Ce este un sitemap și cum poți crea unul

Ai auzit într-un meeting acest cuvânt și nu știi ce este un sitemap sau ți-ai început cariera în SEO și vrei să afli mai multe despre aceste hărți ale site-urilor? Ei bine, în acest articol îți voi explica ce este un sitemap și cu ce te ajută.

Ce este un sitemap?

Un sitemap este un fișier construit dintr-o listă cu toate paginile unui site web și câteva detalii despre acestea precum data în care au fost create și ultima dată când au fost modificate. Acesta oferă motoarelor de căutare o hartă a site-ului și face procesul de crawling mult mai eficient.

Avantajele unui sitemap

Un sitemap oferă numeroase avantaje în ceea ce privește optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO), dar te ajută și să verifici mai ușor conținutul de pe site și să ai o privire de ansamblu asupra articolelor publicate chiar dacă nu ești preocupat de SEO.



Sitemap-urile facilitează procesul de crawling al motoarelor de căutare. Prin urmare, site-ul tău are mai multe șanse să fie indexat corect și paginile pot fi descoperite mult mai repede de la publicare decât în cazul unui site fără sitemap.

Tot prin această hartă a site-ului poți informa motoarele de căutare de schimbări. Există o secțiune în sitemap care indică data la care a fost modificat ultima dată conținutul dintr-o pagină sau dintr-un articol, astfel că motoarele de căutare vor știi atunci când trebuie să reconsidere conținutul tău în procesul de indexare și ranking.

Sitemap-ul ajută și la identificarea problemelor tehnice de pe site. Spre exemplu, eu folosesc sitemap-ul și pentru filtrarea pe URL-urile în Search Console pentru a vedea problemele tehnice de pe paginile care contează pentru mine. De asemenea, tool-uri precum Semrush te lasă să scanezi site-ul pe baza sitemap-ului astfel că te poți încadra în planul free pentru o serie de optimizări de bază.

Există și alte tipuri de sitemap mai puțin cunoscute care sunt create special pentru site-urile de știri. Ele includ de obicei URL-urile articolelor publicate în ultimele 48 de ore și le poți trimite către Google News pentru a-ți fi indexate articolele mai repede și afișate în platforma de știri.

Cum creezi un sitemap

Crearea unui sitemap este foarte simplă în zilele noastre deoarece CMS-urile populare deja au această opțiune, iar pe lângă ele există și generatoarele gratuite de sitemap-uri.

Cum creezi un sitemap în WordPress

Dacă site-ul tău rulează pe platforma WordPress, crearea unui sitemap este simplă. Există numeroase plugin-uri pentru WordPress care pot genera sitemap-uri. Ba chiar și platforma în sine îți poate genera un sitemap.

Unul dintre cele mai populare și recomandate plugin-uri este Yoast SEO, iar pentru că și eu îl folosesc pe majoritatea site-urilor pentru care desfășor campanii SEO, iată m-am gândit să fac și un mic tutorial pentru activarea sitemap-ului.

  1. Instalează și activează plugin-ul Yoast SEO.
  2. În panoul de administrare WordPress dă click pe Yoast SEO și apoi pe Setări.
  3. Selectează Funcționalități site și dă scroll până ajungi la hărți site XML.
  4. Activează funcționalitatea și dă click pe vezi sitemap-ul tău XML pentru a vedea rezultatul.
sitemap yoast seo

▷ După ce ai creat sitemap-ul în WordPress, asigură-te că îl trimiți către motoarele de căutare, precum Google și Bing, prin intermediul instrumentelor Google Search Console și Bing Webmaster Tools.

Cum creezi un sitemap cu instrumente gratuite

Dacă ai un CMS care nu are funcționalitatea de a crea un sitemap sau crearea acestuia aduce costuri suplimentare, există tool-uri precum https://www.xml-sitemaps.com/ care pot crea sitemap-uri pentru site-uri de până la 500 de pagini sau tol-uri precum Screaming Frog care te pot ajuta cu generarea acestuia.

Crearea manuală a unui sitemap

Dacă ai cunoștințe sau timp la dispoziție pentru a învăța XML, poți crea un sitemap folosind un editor de texte sau un program dedicat precum Notepad++ sau Sublime Text 3.

Sitemap HTML vs sitemap XML

Sitemap-urile XML sunt folosite în principal de motoarele de căutare pentru a indexa conținutul, în timp ce sitemap-urile HTML sunt utile pentru vizitatori, oferind o modalitate ușoară de a naviga pe site.

Ambele tipuri de sitemap-uri au avantaje, dar cele XML nu trebuie să lipsească de pe listă atunci când vrei să faci un site prietenos pentru motoarele de căutare.

Întrebări frecvente

Cum pot trimite sitemap-ul meu la Google?

Pentru a trimite sitemap-ul către Google, trebuie ca în primul rând să verifici site-ul în Google Search Console urmând ca apoi să-l adaugi în secțiunea „Sitemap-uri”.

Trebuie să actualizez manual sitemap-ul meu de fiecare dată când adaug conținut nou?

Dacă utilizezi un generator de sitemap automat sau un plugin în platforma ta CMS, acesta se va actualiza automat odată cu schimbările făcute pe site. În caz contrar, va trebui să actualizezi manual sitemap-ul prin adăugarea noilor pagini din cod sau prin re-generarea lui din tool-urile specifice.

Scriu despre lucruri care îmi atrag atenția, locuri prin care merg, festivaluri și uneori îmi mai dau cu părerea despre ce se întâmplă pe internet. În timpul liber mă uit la filme, seriale și nu ratez vreo ocazie de a cunoaște oameni sau de a merge la un concert bun.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.