Tandem Access | Aplicatia care le permite nevazatorilor sa foloseasca metroul

Faptul ca Bucurestiul e o frumoasa jungla urbana nu e ceva nou. Ati auzit de la mine multe povesti din ratb, mai putine din metrou, dar sistemul ramane acelasi si e destul de greu sa ajungi din punctul A in punctul B. Imaginati-va cum este pentru un nevazator sa mearga cu metroul in Bucuresti si prin cate trebuie sa treaca.

Statisticile spun ca in Bucuresti invata si muncesc aproape 6.000 de persoane cu deficiente de vedere si, un alt lucru care nu vine ca o noutate, nu stam prea bine cu dotarea mijloacelor de transport in sensul de a le face mai accesibile persoanelor cu deficiente de vedere. Tocmai din acest motiv, Fundatia Orange a finanțat proiectul Tandem Access care isi propune sa faciliteze nevazatorilor calatoria cu metroul.

Tandem Acces nevazatori

Cum functioneaza aplicatia Tandem Access?

Prin reteaua de 1.000 de Beaconi (dispozitive Bluetooth) instalati in interiorul a 53 de statii de metrou in puncte de interes (scari, turnicheti de acces, intersectii) aceasta comunica telefonului informatii despre pozitia sa si ceea ce se afla in jur. Apoi, persoana cu deficiente de vedre primeste indicatii vocale (citite cu ajutorul unui voice-over) care o indruma catre directia dorita, o avertizeaza cu privire la prezenta scarilor si numarul de trepte, pozitionarea turnichetilor, etc. Practic, aplicatia transforma tot ce este in jur intr-o harta audio.

Tandem Access este utila pentru ca ofera persoanelor nevazatoare un instrument prin care acestea se pot deplasa in siguranta la metrou si astfel le va incuraja sa iasa mai mult din casa si sa dezvolte un stil de viata mai activ. Astfel isi pot gasi si un loc de munca sau pot ajunge dintr-un loc in altul fara sa mai fie nevoiti sa cunoasca alti oameni doar in cadrul evenimentelor restranse.

Valoarea proiectului se ridica la suma de 262.000 de lei, iar finantarea primita din partea Fundatiei Orange este de 222.000 de lei in cadrul programului „Lumea prin Culoare şi Sunet”, ce ofera fonduri pentru proiecte care vizeaza integrarea persoanele cu deficienţe de vedere sau de auz

*Aplicatia este gratuita si poate fi descarcata de aici pentru iOS si Android.

In continuare o sa va las si declaratiile lui Florin Georgescu (presedintele Asociatiei Tandem) si a Amaliei Fodor (director executiv Fundatia Orange):

Florin Georgescu tandem access

„Asociatia Tandem pune la dispozitie primul instrument de mobilitate urbana destinat persoanelor cu deficiente de vedere. Consider ca problema accesibilizarii urbane pentru persoanele cu dizabilitati nu este incheiata, ci abia incepe. De multe ori ca nevazator am evitat sa calatoresc cu metroul datorita faptului ca nu cunosc topografia tuturor statiilor. Sper ca alte persoane aflate in situatia mea, sa profite de Tandem Acces si sa depaseasca temerile si obstacolele pe care eu le-am intampinat in trecut”, a declarat Florin Georgescu, presedintele Asociatiei Tandem.

„Tandem Acces poate servi ca un model bun de urmat pentru alte initiative care-si propun sa transforme orasele clasice din Romania in orase inteligent, mai responsabile si mai accesibile pentru toti oamenii. In cei 5 ani de la infiintarea fondului de finantare „Lumea prin Culoare si Sunet” care se ridica la peste 2 miloane de euro am reusit sa oferim solutii pentru multe din problemele persoanelor cu deficiente de vedere si de auz din Romania” a declarat Amalia Fodor, director executiv Fundatia Orange.

Tandem Access nevazatori
Tandem Acces fundatia orange

Scriu despre lucruri care îmi atrag atenția, locuri prin care merg, festivaluri și uneori îmi mai dau cu părerea despre ce se întâmplă pe internet. În timpul liber mă uit la filme, seriale și nu ratez vreo ocazie de a cunoaște oameni sau de a merge la un concert bun.

Un comentariu la „Tandem Access | Aplicatia care le permite nevazatorilor sa foloseasca metroul”

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.