Despre Fight Club

În momentul acesta încalc prima regulă: „să nu vorbeşti despre Fight Club”.

Trebuie să recunosc că la început nu mă încânta ideea de a vedea filmul și tot amânam, dar după ce l-am văzut prima dată am știut că e nevoie de încă o vizionare pentru a înțelege mai bine ideea din spatele filmului.

fight club

Poza reprezintă ceva real care e valabil și în zilele noastre, poate chiar e mai pronunțat fenomenul de a cumpăra lucruri doar pentru a impresiona, pentru că până la urmă nu cumpărăm un produs, ci brandul din spatele lui.

Pe scurt, povestea filmului stă cam așa: Edward Norton trăiește într-un birou și are parte din plin de viața consumeristă. Ajunge la un medic pentru a căuta tratament pentru insomnie și acesta în sfătuiește să vadă care e treaba cu durerea de la cei care chiar o simt. De această dată ajunge la ședințele de terapie pentru diferite boli în stadii terminale și o întâlnește pe Marta, o femeie aflată într-un stadiu de depresie asemenea lui care își găsește refugiul tot în suferința celorlalți.

În acest moment, apare în film și replica „Când lumea crede că mori, te ascultă…În loc să aştepte rândul lor să vorbească.”, așa reușesc să își hrănească cei doi nevoia de atenție și să treacă pentru un moment peste problemele de depresie.
Când ședințele de terapie nu mai sunt îndeajuns pentru a-i ajuta, cei doi decid să înființeze un Fight Club, un loc unde bărbații reușesc să se elibereze de stres și de problemele cotidiene prin „bătaie”.

Am scris cuvântul bătaie între ghilimele deoarece Fight Club nu este doar despre pumni, picioare și lovituri aruncate în stânga și dreapta fără rost. Luptele reprezintă un strigăt de ajutor, o eliberare și o totodată o cale de scăpare din lumea consumerismului. Acestea sunt mai mult decât lupte într-un ring, sunt bătălii interioare care se dau in mintea personajelor și finalul te face să înțelegi cu adevarat ideea din spatele filmului.

Mă opresc aici, nu vreau să vorbesc despre film mai mult decât este necesar, dacă nu ai văzut Fight Club până acum e cazul să o faci, iar dacă l-ai văzut spune-mi părerea ta într-un comentariu mai jos.

Câteva detalii tehnice:

Fight Club (1999)
Regie: David Fincher
Scenariu: Chuk Palahniuk (roman), Jim Uhls (scenariu)
Distribuţie: Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter, Meat Loaf


Așa arăta prima cronică de film scrisă de mine pe blog, de atunci am scris multe altele și mai târziu am schimbat strategia și am făcut diverse liste cu recomandări de filme.

Scriu despre lucruri care îmi atrag atenția, locuri prin care merg, festivaluri și uneori îmi mai dau cu părerea despre ce se întâmplă pe internet. În timpul liber mă uit la filme, seriale și nu ratez vreo ocazie de a cunoaște oameni sau de a merge la un concert bun.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.