Cu diacritice sau fara?

Diacritice vs. fara diacritice e un fel de Batman vs. Superman. Amandoi sunt super eroi, dar tot iti place de unul mai mult.

Intre timp m-am razgandit si am scris un nou articol in care explic de ce blogul meu va fi doar cu diacritice de acum incolo. 

Cand am inceput sa scriu pe blog am facut-o cu diacritice pentru ca am asa e limba romana si am vrut sa scriu cat mai corect. Nu aveam cine stie ce trafic venit din google si am inceput sa studiez treaba asta cu SEO si diacriticele. Am citit foarte multe articole care m-au incurcat si am ajuns la punctul in care nu mai intelegeam nimic. Din cauza asta am fost nevoit sa experimentez prin articolele pe care le scriam pe blog. Am avut noroc ca deja eram invitat la filme si scriam despre ele, asa ca aveam subiecte despre care scriam la scurt timp dupa ce apareau. Asta inseamna ca google indexa paginile mele destul de rapid, dar cu toate astea nu ajungeam asa usor pe prima pagina. 

Testul pe care l-am facut a fost ca timp de doua luni sa postez o recenzie cu diacritice si una fara. Cred ca am adunat in total vreo 12 recenzii, 6 cu si 6 fara si am comparat rezultatele. Recenziile scrise fara diacritice primeau mult mai multe vizite din google si acum, scriind fara diacritice am ajuns sa am un trafic organic de 70-200 de oameni pe zi.

Acum sa comparam si cateva dintre titlurile articolelor pe care le-am postat in perioada aia.
  • surori bune și nebune recenzie 6.200
  • surori bune si nebune online 8.190

In cazul ambelor variante de titlu, apar pe locul 1 in google, dar 98% dintre oamenii care ajung pe blog, o fac cautand varianta fara diacritice. Asta in conditiile in care eu am scris articolul cu diacritice.

  • cei 8 odioși recenzie 304
  • cei 8 odiosi recenzie 7.007

La cei 8 odiosi, diferenta e foarte mare. Cu diacritice are 7 mii de rezultate si fara doar 304. Acum vine si intrebarea mea, tu cum cauti pe google? cu sau fara diacritice?

Dupa testul de mai sus, plus altele pe care le-am facut, am ajuns la concluzia ca trebuie sa te gandesti de la inceput ce vrei sa faci cu blogul tau si daca vrei sa il optimizezi pentru google sau pentru cititori. Tinand cont de faptul ca nu am un blog care sa faca referiri la literatura/gramatica limbii romane in mod explicit, am considerat ca cel mai bine este sa il optimizez din punct de vedere SEO si sa sper ca cititorii nu vor fi deranjati de faptul ca articolele mele nu sunt scrise cu diacritice. Lucru care se pare ca nu v-a deranjat si ma bucura foarte mult treaba asta

Chiar daca google stie sa recunoasca ambele forme ale cuvintelor (cu sau fara diacritice), va prioritiza forma cu care a fost facuta cautarea si eu am auzit foarte putini oameni care sa spuna ca folosesc diacritice atunci cand cauta ceva pe google.

O alta problema ar fi faptul ca noi obisnuim sa tinem toate device-urile in limba engleza si chiar va inteleg de ce, dar din cauza asta, dezvoltarea software-ului care sa prioritizeze limba romana va merge foarte lent pentru ca oamenii pur si simplu nu o folosesc, deci piata pare destul de mica si nu merita investitia.

Avatar pentru Marius Calin

Scriu despre lucruri care îmi atrag atenția, locuri prin care merg, festivaluri și uneori îmi mai dau cu părerea despre ce se întâmplă pe internet. În timpul liber mă uit la filme, seriale și nu ratez vreo ocazie de a cunoaște oameni sau de a merge la un concert bun.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.