Ce bine ar fi să poți merge la școală doar cu o tabletă în locul ghiozdanului de 5kg

O să vă mărturisesc ceva. Nu mi-a plăcut niciodată matematica și a fost singura materie din liceu și din generală la care am adunat câteva note sub 5. Nici acum nu sunt așa de iscusit când vine vorba de calcule, dar am învățat să număr până la 10 fără să mai folosesc degetele de la mâini. Pentru restul întotdeauna va exista calculatorul sau telefonul mobil pentru că nu e bun doar de folosit pentru poze și stat pe facebook.

Revenind la matematică, pot spune că am fost îngropat, la propriu, prin generală de manuale și culegeri. Să ridice mâna sus cine își amintește de Puișorul.

Exact, acum lăsați mâna jos.

Lăsând gluma la o parte, experiența mea cu matematica, grămada de manuale inutile care mai mult îmi rupeau spatele decât să mă ajute cu ceva a fost destul de neplăcută și asta a contribuit foarte mult la ura pe care o dezvoltasem față de materia asta. Nu știu dacă și voi v-ați lovit de treaba asta, dar cert e că nu s-a întâmplat doar cu matematica, pentru mine cel mai evident a fost la literatură când eram obligat să citesc cărți și nu o făceam tocmai din motivul acela, pentru că eram obligat și luam 2 dacă nu o făceam. Ei bine, n-am citit și nici 2 n-am luat. Acum, mulți ani mai târziu am ajuns să citesc o mare parte din romane și mi-am dat seama că nu erau așa de rele și am ratat ceva bun atunci. Așa și cu matematica, dacă reușeam cumva să înțeleg atunci că nu e un lucru atât de rău doar pentru că eram obligat să fac ceva plictisitor, probabil că astăzi aș fi știut răspunsul la problema asta Valoarea lui n din egalitatea 2015 :13 + 22∙32∙ 5:[5 + 4∙ (19 + 189: n∙13):11]= 159
este egală cu: … care e de clasa a V-a, apropo.

Timpul a trecut și oricum eu nu pot schimba ceva din anii ăia de școală, dar un lucru știu sigur, și metodele de învățare trebuie să evolueze odată cu tehnologia. Tocmai din acest motiv, Digitaliada* e proiectul acela care îmi dă speranța că se poate și la noi mai bine. Că materiile pot fi făcute să fie altfel, să nu-ti rupă spatele cu materialele de studiu, să nu fie plictisitoare și învățatul să fie o metodă prin care să ne satisfacem curiozitățile, nu o obligație.

Să nu credeți că aiurez aici fără exemple, spun toate lucrurile astea pentru că am conștientizat cum învăț acum. Îmi e mult mai ușor să iau un pdf sau o aplicație pe tabletă sau telefon decât să car o grămadă de cărți cu mine. Așa am făcut și cu testele și cu codul rutier atunci când a trebuit să învăț pentru permisul de conducere și tot la fel și cu fotografia.

Îmi aduc aminte că atunci când mi-am luat primul DSLR m-am cam închis în casă vreo două zile și am început să ma uit toată ziua la tutoriale și să citesc materiale despre fotografie. Apoi am plecat cu DSLR-ul prin parc ca să încerc tot ce învățasem, iar dacă asta nu e de ajuns, în ratb tot la tutoriale și pdf-uri mă întorceam.

Știu că sunt mulți care iubesc cărțile în format fizic, dar eu chiar nu mai înțeleg rostul colecției de manuale și de culegeri atunci când putem să folosim o tabletă în locul lor și elevii n-ar mai avea un ghiozdan de 5kg în spate în fiecare zi la școală. Pe bune acum, încercați să cărați cu voi un ghiozdan de 5kg în fiecare zi și să-mi spuneți după o săptămână cum vă simțiți.

Dar să ne întoarcem la subiect, despre Digitaliada scriam și anul trecut. Atunci proiectul era abia la început și nimeni nu știa dacă o să meargă și dacă elevii vor avea rezultate mai bune. Ei bine, iată-ne aici, un an mai tarziu cu vești bune. Proiectul a prins bine, elevii au arătat progrese mai mari comparativ cu metodele tradiționale de predare și primele 10 școli care au adoptat proiectul în stadiul de pilot vor deveni mentori pentru alte 20 de școli care au întrat anul acesta în proiect.

Asta numesc eu evoluție și sper ca proiectul să aibă un succes cât mai mare și ca oamenii să realizeze că tehnologia folosită în mod corect aduce foarte multe beneficii în viața noastră.

*Digitaliada este un program de educație digitală dezvoltat de Fundația Orange care încurajează folosirea metodelor de predare și de învățare interactive. Mai multe despre acest proiect puteți citi pe digitaliada.ro

Și pentru că ați citit până aici voiam să vă arăt și poza asta cu mine de când eram mic.

marius calin la școală

Scriu despre lucruri care îmi atrag atenția, locuri prin care merg, festivaluri și uneori îmi mai dau cu părerea despre ce se întâmplă pe internet. În timpul liber mă uit la filme, seriale și nu ratez vreo ocazie de a cunoaște oameni sau de a merge la un concert bun.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.