Cum a fost pentru mine bacalaureatul

Cea mai mare grija a unui elev in clasa a 12-a e bacalaureatul. Inca de la inceputul anului imi amintesc cum toti profesorii incercau sa stabileasca ore in care sa facem pregatire si sa ne convinga sa alegem mei repede materiile la care vrem sa dam bacul

Trebuie sa spun inca de la inceputul articolului ca bacalaureatul NU mi se pare un examen al maturitatii. Multi dintre cei care dau/iau bacul inca gandesc ca niste copii si ar claca la primul contact cu realitatea.

Daca esti a 12-a si dai acum examenul, nu trebuie sa te stresezi prea mult. El nu e mai mult decat o teza putin mai speciala in sensul ca nu e dintr-un an sau semestru, ci din 4 ani. Stiu ca si eu mi-am facut griji, m-am panicat ca nu o sa iau. Asteptam notele, nici nu mai dormeam ok in perioada aia si dupa mi-am dat seama cât de prost am fost. De ce? Pentru ca emotiile/stresul nu ajuta la nimic. Ca sa iei bacul trebuie doar sa inveti materia aia pe care oricum o sa o uiti dupa o saptamana si sa te concentrezi. Dupa ce ai dat examenele nu mai ai nici o influenta asupra rezultatului si e cazul sa te linistesti. Adica sa nu faci ca mine si sa dai refresh din 5 in cinci secunde ca sa vezi daca s-a afisat ceva, fie ca o vezi primul sau ultimul, nota nu se schimba.

Fie vorba intre noi, bacul mi s-a parut the real big thing la vremea lui, dar când am ajuns la facultate si am vazut cum e in sesiune am spus ca as mai da bacul de vreo 3-4 ori in loc sa dau 7 examene intr-o luna. Hint: facultatea pe care am ales-o nu e recunoscuta ca având cele mai grele examene cum sunt cele de la drept sau medicina, de exemplu.

N-am dat bacul la matematica, stiu ca acolo se pica mai mult. Poate din cauza ca multi vor sa mearga la mate info pentru ca le spune cineva ca e bine cu programarea si ca se fac bani. E bine, se fac bani, dar daca nu-ti place e degeaba. O spune unu` care a vrut sa intre la mate info si a fost salvat de 4 sutimi care ii mai trebuiau ca sa intre acolo. De ce spun ca am fost salvat? Pentru ca eram paralel cu matematica si inca sunt. Daca nu ajungeam la filo, cel mai probabil dadeam bacul de vreo cateva ori si acum ma chinuiam pe la vreo facultate cu profil real incercand sa fac ceva ce nu-mi place. N-a fost cazul si am terminat o facultate de comunicare, lucrez in domeniu si datorita ei mi-am deschis si acest blog.

Eu am dat bacul la romana, filosofie si istorie. Mi-au zis multi ca sunt nebun pentru ca vreau sa dau la filosofie. Ce-i drept am fost 7 in tot liceul care au dat. Funny fact: acolo am luat nota cea mai mare si mi-a mai ramas doar o zi pentru invatat. Mi-am pierdut cateva saptamani cu istoria pentru ca sunt praf atunci când vine vorba de retinut nume si date. Cam asa se intampla cand tot ce trebuie sa faci ca sa iei un examen e sa memorezi eseuri despre opere care nu mai sunt de mult de actualitate.

Da, asa e. Materia de bac e prea invechita, desi unele opere inca sunt de actualitate, majoritatea sunt de umplutura si nu au vreun impact pozitiv in viata unui elev/student/om. 

Pe langa asta, tot timpul am spus ca liceul nu incurajeaza gandirea critica si se bazeaza doar pe memorare, incompetenta si copy paste.

Partea bună e că la ceva timp după ce am scris articolul acesta a scos Psihotrop niște melodii care să te ajute să memorezi mai ușor informațiile alea plictisitoare.

Scriu despre lucruri care îmi atrag atenția, locuri prin care merg, festivaluri și uneori îmi mai dau cu părerea despre ce se întâmplă pe internet. În timpul liber mă uit la filme, seriale și nu ratez vreo ocazie de a cunoaște oameni sau de a merge la un concert bun.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.