Dureri de spate, neurologie, RMN și kinetoterapie

Probabil ai văzut că am postat foarte puțin în ultimul timp pe blog și că nici de Facebook sau de Instagram n-am prea avut timp. Bine, impropriu spus că n-am avut timp, ideea e că am avut destul de mult, dar a intervenit ceva în viața mea la care nu mă așteptam care mi-a luat cheful de tot și timp de câteva luni am început să dispar din online (dar acum am revenit).

Așa cum povesteam și în articolul despre Untold 2019 (da, de atunci e problema asta) o durere de umăr nu m-a lăsat să mă bucur de festival așa cum mi-aș fi dorit, adică lipit de gardul din fața scenei la fiecare artist favorit. Atunci am zis că e ceva de moment și după o vizită la spital, la urgențe, am spus că trece cu niște antiinflamatoare prescrise de medic.

Ei bine, în timp, durerea a început să se transforme din una de umăr în una de spate și chiar dacă sezonul festivalurilor trecuse de mult rar mai prindeam câte o noapte în care să dorm bine.

Rezultatul? Aveam dimineți în care mă trezeam obosit și cu teamă pentru că știam ce fel de dureri urma să am de îndată ce mă dădeam jos din pat și mi-am zis în fiecare zi las că trece, mai e puțin, își face spatele nebunia lui și e gata. N-a fost așa.

Într-o dimineață lucrurile s-au schimbat și pe lângă durerile de spate a apărut un nou simptom: m-am trezit cu două degete de la mâna stângă amorțite și cu dureri mult mai mari decât în zilele trecute. Acum nu știu dacă durerile erau mai mari din cauza sperieturii sau dacă ele chiar au crescut. Cert este faptul că și acum mă chinui să scap de ele prin kinetoterapie și fizioterapie, dar despre asta vorbim mai jos în articol.

Neurologie

A urmat o vizită la neurolog plus o lună de tratament cu un alt tip de antiinflamatoare și chiar dacă la început durerile păreau să treacă era doar efectul medicamentelor și de îndată ce s-a terminat tratamentul au reapărut, mult mai rele decât erau inițial. Acum nu doar că mă durea spatele, dar aveam dureri și la încheietura mâinii drepte, la degetul arătător și de câteva ori m-am trezit cu partea stângă a feței amorțită.

RMN

După o nouă vizită la neurolog am ajuns la clinica Biomed Scan și am făcut un RMN de coloană cervicală, iar după alte câteva zile de așteptare am primit și diagnosticul: Reducerea lordozei cervicale, deshidratarea discurilor intervertebrale cervicale și ușoare modificări degenerative C3-C7.

După alte vizite la doctori am aflat și ce înseamnă asta. Pe scurt, lordoza cervicală reprezintă forma ușor curbată a coloanei cervicale care o ajută pe aceasta să distribuie presiunea în mod egal pe C-uri. Reducerea lordozei înseamnă că porțiunea coloanei cervicale este mult prea dreaptă, fapt ce rezultă într-o presiune excesivă pe C5-C6 în cazul meu și de aici vin durerile, amorțirile și toate problemele.

Nu știu exact unde să spun că se află coloana mea cervicală în graficul de mai jos, dar e undeva pe la level 1 sau 2 din ce am văzut în imaginile de la RMN.

lordoza cervicala

Cauza lordozei cervicale și a durerilor

Principala cauză ar fi poziția pe care o am la birou și faptul că îmi petrec timpul cu ochii în ecranul telefonului, mai ales cele aproape 3 ore pe care le fac pe drum înspre job și dinspre job spre casă datorită minunatului trafic din București.

O altă problemă și principalul factor responsabil de partea cu deshidratarea discurilor este aerul condiționat din birou care bătea fix spre mine pe care l-am simțit prea târziu că deh, la început era bine la răcoare. Iar așa ca un plus, nici cele aproape 15 grade din ratb nu ajutau atunci când afară erau 30+ și urcam transpirat doar ca să-mi fie aplicate pe piele niște jeturi de aer rece pentru ca mnah, nu ne permitem transport chiar așa de civilizat, vara să fie 15 grade deși afară sunt 30 și iarna să fie 35 deși afară sunt 10.

Dar ca să ne întoarcem la ale mele probleme cu durerile de spate, lucrurile n-au fost deloc ușoare pentru că ceea ce am povestit mai sus s-a întâmplat pe parcursul a 6 luni, timp în care nu știam ce se întâmplă cu mine și aveam momente în care pur și simplu doream să stau în pat și să nu mai fac nimic.

Acum lucrurile încep să fie mai bune. Deși durerile încă sunt aici nu mai sunt așa de panicat pentru că știu exact cauza lor.

Am început tratamentul și încerc uneori chiar să le ignor pentru a mă bucura de ce se întâmplă în jurul meu. Bineînțeles, prin ignor nu mă refer că mă obosesc aiurea sau că stau la birou mai mult decât ar trebui. Am început și să mă odihnesc mai mult, dar și să fac tot ce pot pentru a-mi corecta postura la calculator.

De asemenea, timpul pe care îl foloseam pe drum în ratb ca să dau scroll pe internet a devenit timp în care ascult diferite podcasturi și încerc să nu mai stau atâta timp cu capul aplecat.

Kinetoterapie

Așa cum ziceam mai sus, după câteva luni de investigații și vizite la doctori am ajuns și la kinetoterapie și fizioterapie. Aici am început un program de fizioterapie cu 10 ședințe a câte 3 proceduri fiecare și kinetoterapie.

La început eram destul de reticent privind utilitatea acestor ședințe, dar acum că am ajuns la finalul celor două săptămâni pot spune că se văd ceva rezultate. Acestea nu sunt cine știe ce deoarece reducerea lordozei nu se corectează și soluția este să continui să am grijă la postura pe care o am în fața PC-ului și să fac exercițiile de kineto toată viața pentru a preveni agravarea afecțiunii și pentru a reduce durerile cât mai mult, sper eu la deloc.

Concluzie

Concluzia este că dacă ai impresia că ceva nu ți se întâmplă tocmai ție probabil te înșeli și ar trebui ca la orice semn că ceva nu e bine cu tine să mergi la un medic să afli ce ai. Deși am ajuns la câteva luni la un specialist după ce au apărut durerile acestea se pare că a fost destul de rapid încât să am speranța că prin kinetoterapie voi scăpa de dureri la un moment dat.

Acum am trecut și de perioada mai întunecată și sunt pregătit ca în ciuda durerilor și neplăcerilor cauzate de acestea să îmi continui viața așa cum o făceam până acum și abia aștept să mă întorc în online cu mai multe postări și să ajung vara asta în fața scenei la festivaluri.

Scriu despre lucruri care îmi atrag atenția, locuri prin care merg, festivaluri și uneori îmi mai dau cu părerea despre ce se întâmplă pe internet. În timpul liber mă uit la filme, seriale și nu ratez vreo ocazie de a cunoaște oameni sau de a merge la un concert bun.

4 comentarii la „Dureri de spate, neurologie, RMN și kinetoterapie”

Lasă un comentariu
 1. Salut. Eu am problema asta de cativa ani si nu am scapat sub nici o forma. In fiecare zi fac anumite exercitii, am facut elongatii, kineto etc. si doar usoare amelorari, cum ridic un bidon de apa de 5 l incepe sa ma doara.

  La operatie nici nu ma gandesc, doar daca nu mai pot sa ma misc, atunci ma voi duce.

  Sanatate maxima!

  Răspunde
  • Salut. La mine incepe sa se vada imbunatatiri considerabile in perioada asta. Nu stiu cum va fi in viitor, dar ma tin de exercitii si ma gandesc la ce e mai bine. In legatura cu ce mi-ai povestit, sfatul meu este sa incerci sa mergi si la alti doctori pentru a obtine o a doua sau o a teia opinie.

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.