Listă filme Marvel în ordine cronologică

Am făcut pe blog multe recomandări de filme și fiind fan Marvel Cinematic Universe – MCU nu se putea să nu scriu și o listă cu filme care au ieșit din studiourile Marvel. La început am vrut să fie o listă scurtă, dar s-a transformat într-un fel de ghid, o listă de filme Marvel în ordine cronologică. Am ales să fie așa pentru că am observat foarte mulți oameni interesați să vadă aceste filme în funcție de cum s-a petrecut acțiunea.

În listă am inclus și câteva filme Marvel de scurt metraj pe care nu trebuie să le vezi neapărat, dar am zis că e bine să știi de ele, mai ales dacă ești fanul universului cinematografic Marvel sau ai citit benzi desenate și vrei să vezi cum au fost adaptate acestea.

Vei observa în listă niște titluri care încep cu Marvel One Shot. Este bine de știut că acestea sunt filme pe care Marvel le-a produs pentru a oferi mai multe informații despre personaje și despre trecutul lor. Acestea erau incluse inițial pe CD-urile tip Blu-ray.Pe măsură ce sunt lansate filme noi voi face update acestui articol cu ele și le voi pune la locul lor, așa că nu strică să vă întoarceți la acest articol din când în când.

Filme Marvel în ordine cronologică:

Apasă pe cuprins pentru a vedea lista completă fără descrieri.

Captain America: The First Avenger (2011)

filme marvel Captain America first Avenger

Căpitanul America este cel de-al cincelea film din Universul Marvel în ordinea apariției, dar din punct de vedere cronologic l-am plasat primul în listă deoarece acțiunea are loc în timpul celui de-al doilea Război Mondial. În film vedem cum este creat super soldatul Chris Evans, primele sale lupte cu Hydra și Red Skull, dar și legătura sa cu Agents of SHIELD. De asemenea, filmul întroduce și Tessaractul, un obiect foarte important în Universul Marvel.

Marvel One Shot: Agent Carter (2013)

Situat undeva printre primele producții, Marvel One Shot: Agent Carter este o poveste de aproximativ 15 minute în care agentul Peggy Carter pleacă într-o misiune neautorizată.

Captain Marvel (2019)

Captain filme Marvel

Deși apărut în anul 2019, Captain Marvel este un film important pentru istoria MCU și îl plasăm pe locul doi în lista aceasta. Acțiunea are loc în anul 1995 și o aduce pe Carol Danvers, jucată de Brie Larson, pe ecranele cinematografelor din întreaga lume. De asemenea, în acest film își face apariția Nick Fury alături de Agents of SHIELD și aflăm mai multe despre Tessaract.

Iron Man (2008)

primul Iron Man

Primul film din seria Iron Man a reprezentat un moment important pentru filmele cu super eroi deoarece acesta a arătat că producțiile de genul prind foarte bine la public. Acțiunea se concentrează pe Tony Stark, jucat de Robert Downey Jr., care crează primul costum Iron Man și reușește astfel să scape de o organizație teroristă care îl capturează. Iar ceea ce am zis nu este un spoiler pentru că fix așa începe filmul, restul acțiunii o aflați și singuri, dar presupun că mai sunt foarte puțini care nu știu deja ceaa ce am spus mai sus. 

The Incredible Hulk (2008)

incredible hulk

Numărul trei pe listă putea fi la fel de bine și Iron Man 2 deoarece ambele au loc cam în același timp, dar am zis să le pun așa pentru ca să diversificăm puțin ordinea. Incredibilul Hulk urmărește momentele în care Bruce Banner devine acest uriaș verde din cauza unei explozii de radiații Gamma. Inițial rolul principal a fost jucat de Edward Norton, dar din 2012 Mark Rufallo este incredible Hulk.

Iron Man 2 (2010)

iron man 2

Cea de-a doua producție din seria Omul de Fier continuă acțiunea cu problemele pe care le are Tony Stark în momentul în care guvernul află că el este Iron Man și dorește să aibă acces la tehnologia cu care a fost construit costumul. De asemenea, apar pentru prima dată Black Widow și War Machine, doi super eroi care vor influența destul de mult acțiunea din următoarele producții.

Marvel One Shot: The Consultant (2011)

Acesta peliculă oferă mai mult context pentru Agents of SHIELD și îi are în rol principal pe agenții Coulson și Sitwell. Aceștia au 4 minute la dispoziție pentru a dejuca planul generalului Thaddeus Ross de a interveni peste afacerile SHIELD.

Marvel One Shot – Funny thing happened on the way to Thor’s Hammer (2011)

Cu siguranță nu la fel de interesant precum Thor The Dark World, pelicula îi aduce în centrul atenției pe agentul Coulson și pe Thor.

Thor (2011)

thor marvel 2011

Thor sau The God of Lighting cum mai este numit acesta aduce pe marile ecrane povestea lui Odin și a celor doi frați Asgardieni Thor și Loki. Din cauza rivalității dintre acești doi frați, Thor este păcălit de Loki și este alungat de tatăl său pe pământ, loc unde trebuie să arate că este demn pentru a-și recupera puterile și a controla celebrul ciocan Mjollnir.

The Avengers (2012)

filme marvel avengers 1

The Avengers este începutul așa numitei Phase 1 din seria MCU. Din cele 5 filme de mai sus aflăm care sunt principalii eroi Marvel, dar acum este momentul să-i vedem împreună ca pe o echipă. Astfel, o invație a New York-ului plănuită de Loki cu ajutorul Thessaractului este motivul perfect pentru a-i aduna pe aceștia la un loc și a-i pune să lupte cu forțele răului.

Marvel One Shot – Item 47 (2012)

Agentul Sitwell trebuie să recupereze o armă Chitauri folosită de un tânăr cuplu să jefuiască bănci.

Iron Man 3 (2013)

omul de fier 3

Acesta este ultimul film din seria Iron Man în care acesta se luptă de unul singur cu forțele răului. Situat la 6 luni după marea bătălie din New York se hotărăște să construiască o armată de costume Iron Man pentru a fii pregătit pentru următorul posibil atac, dar în urma unor probleme apărute pe care le veți vedea în film constată că poate nu este cea mai bună soluție și se gândește serios să joace în echipă.

Marvel One Shot – All Hail the King (2014)

Un film Marvel tip documentare care îl intervievează în închisoare pe Trevor Slattery.

Thor The Dark World (2013)

thor the dark world

După ce se termină lupta din New York împotriva lui Loki, Thor se întoarce acasă și nu apucă să facă prea multe deoarece Dark World ne arată cum niște ființe malefice vor să fure Aetherul, o armă foarte puternică alimentată de una dintre pietrele infinitului. De reținut este faptul că aceste Infinity Stones (pietre ale infinitului) au un rol foarte important in MCU.

Captain America The Winter Soldier (2013)

capitanul america winter soldier

Pentru mine, Captain America The Winter Soldier este foarte important deoarece îl introduce pe Winter Soldier în MCU. Acesta este jucat de Sebastian Stan, un actor american de origine română, iar pe parcursul filmului veți avea parte și de câteva cuvinte rostite în română. Acțiunea este concentrată pe neînțelegerile dintre Winter Soldier și Captain America, dar și pe motivele din care aceștia au ajuns din cei mai buni prieteni inamici. De asemenea, își face apariția pentru prima dată și Falcon,  jucat de Anthony Mackie.

Guardians of the Galaxy (2014)

guardians of the galaxy

Filmul Gardienii Galaxiei introduce în Universul Marvel un raton vorbitor, un copac vorbitor, pe Peter Quill, dar și întregul concept de Gardieni ai Galaxiei. Acesta este și momentul în care înțelegem mai bine ce sunt acele Infinity Stones și asistăm la formarea echipei denumite Guardians of the Galaxy. 

Guardians of the Galaxy vol 2 (2017)

groot volume 2

Deși apărut la distanță de trei ani, acțiunea Galaxy vol 2 se petrece la doar câteva luni după primul și se concentrează mai mult pe relațiile dintre membrii echipei noi formate. Peter Quill se îndrăgostește de Gamora, fanii se îndrăgostesc și mai mult de Groot, micul copac vorbitor și Ratonul Rocket se dovedește a fi un personaj foarte interesant. Toate acestea în timp ce trebuie să se confrunte cu o entitate atotputernică pe nume Ego.

Avengers Age of Ultron (2014)

age of ultron mcu

Spuneam mai sus că Tony Stark se gândește să lucreze în echipă și se pare că momentan nu este nici asta o idee prea bună deoarece, în Avengers Age of Ultron, alături de Bruce Banner reușește să creeze un nou pericol pentru umanitate. Pericolul este o inteligență artificială pe nume Ultron care trebuie înfrântă de Răzbunători. Noii răzbunători care își fac apariția sunt The Scarlet Witch, jucată de Elizabeth Olson, Quicksilver și Vision.

Ant Man (2015)

omul furnica

Omul furnică introduce în Marvel Cinematic Universe un nou costum, de această dată purtat de Scott Lang. Acest costum creat de Hank Pym îi oferă puterea purtătorului de a se micșora și mări în dimensiuni după bunul plac și astfel poate duce lupta cu oponenții la nivel macro și microscopic.

Captain America: Civil War (2013)

razboi civil marvel

Nu este doar un film despre Căpitanul America deoarece îi aduce  în centrul atenției pe toți eroii Marvel. În această peliculă își face apariția Chadwick Bossemans în rolul lui Black Panther și Tom Holland în rolul lui Spider-Man. Este momentul în care două personalități puternice se confruntă și astfel, din cauza lui Steve Rogers și a lui Tony Stark, Răzbunătorii se despart și se formează două echipe separate.

Spider-Man Homecoming (2017)

spiderman homecoming

Peter Parker trebuie să se confrunte cu problemele unui adolescent de liceu, dar și cu amenințarea din partea lui Michael keatons Vulture, un dealer de arme care vrea să folosească tehnologie recuperată din bătălia de la New York în scopuri criminale.

Doctor Strange (2016)

doctor strange film

Este momentul în care, prin intermediul lui Stephen Strange, jucat de Benedict Cumberbatch, este introdusă o altă Infinity Stone, cea a timpului. Acesta devine Doctor Strange în urma unui accident care îl lasă fără capacitatea de a opera. Cum era un chirurg de elită, nu acceptă această soartă și străbate întreaga lume pentru a se vindeca. Reușește asta, dar mai găsește și un scop mult mai mare decât acela de a salva oamenii unul câte unul.

Black Panther (2018)

black panther movie

După evenimentele din Captain America: Civil War, TChalla, adică Black Panther, trebuie să se întoarcă în Wakanda pentru a fi încoronat rege. Cum lucrurile nu pot fi așa de simple, apare și Eric Killmonger care dorește să îi ia tronul lui TChalla pentru a duce Wakanda pe un drum al războiului, nu al păcii ca și până acum.

Thor Ragnarok (2017)

thor ragnarok super erou

Thor Ragkarok nu este un film prea fericit pentru Thor deoarece acesta ajunge prizonier și este obligat să ia parte la lupte între gladiatori. Printre celelalte personaje care apar în film se numără și  Hulk, Loki, Hella și Tessa Thompson.

Ant Man and The Wasp (2018)

Ant Man and The Wasp

Scott Lang se întoarce pe marile ecrane după câteva probleme pe care le-a avut cu poliția și trebuie să îmbine cumva viața de tată și supererou. Toate acestea în timp ce este arestat la domiciliu și are un dispozitiv de monitorizare în jurul gleznei.

Avengers Infinity War (2018)

infinity war avengers

Am tot vorbit despre Infinity Stones la filmele anterioare, dar Avengers Infinity War este filmul care le arată adevărate putere și îl aduce pe marile ecrane pe Thanos. Acesta încearcă să strângă toate pietrele pentru a-l ajuta în planul său de echilibrare a universului. Pe parcursul acțiunii Scarlet Witch se face remarcată și stârnește discuții conform cărora ar putea fi mai puternică decât Captain Marvel. Finalul filmului a fost unul controversat în sensul că universul cinematografic Marvel a fost puțin dat peste cap și filmul a fost unul foarte comentat de fani.

Avengers: The Endgame (2019)

endgame avengers

Situat la câțiva ani după acțiunea din Avengers Infinity War, omenirea încă se confruntă cu problemele lăsate în urmă de lupta dintre Răzbunători și Thanos. Acestea fiind spuse, Tony Stark trebuie să facă pace cu Steve Rogers pentru a salva din nou universul. De asemenea, odată cu acest film, Gwyneth Paltrow, acrtița care o juca pe Pepper Potts se spune că a încetat să mai joace în producțiile Marvel.

Spider Man – Far from Home (2019)

spiderman far from home

Reprezintă începutul unei noi ere a Universului Marvel și Peter Parker trebuie să învețe cum să se controleze și să se adapteze noului său costum pentru a deveni un erou de calibrul lui Iron Man în MCU. Filmul, este, în opinia mea foarte diferit de Spiderman Homecoming, iar această evoluție îmi place foarte mult și abia aștept să văd cum va continua povestea.

Acestea fiind spuse, am pus această listă de filme Marvel în ordine cronologică deoarece îmi plac foarte mult filmele seriei și abia aștept să văd ce se va întâmpla în continuare. De asemenea, voi adăuga producțiile noi pe măsură ce acestea vor fi lansate în cinematografe.

Sper că am reușit să vă răspund la întrebări și că acum știți în ce ordine sunt filmele Marvel și cum ar trebui să le vedeți pentru ca acțiunea să se desfășoare în așa fel încât să aibă mai mult sens.

Filme Marvel care urmează să apară:

 • The New Mutants – urmează să-l văd.
 • Black Widow
 • The Eternals
 • Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (februarie. 12, 2021)
 • Doctor Strange and the Multiverse of Madness (mai7, 2021)
 • Spider-Man: Homecoming 3 (august 16, 2021)
 • Thor: Love and Thunder (noiembrie 5, 2021)
 • Black Panther 2 (mai 6, 2022)
 • Blade (TBD)
 • Guardians of the Galaxy Vol. 3 (TBD)
 • Captain Marvel 2 (TBD)
 • Fantastic Four (TBD)
 • Ms. Marvel (TBD)

P.S. Personal abia aștept și un film cu Ghost Rider și chiar sunt curios cum s-ar integra acesta în toată povestea creată de Marvel Studios până în momentul de față.

Scriu despre lucruri care îmi atrag atenția, locuri prin care merg, festivaluri și uneori îmi mai dau cu părerea despre ce se întâmplă pe internet. În timpul liber mă uit la filme, seriale și nu ratez vreo ocazie de a cunoaște oameni sau de a merge la un concert bun.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.