YouTube Bazaar, documentar în regia lui Dan Chișu

Trebuie să recunosc, de dimineață am plecat cu gândul că nu prea aș merge la cinema să văd YouTube Bazaar, mai ales că eram după opt ore de muncă și altele de stat la facultate. Mi-am spus că nu o să fie cine știe ce filmul și că mai bine merg frumos acasă și dorm.

Dacă m-am înșelat cu privire la YouTube Bazaar sau nu, vei afla imediat.

Youtube Bazaar prezintă viața lui Bahoi, un tânăr de etnie rromă care vrea să ajungă vedetă pe YouTube. După ce încarcă un clip în care sare de pe un pod, numărul de vizualizări este cu mult peste cel așteptat. Fanii deja îl caută și unii dintre ei chiar imită ce face el. Singura lui problemă e că în satul său nu există calculatoare și acces la net. Bahoi se hotărăște să aducă acolo calculatoare pentru ca cei care-l știu de o viață să vadă clipurile postate de el.

Probabil te întrebi cine e Bahoi ăsta și ce știe el să facă, face mai mult decât să sară de pe poduri? Raspunsul e da, face mai mult.

Bahoi e exemplul ăla de om care nu e educat, dar e inteligent. Nu știe să vorbească prea bine româna, ba chiar știe engleza mai bine. Cu toate astea, el reușește să ajungă o celebritate. Instinctul l-a ajutat să creeze content pentru o anumită categorie de public și datorită faptului că a înțeles cum merge treaba pe YouTube a crescut foarte mult și a făcut clipuri virale.

Sub imaginea asta de om incult și uneori misogin, Bahoi este un personaj moralist. Reușește prin acțiunile și clipurile sale să arate că țiganii (e ok să spun, da? E termenul folosit de el) nu sunt doar ascultătorii ăia de manele pe care toți îi urâm. Vorba aia, cocalar poți să fii indiferent de origini. Bahoi ascultă rap, nu manele. Ba chiar aduce în satul său melodiile lui Busta Rhymes și le spune copiilor că nu manelele sunt viitorul lor și că trebuie să asculte rap pentru că le deschide mintea.

La un moment dat, vorbește despre ce ar face dacă ar avea bani. M-a impresionat modul în care spune că trebuie să arate o masă pentru tot satul. Voia ca la un capăt să înceapă cu muzica clasică și apoi să urmeze toate genurile. Concepția lui e că fiecare are gusturi diferite și nu trebuie sa judecăm asta.

De asemena, povestea lui arată că un tânăr dintr-un sat uitat de civilizație poate să își depășească condiția. Clipurile sunt unice pentru că sunt atât de naturale încât nu au nevoie de nici o editare, astfel că a copia traseul lui Bahoi și a ajunge la aceleași rezultate nu e posibil. Dar cu toate acestea ne arată că dacă vrei ceva, faci.

YouTube Bazaar prezintă realitatea lumii în care trăim și modul în care locurile care nu sunt conectate la tehnologie se dezvoltă. E un documentar ce merită văzut? Răspunsul meu e da. Am râs foarte mult, am înțeles conceptele din spatele acțiunilor lui Bahoi și am apreciat efortul lui Dan Chișu, echipei și tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui film documentar. Trebuie să recunosc că au fost și momente în care am vrut să spun what the… Dar asta face parte din puterea filmului de a transpune pe ecran viața de acolo, atât de reală încât te simți ca un intrus în lumea lui Bahoi.

Filmul apare în cinematografe pe data de 26 noiembrie.

Câteva detalii în plus:

Din coloana sonoră a filmului face parte piesa Robot Armăsar Attack (Gojira vs. Liviu Vasilică)
Dan Chișu este la cel de-al șaselea lung metraj realizat în mod independent.
Bahoi s-a însurat și nu mai face clipuri.
Paul Hitter a realizat o pictură care se regăsește și pe afișul pentru YouTube Bazaar.

Scriu despre lucruri care îmi atrag atenția, locuri prin care merg, festivaluri și uneori îmi mai dau cu părerea despre ce se întâmplă pe internet. În timpul liber mă uit la filme, seriale și nu ratez vreo ocazie de a cunoaște oameni sau de a merge la un concert bun.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.