Plugin-uri esențiale pentru blogurile cu WordPress

Dacă ai un blog pe domeniu propriu și folosești WordPress trebuie să știi că plugin-urile îți pot optimiza blogul și adăuga funcționalități utile, dar îi pot afecta și viteza de încărcare. Prin urmare, trebuie să le alegi cu mare grijă și să te limitezi la cele de care chiar ai nevoie.

În continuare vorbim despre ce plugin-urile esențiale ai nevoie pentru un blog.

Atenție însă că nu trebuie sub nici o formă să instalezi două plugin-uri ce îndeplinesc același rol deoarece pot apărea conflicte între ele. Tocmai din acest motiv, plugin-urile cu funcții asemănătoare sunt prezentate sub forma x sau/și y în articol.

SEO

Atunci când vorbim de WordPress, bloguri și articole cu siguranță la un moment dat va fi adus în discuție și subiectul SEO. Ei bine, există plugin-uri care te pot ajuta cu optimizarea site-ului pentru motoarele de căutare atât din punct de vedere tehnic, cât și cu sugestii despre cum să scrii mai bine articolele pentru a avea șanse mai mari să rankezi cu ele pe prima pagină.

Yoast SEO sau RankMath

Alegerea mea este varianta Yoast SEO gratuită deoarece oferă toate tool-urile de care are nevoie un blog pentru a funcționa corect și oferă indicații SEO bune în ceea ce privește conținutul publicat. Ba chiar are câteva funcții ș integrări cu 3rd tools pe care le dezactivez.

În ceea ce privește RankMath, funcționalitățlle sunt asemănătoare cu mențiunea că ai acces la niște date extrase din Analytics direct în dashboard-ul de admin WordPress – fapt pe care nu-l recomand deoarece stochează mai multe date în baza de date.

RankMath are două funcții utile care pot fi e ajutor pe care nu le găsim la Yoast SEO: redirect și completare automată alt tag pentru imagini. Cu toate acestea, cel mai bine este să faci redirecturile direct din htaccess, iar alt tag să îl personalizezi pentru fiecare imagine în parte întrucât automatizarea nu te va diferenția de competiție.

Sharing

Pe blog nu am nici un plugin de share, butoanele pe care le vezi în josul articolelor sunt rezultatul unui cod custom pe care l-am adăugat pe site, dar pentru a nu complica lucrurile, iată două variante pe care le poți folosi pentru a adăuga butoane de share pe blogul tău.

AddToAny Share Buttons sau Sassy Social Share

AddToAny și Sassy Social Share sunt două plugin-uri care adaugă butoane de share pe blogul tău în mod gratuit și pot fi setate foarte ușor. Din testele mele sunt destul de ok în ceea ce privește resursele și au o paletă largă de rețele sociale pe care poți da share.

Caching

Pentru ca site-ul să aibă o viteză de încărcare mai bună, mai ales pentru vizitatorii care îl accesează des, ai nevoie de un plugin de caching. Pe serverele care suportă LiteSpeed recomandarea mea este LiteSpeed Cache, iar dacă hostul pe care îți ții blogul nu îl suportă, poți merge cu varianta WP Rocket sau W3 Total Cache.

De-a lungul timpului le-am testat pe toate trei, dar cel mai mulțumit am fost de LiteSpeed Cache. Acesta m-a ajutat foarte mult și cu implementarea lazy load pe blog și optimizarea imaginilor.

Securitate

Wordfence sau Sucuri Security

Ambele plugin-uri oferă soluții de securitate gratuite și premium pentru site-urile care folosesc WordPress, iar indiferent pe care îl alegi, cu siguranță blogul tă va avea un extra layer de securitate împotriva atacurilor.

Alegerea mea este Sucuri Security și mă anunță de fiecare dată pe mail atunci când un articol sau plugin este modificat, dar ce mi se pare și mai bine este că verifică fișierele de bază WordPress pentru schimbări frecvent.

Akismet

Askimet este cel mai utilizat plugin pentru filtrarea și ștergerea comentariilor de tip spam. Dacă nu l-aș avea instalat ar trebui să șterg sute de comentarii manual în fiecare lună.

Backup

Deși compania de hosting ar trebui să aibă un backup zilnic al datelor tale, ideal este să folosești un plugin de backup care să ruleze noaptea odată la câteva zile sau săptămâni (în funcție de cât de des postezi) și să trimită o copie a backup-ului în Google Drive, Dropbox sau alt serviciu asemănător.

Varianta pe care o folosesc și care mi-a salvat blogul în celebrul caz namebox este BackWPup.

Concluzie

În concluzie, ai nevoie de un plugin pentru SEO (asta dacă nu vrei să scrii singur codurile de care ai nevoie prin articole și temă), o soluție de securitate, posibilitatea de a bloca spam-ul venit în comentarii, butoane de sharing pentru a obține mai multe vizite de pe Social Media și o plasă de siguranță în caz că se întâmplă ceva cu blogul tău (backup).

Desigur, toate aceste plugin-uri trebuiesc folosite alături de o temă de calitate care respectă standardele de UX și SEO. Iar atunci când vine vorba de optimizarea articolelor pentru SEO, nu ezita să improvizezi și să gândești conținutul în primul rând pentru oameni, acest lucru te va ajuta cu siguranță să rankezi mai bine.

Scriu despre lucruri care îmi atrag atenția, locuri prin care merg, festivaluri și uneori îmi mai dau cu părerea despre ce se întâmplă pe internet. În timpul liber mă uit la filme, seriale și nu ratez vreo ocazie de a cunoaște oameni sau de a merge la un concert bun.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.