Nikon D750 | Full Frame DSLR | Hands On Review

Pot spune că, odată cu achiziționarea noului meu aparat foto, Nikon D750, wishlist-ul meu este complet pe partea foto și nu cred că voi mai cheltui bani pentru asta prea curând. Ar merge și o dronă, dar toate la timpul lor.Nikon D750 hands on review

Nikon D750 este un DSLR pe care îl urmăream de mult timp așa că m-am documentat mult despre el și consider că pentru tipurile de fotografie pe care le practic este perfect.

O să mă axez pe fotografia de peisaj, concert, eveniment și portret. Pe lângă acestea voi adăuga ca hobby și fotografia de produs, stradă și în curând vreau să activez și în domeniul fotografiei de nuntă. Asta așa ca să vorbim și puțin despre planurile mele de viitor.

Pe lângă Nikon D750 mai folosesc un D7200 și lucrul care m-a impresionat foarte mult este diferența de calitate a fotografiilor făcute la ISO foarte ridicat. De asemenea, alături de Tamron 70-200 f/2.8 G2 despre care am scris aici, consider că D750 face o treabă mai bună și atunci când vine vorba de autofocus în fotografia de concert unde artistul se mișcă foarte mult pe scenă.

Am urmat un traseu firesc în ceea ce privește upgrade-urile pe care le-am făcut privind aparatura foto. Am început cu un D90 cu obiectiv de kit, mai târziu am trecut la D7200 cu un 35mm f/1.8, apoi am cumpărat obiective și acum am ajuns la D750 alături de Tamron 70-200 f/2.8 G2.

Am avut aparatul cu mine la NOISE Festival unde ne-a și plouat puțin, dar noroc că și body-ul și obiectivul sunt weather-resistant și n-am avut probleme. Apoi am fost cu el la World of Instagram unde l-am scos din ghiozdan pentru câteva cadre și apoi m-am bucurat de eveniment.

d750 nikon edit
Imagine realizată în Poiana Mică, Brașov. Editată în Lightroom.

Ca de obicei, și acest articol de tip Hands on review va fi făcut din perspectiva utilizatorului și a modului în care te simți atunci când folosești acest DSLR. Pentru teste complexe pe partea tehnică sunt multe site-uri care se ocupă exclusiv cu asta și vei găsi acolo tot ce îți trebuie.

Cel mai mare plus pe care l-am găsit pentru D750 este capacitatea de a scoate fotografii bune cu un ISO ridicat. Din acest punct de vedere, senzația pe care mi-o dă dslr-ul este cea de siguranță. Știu că pot crește ISO la valori mari fără să pierd prea mult din calitatea imaginii.

De exemplu, în poza de mai jos am folosit ISO 6400 + luminozitate ridicată la conversia RAW-JPEG și consider că are un noise foarte scăzut și claritatea este mai mult decât suficientă pentru o fotografie de eveniment.d750 iso test

1/100 f/2.8 ISO 6400

Fotografia de mai jos a fost făcută la World of Instagram și deși aveam loc de ISO mai mic și shutter speed mai rapid așa a ieșit pe moment. Partea bună e că ISO-ul ridicat nu i-a scăzut mai deloc din calitate și pot spune că e una dintre fotografiile pe care le-am făcut la eveniment de care sunt mândru.

d750 test

1/400 f2.8 ISO 3200

Trecând peste partea de ISO și continuând cu senzația de siguranță pe care o dă aparatul trebuie să menționez și existența a două sloturi de carduri SD. Eu folosesc un card pentru RAW, iar pe cel de-al doilea pentru JPEG. Astfel mă asigur că orice s-ar întâmpla cu unul dintre carduri, imaginile vor ajunge la client.

La concerte s-a descurcat puțin mai bine decât mă așteptam și asta datorită sistemului de focalizare foarte rapid care mi-a permis să compun foarte rapid cadrele și să nu mă deranjeze mișcarea artiștilor de pe scenă. Lucru aproape imposibil de făcut cu primul meu DSLR (D90) cu care trebuia să fac mai multe poze ca una să iasă în focus. În ceea ce privește fotografiile cu Nikon D750, mai mult de 90% au fost în focus.

1/125 f/2.8 ISO 400

Fotografia de peisaj ține mai mult de viziunea pe care o are fotograful, nu neaparat de capacitățile pe care le are aparatul. Cu toate astea, datorită dynamic range-ului ridicat am putut să expun pentru cer în imaginea de mai jos și să ridic expunerea umbrelor ca să obțin și detaliile copacilor.
peisaj noise festival

1/1000 f/4 ISO 125

Poza de mai jos e și dovada că nu trebuie să folosești aparatul întotdeauna pe Manual. Poți seta pe Apperture Priority cu un ISO automat de maximum 1600-3200 și vei obține poze bune chiar dacă ești în vacanță și lași aparatul pe mâna unui prieten care nu cunoaște setările de la Nikon.

marius calin d750
foto: bravoandreea.ro

1/400 f/2.8 ISO 160

Înainte de concluzie voi face o mică listă cu puncte forte și puncte slabe pe care le-am descoperit în cele trei săptămâni de utilizare.

Puncte forte:

  • Se descurcă foarte bine în lumină scăzută.
  • Focalizare rapidă și precisă.
  • Body weather-sealed.
  • Poți folosi obiective DX (aparatul va face automat crop 1.5). Folosind funcția asta veți pierde din megapixeli întrucât aparatul va folosi doar partea centrală a senzorului. 
  • Ecran rabatabil.
  • Wi-Fi pentru când ești în vacanță și vrei să transferi pozele rapid.

Puncte slabe:

  • Timp de expunere minim 1/4000. Compensează extensia ISO la 50. 
  • Ecranul rabatabil nu te va ajuta pentru filmarea vlogurilor.

În concluzie, Nikon D750 este un DSLR Full Frame care s-a ridicat la așteptările mele și consider că se va descurca bine în toate situațiile pe care le voi întâlni în timpul ședințelor foto. Ca măsură de precauție oricum voi avea întotdeauna la mine un blitz extern pentru momentele în care aparatul nu va mai face față.

*l-am luat la prețul de 7500 lei în urma unei reduceri de 17% de pe site-ul F64. Reducere care mai este valabilă până pe 15.07.2018.

*mai multe fotografii realizate cu D750 găsiți în aceste două albume pe facebook NOISE și World of Instagram.

Avatar pentru Marius Calin

Scriu despre lucruri care îmi atrag atenția, locuri prin care merg, festivaluri și uneori îmi mai dau cu părerea despre ce se întâmplă pe internet. În timpul liber mă uit la filme, seriale și nu ratez vreo ocazie de a cunoaște oameni sau de a merge la un concert bun.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.