariu mai jos sau trimite-mi un mail pe adresa de mail de pe pagina de contact.

Scriu despre lucruri care îmi atrag atenția, locuri prin care merg, festivaluri și uneori îmi mai dau cu părerea despre ce se întâmplă pe internet. În timpul liber mă uit la filme, seriale și nu ratez vreo ocazie de a cunoaște oameni sau de a merge la un concert bun.

2 comentarii la „SEO în 2023 pentru bloguri și site-uri de conținut”

Lasă un comentariu
 1. Personal am ajuns sa utilizez ChatGPT pentru diferite chestii destul de des. Mă ajută extrem de mult in procesul de documentare tehnică al produselor pentru eComplex.ro, însă nu mă bazez pe informațiile culese de el. Pe scurt, ii ofer un model de text și apoi îl „hrănesc” cu informații noi despre produsele noi pentru care îi solicit o descriere lungă și scurtă. El folosește modelul și înlocuiește doar specificațiile tehnice. Dacă este cazul, am realizat că face mici adaptări care sunt cam 80% ~ 90% corecte.

  Revenind la partea de SEO, in ciuda tuturor eforturilor depuse de către Google, am observat încă de acum 4 – 5 ani un cluster de siteuri (în medie cam 100 de domenii .ro), care fac seo spam iar la deschiderea linkului din căutare te trezești redirecționat către o afiliere din Alibaba.

  Am făcut o mică investigație la un moment dat și am remarcat două chestiuni legate de siteurile astea. Am identificat o lista de 87 domenii .Ro, toate înregistrate printr-un register din China, cu dns-urile ascunse, toate achiziționate bulk în aceeași zi, la aceeași oră.

  În afara celor 87 domenii, am mai remarcat că același individ sau grup de oameni care se ocupă de treabă asta, așteaptă să expire domenii .ro și apoi le înhață rapid. Am avut două domenii pe care le-au înregistrat la 30 zile după expirare. Unul dintre ele este tartasesti360.ro, domeniu unde am avut un site pentru o comunitate locală.

  În situația asta sunt alte zeci sau poate sute de domenii .Ro și cine știe câte mii mai sunt international.

  Acum vin și mă întreb. Din punct de vedere legal, este ok înregistrarea domeniilor web de către oricine. Însă în situația asta, unde este evident o formă urâtă de abuz, nu ar trebui să existe niște pârghii legale pentru a stopa fenomenul?

  Răspunde
  • O să îți răspund legat de partea înregistrării domeniilor. Aparent ROTLD nu dă prea mare atenție la ce se întâmplă pentru că sunt site-uri .ro înregistrate în fiecare zi de diverși boți și apoi scoase la vânzare pe diferite marketplace-uri din afară. E destul de aiurea ce se întâmplă mai ales că la un moment dat urmăream și eu 2-3 domenii pentru proiecte serioase, dar aparent suma cerută pentru ele depășește mia de euro.

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.