Dacă ești fotograf sau blogger, IrfanView e pentru tine

De fiecare dată când trebuia să redenumesc sau să urc poze pe blog mă confruntam cu diferite probleme pe care am reușit să le rezolv cu IrfanView. 

Mai exact două probleme:

Prima fiind faptul că am foarte multe fotografii în calculator care n-au ajuns în Lightroom sau au ieșit din programele de editare fix cu denumirea pe care o aveau și în aparatul foto, adică DSC0xyz și asta nu e tocmai ok pentru SEO și nici pentru organizare.

Cealaltă este dimensiunea fotografiei și mărimea ei în MB adică undeva în jur de 20-30MB dacă vorbim de un aparat foto performant. Dacă aș încerca să urc așa ceva pe blog din 50 de articole aș consuma tot spațiul de stocare. 

M-am pus pe căutat programe gratuite care ar putea să facă toate treburile astea pentru mine cu mai multe fotografii în același timp și am găsit. De menționat este și faptul că IrfanView poate fi folosit și pentru o singură fotografie, nu doar pentru un număr mare de fișiere.

Pentru o singură fotografie: Image -> Resize/Resample

După cum vedeți în imaginea de mai sus treaba e destul de simplă și nu necesită cine știe ce cunoștințe. Tot ce trebuie să știți este de ce dimensiuni aveți nevoie. De exemplu, eu folosesc pentru fotografiile de pe blog dimensiunea 1280×720 (HD) și pentru cele din portofoliu 2084 pe latura mare. 

Pentru mai multe fotografii, dar și pentru redenumirea lor în masă: File -> Batch Conversion and/or Rename

IrfanView editare

Din colțul stânga sus în jos: Work as are opțiunile de a schimba dimensiunile, de a redenumi pozele sau de a schimba dimensiunile și a redenumi pozele în același timp.

Name pattern se referă la denumirea pe care fotografiile o vor avea, eu folosesc Numele_Fotografiei_###. Cele trei # de la final reprezintă un număr pe care programul îl generează de la 1 la 999 pentru fiecare fotografie în parte. Astfel pot redenumi fotografiile din DSC3213, DSC3214 etc. în Untold_Festival_001, Untold_Festival_002, etc.

Dacă aveți mai mult de 999 de fotografii e simplu, în loc de trei # folosiți patru. 

Output Directory se referă la folderul unde vor fi salvate pozele. 

Pentru a începe procesul trebuie să selectați un folder din pc și să importați imaginile folosind butonul add all. Apoi dați Start Batch.

Dacă vreți să folosiți și funcția de redimensionare apăsați înainte de ultimul pas Advanced și acolo bifați resize și folosiți Set long side to dimensiunea dorită în pixeli. 1920 estepentru full hd, iar pentru social media dimensiunea optimă este 2048. 

IrfanView

După ce termin acest proces de redenumire și redimensionare merg și pe site-ul compressjpeg.com pentru a le optimiza pentru blog. 

Recomandarea mea este ca pentru social media să folosiți 2084 px pe latura mare, pe blog o dimensiune cât mai mică dar care să nu scadă sub 1280 pe latura mică și pentru stocare să folosiți doar funcția de redenumire și să păstrați fotografiile la calitate maximă. 

Programul e gratuit, nu m-a pus nimeni să scriu despre el și îl puteți downloada de aici.

Scriu despre lucruri care îmi atrag atenția, locuri prin care merg, festivaluri și uneori îmi mai dau cu părerea despre ce se întâmplă pe internet. În timpul liber mă uit la filme, seriale și nu ratez vreo ocazie de a cunoaște oameni sau de a merge la un concert bun.

2 comentarii la „Dacă ești fotograf sau blogger, IrfanView e pentru tine”

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.