De ce e frumos să dai credit fotografilor

Dacă ai prieteni fotografi sunt sigur că cel puțin o dată unul dintre ei s-a luat de tine că nu i-ai dat credit pentru o imagine sau ți-a spus că nu e frumos să postezi o poză fără a menționa sursa. De aici și toată discuția asta cu de ce e frumos să dai credit fotografilor și ce ai tu de câștigat din toată treaba asta. 

credits fotografului marius calin
foto: mahmur.info @ Electric Castle 2016  #seewhatididhere

Ideea se aplică în general la pozele pe care nu a trebuit să le plătești și e un mod de a-l recompensa pe fotograf pentru munca lui și pentru că a folosit echipamentul ăla de câteva mii de euro ca să ai tu poză faină la profil pentru care nu ai plătit câteva zeci sau sute de euro. 

Regula asta nu se aplică doar la fotografiile cu tine. Când găsești un peisaj fain pe internet la cineva și vrei să-l vadă și prietenii tăi mergem pe același principiu.

Cu toate astea, și în momentul în care plătești pentru o ședință foto e de preferat să dai credit pentru că astfel asociezi ședința aceea de un fotograf care face parte dintr-o comunitate și tag-ul pe care i-l dai lui s-ar putea să-ți aducă mai multe like-uri la fotografie și clienți pentru afacere. Oricum, dacă nu dai credit pentru o ședință foto plătită sau atunci când postezi o fotografie pe care ai cumpărat-o nu se supără nimeni. 

De ce toți fotografii vrem credit și ce câștigăm din asta?

Ne ajută mult în promovarea nostră ca fotografi și putem câștiga clienți din rândul prietenilor pe care îi aveti pe facebook, instagram, etc.

De asemenea, dacă luați fotografiile de pe pagina unui eveniment sau vi le-am făcut pentru că ne sunteți prieteni, în afară de a ne plăti, a ne da credit este the next big thing you can do. 

Ce înseamnă să dai credit fotografilor și cum dai?

Credit înseamnă menționarea fotografului în descrierea imaginilor pe care vi le-a oferit (de preferat) sau păstrarea watermark-ului dacă fotografiile sunt luate dintr-un album de facebook asociat cu un eveniment la care ați participat sau dacă așa ați convenit înainte de ședința foto.

Exemplu de credit:

  • Foto: mariuscalin.ro cu link către website.
  • Foto: @mariuscalinro cu tag pe rețelele sociale sau pur și simplu Marius Călin dacă nu puteți da tag.

D750 & D7200, două aparate foto pe care le folosesc și recomand.
Note 9 – cu el fac fotografii când n-am un DSLR cu mine și am scris și un articol despre cum să faci fotografii bune cu Note 9.

Avatar pentru Marius Calin

Scriu despre lucruri care îmi atrag atenția, locuri prin care merg, festivaluri și uneori îmi mai dau cu părerea despre ce se întâmplă pe internet. În timpul liber mă uit la filme, seriale și nu ratez vreo ocazie de a cunoaște oameni sau de a merge la un concert bun.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.