Cum mi-au spart hoții casa

De două săptămâni mă tot gândesc dacă să scriu despre cum mi-au spart hoții casa sau nu. Inițial am crezut că n-o să mă afecteze, dar mi-am dat seama că m-a afectat. Cu toate astea nu în modul la care vă gândiți sau la ce se gândesc prietenii când întreabă dacă sunt bine, ce mai fac, cum mă mai simt.

Până la urmă am decis să scriu în speranța că acest articol îi va ajuta pe cei aflați în aceeași situație sau va preveni niște furturi.

E o senzație foarte aiurea să știi că a fost cineva în casa ta. Mai aiurea e să realizezi asta abia după câteva ore după ce ai ajuns acasă, asta pentru că au avut grijă să nu mute nici un obiect de la locul lui. Ei bine, senzația asta trece. La mine a trecut după 2-3 zile și abia apoi mi-am dat seama cum m-a afectat, de fapt, toată treaba asta.

Mi-am dat seama mi-a fost confirmat faptul că sistemul din țara asta ține cu hoții și că poliția nu prea are ce să facă așa că singurele metode de a te proteja împotriva unui astfel de jaf rămân să nu ții bani cash în casă, să ai 2 yale cu chei bune la ușă, să faci asigurare pentru bunurile din casă și să investești într-un sistem de supraveghere și într-o alarmă.

Cu toate astea nu poți adăuga câte o yală sau câte un sistem de alarmă de fiecare dată când citești articole care spun cum s-a mai dat încă o lege prin care sunt eliberați câteva mii de deținuți, ca deh, asta e țara.

Cum mi-au spart hoții casa?

Nici măcar n-au spart ceva, au intrat pur și simplu cu o cheie care se pare că poate deschide multe yale pe care deși dai 100 de lei nu sunt chiar sigure. O să explic asta mai detaliat la finalul articolului.

Ce s-a întâmplat apoi doar ei știu. Cert este faptul că nimic din casă nu părea deranjat de la locul lui și au încercat să aranjeze toate cutiile fix așa cum le-au găsit.

Teorii sunt multe. De la cineva care să ne fi urmărit când plecam de acasă la niște instalatori care fuseseră la noi în urmă cu o săptămână. De stadiul dosarului n-aș știi să spun ceva și tare greu mi-e să cred că i-a luat cineva la întrebări pe acei instalatori sau dacă s-a încercat să se facă vreo legătură între asta și alte cazuri. Dar apoi mă gândesc că n-are nici o legătură și că un apartament la etajul 4 cu o yală ușor de deschis e o țință sigură și ușoară. Apoi mă gândesc iar și nu înțeleg cum se mai poate întâmpla ceva de genul în 2019.

Ce au furat?

Nu că ar conta asta prea mult, dar au luat niște bani cash și tot ce a însemnat aur de prin toate cutiile pe care le-au găsit prin casă. Au lăsat vreo 200 de euro pe care îi aveam în pașaport și nu s-au atins de nimic electronic deși aveam la vedere, în sufragerie, un Galaxy S6. Pe lângă asta evident că printre locurile în care s-au uitat a fost și în rucsacul cu aparatul foto pe care l-au aranjat frumos la loc după ce s-au uitat prin el.


Am căutat apoi pe internet și am găsit mai multe povești de genul pe forumuri și pe diferite site-uri. Nu o să dau surse că nu prea mai știu ce și pe unde am citit, dar ideea principală în toate poveștile era că acest mod de operare nu e ceva nou și hoții se bazează pe faptul că victimele vor da vina pe parteneri sau apropiați pentru cele care lipsesc din casă. Și din ce mai scria pe acolo, în fiecare an sunt peste 3-4 mii de apartamente sparte în acest mod. Din păcate nu am găsit și informații despre hoți sau despre ce se întâmplă cu dosarele din astfel de cazuri.


Încă pare ireal să vezi că se poate întâmpla așa și să spun cuiva, păi știi, mi-au spart hoții casa, nici n-am observat asta pentru câteva ore. Pierderea cea mare nu a fost suma de bani pe care au luat-o sau bijuteriile, chiar dacă majoritatea aveau valoare sentimentală. Pierderea este în încrederea față de sistemul ăsta care pare din ce în ce mai corupt și ajungi la concluzia că statul nu te apără de nimic. Degeaba plătești taxe în fiecare lună și ești tu cetățean cinstit că infractorii umblă liniștiți pe stradă pentru că nu avem un guvern care să poată da niște legi care să oprească asta.

Tipul de cheie de care vorbeam mai sus este cel din imaginea de mai jos. Din ce am înțeles de la polițiștii care au venit la fața locului, yalele cu acest tip de cheie pot fi deschise foarte ușor și recomandarea mea, dacă aveți chei asemănătoare, este să schimbați yala și să folosiți întodeauna cel puțin două, deși nu ar strica un sistem de supraveghere măcar în holul apartamentului dacă nu pe scara blocului. Așa poți fi avertizat de un senzor de mișcare și să te conectezi la cameră de pe telefon/să suni la poliție.

Cum mi-au spart hoții casa

Scriu despre lucruri care îmi atrag atenția, locuri prin care merg, festivaluri și uneori îmi mai dau cu părerea despre ce se întâmplă pe internet. În timpul liber mă uit la filme, seriale și nu ratez vreo ocazie de a cunoaște oameni sau de a merge la un concert bun.

6 comentarii la „Cum mi-au spart hoții casa”

Lasă un comentariu
  1. Ți-au lăsat microfoane să te asculte și s-au lăcomit la niște bani de buzunar!
    Poate nici măcar nu pe tine vor să te asculte, ci pe cineva care vine des la tine. Alți oameni cărora le-a fost spartă casa n-au mai avut nici măcar storcător de fructe. Ceea ce poveștești seamănă cu un implant de microfoane.
    Sau e teoria a doua, mai puțin plauzibilă: ești din familie binecuvântată, dar anumite forțe te vor legat de vicii, doar că nu ți-au găsit încă slăbiciunile să te doboare psihic/ spiritual. Sataniștii practică asta și nu e un secret, primesc asemenea ordine „de jos”. Însă e mai puțin plauzibilă teoria asta, cum ziceam.
    Dar hoți… clar n-au fost, nu că îți luau doar puțini bani, ci rămâneai doar cu mobila. Când se sparge o locuință, atunci se fură la greu, nu chițibușuri.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.