Filme documentare online interesante

De-a lungul timpului am văzut multe filme documentare interesante pe care vreau să ți le recomand în acest articol. Va fi o listă subiectivă deoarece am ales să includ doar documentarele pe care le-am văzut și care m-au învățat ceva.

Mergând pe principiul că gusturile nu se discută și că nu avem cu toții aceleași gusturi, sper să găsești interesante măcar o parte dintre documentarele pe care le-am prezentat mai jos.

Am ales ca la finalul articolului să reiau titlurile documentarelor care sunt disponibile pe Netflix sau HBO Go pentru a le găsi mai ușor. În ceea ce privește celelalte documentare nu am un link stabil pe care să ți-l dau deoarece mi-am propus ca în articol să adun recomandări de-a lungul timpului și link-urile de pe YouTube sau alte site-uri se tot modifică. Așadar, va trebui să faci o căutare după numele documentarului pe Google sau YT pentru a găsi un link valid de vizionare.

Take Your Pills (2018)

Take Your Pills (2018) filme documentare

Take Your Pills este un documentar realizat în anul 2018 ce explorează efectele pe care Aderrall și alte medicamente de genul le au asupra oamenilor.

Cu toate că medicamentele la care face referire documentarul sunt pentru ADHD/ADD (deficiență de atenție), se pare că acestea sunt folosite foarte mult și de studenți și oameni din diferite domenii pentru a reuși să învețe și să muncească mai mult.

În opinia mea, documentarul este unul care merită văzut. Cu toate astea, în loc să se concentreze mai mult pe efectele propriu zise ale medicamentelor și pe studii științifice, directorul a ales să pună accentul pe testimonialele unor persoane care folosesc.

Concluzia la care am ajuns este că trăim într-o lume prea axată pe competitivitate și oamenii vor încerca întotdeauna să se folosească de orice mijloace care îi pot aduce cu un pas în fața competiției.

Icarus (2017)

documentare icarus

Icarus este un documentar realizat de Bryan Fogel care se transformă, pe parcurs, într-un adevărat film thriller.

Acesta începe cu Bryan Fogel care testează pe propria piele o tehnică de dopaj care nu poate fi descoperită prin testele pe care fiecare sportiv trebuie să le facă înainte de competiție sau pe parcursul anului.

Reușește să facă asta cu ajutorul unui om de știință rus care, mai apoi, este nevoit să fugă din Rusia din cauza scandalului care începe să ia amploare în jurul celui mai mare scandal de doping din lume.

Documentarul trage un semnal de alarma cu privire la metodele prin care unii sportivi ajung să câștige medalii, dar și asupra corupției care poate exista în lumea sportului de performanță.

The Stanford Prison Experiment (2015)

The Stanford Prison Experiment (2015)

Bazat pe o poveste reală, Experimentul Închisorii Stanford spune povestea a 24 de studenți care s-au oferit voluntari pentru a participa la studiul lui Dr. Philip Zimbardo.

Acțiunea are loc în anul 1971 și pornește de la ideea de a simula mediul dintr-o închisoare. Tocmai din acest motiv, o parte dintre studenți joacă rolul gardienilor, iar cealaltă parte rolul prizonierilor.

Situația scapă din control când participanții își iau rolurile prea în serios și ceea ce părea a fi un experiment plictisitor se transformă peste noapte într-un adevărat dezastru.

În opinia mea este un documentar pe care oricine ar trebui să-l vadă deoarece te ajută să vezi cum pot reacționa oamenii în situații dificile, dar mai ales te pune puțin pe gânduri cu privire la anumite aspecte ale societății în care trăim.

Minimalism: A Documentary About the Important Things (2015)

Minimalism: A Documentary About the Important Things (2015)

Documentarul se învârte în jurul expresiei mai puțin înseamnă mai mult. Pe parcursul acestuia poți vedea interviuri cu oameni care resping consumerismul american și încearcă să își trăiască viața doar cu strictul necesar.

Ce îmi place la documentar este faptul că nu duce ideea de minimalism la extrem, iar acel strict necesar se referă și la lucrurile care te fac fericit, cum ar fi un raft cu cărți.

Planeta Petrila (2016)

documentare online Planeta Petrila (2016)

Artistul și fostul miner, Ion Barbu, încearcă să salveze mina de cărbuni Petrila de la a fi demolată de către stat. Deși Petrila pare că nu oferă foarte multe, vei vedea în documentar o comunitate de oameni care se strâng în jurul unei idei, cea de a transforma mina în patrimoniu cultural și a o salva de la demolare.

Colectiv (2019)

Colectiv (2019) documentar

Este un documentar despre incendiul din 2015 care a avut loc la clubul Colectiv din București.

Consider că este un film documentar pe care oricine trebuie să-l vadă pentru a înțelege situația în care ne aflăm și de ce măsurile tot întârzie să apară chiar și la atâta timp după incident.

30 de ani de la democrație

La finalul Revoluției din decembrie 1989, Ion Caramitru a încheiat transmisia TVR spunând aceste cuvinte: „Să ne bucurăm, vin zile fericite!”. După 30 de ani, ne-am dorit să facem un film despre cum au fost, de fapt, zilele care au urmat.

Este un documentar pe care orice român ar trebui să-l vadă. În ciuda faptului că durează trei ore care prezintă perfect foarte bine istoria României, mult mai bine decât în manualele de istorie aș zice.

Așadar, dacă vrei să urmărești transformarea României de la comunism la democrație, urmărește acest documentar, este gratuit, pe YouTube.

Fyre (2019)

Fyre (2019)

Promovat ca o experiență muzicală de lux pe o insulă privată de numeroși artiști și persoane publice, Festivalul Fyre a fost un eșec total care a lăsat numeroase persoane fără banii de bilete și evenimentul a fost anulat.

Pe parcursul documentarului vei vedea cum organizatorul eșuează din cauza aroganței de care dă dovadă, dar și cum reușește să păcălească pe toată lumea că festivalul încă va avea loc deși nu mai există nici o speranță.

Documentare disponibile pe Netflix

  • Take Your Pills (2018)
  • Icarus (2017)
  • Minimalism: A Documentary About the Important Things (2015)
  • Fyre (2019)

Documentare disponibile pe HBO Go

  • Planeta Petrila (2016)
  • Colectiv (2019)

Acum că am ajuns la sfârșitul articolului, sper că ai găsit cel puțin câteva filme documentare interesante pe care să le vezi și că acestea te vor ajuta să înțelegi mai bine cum funcționează lumea din jurul nostru.

P.S. dacă îți plac filmele și serialele îți recomand articolele de pe blog cu recomandări de filme și seriale bune.

Scriu despre lucruri care îmi atrag atenția, locuri prin care merg, festivaluri și uneori îmi mai dau cu părerea despre ce se întâmplă pe internet. În timpul liber mă uit la filme, seriale și nu ratez vreo ocazie de a cunoaște oameni sau de a merge la un concert bun.

3 comentarii la „Filme documentare online interesante”

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.