Manipularea scorului DA și site-urile de advertoriale

Văd că în ultimul timp inboxul, dar și piața este inundată de site-uri cu scor DA fals și acest metric ajunge să nu mai însemne nimic din moment ce poate fi manipulat chiar atât de ușor.

Deși nu sunt fan DA sau a altor metrici 3rd-party în general când vine vorba de SEO, nu pot să nu recunosc faptul că aceștia sunt de ajutor în diferite situații, mai ales dacă vrei să faci un triaj rapid al unor website-uri. Dar ce se întâmplă atunci când ajungi să nu mai compari mere cu mere, ci mere cu pere? Altfel spus, ajungi să compari un site cu DA natural cu un altul cu DA creat artificial prin diferite tehnici de manipulare a acestui scor.

Acest articol nu încearcă să discrediteze vreun astfel de tool, ci doar să tragă un semnal de alarmă asupra faptului există siteuri cu scoruri DA manipulate sau create exclusiv pentru postarea de advertoriale care, în opinia mea, ar trebui excluse din orice campanie de atragere/construire de link-uri.



Ca idee generală, link-urile dofollow trebuiesc obținute natural, nu cumpărate. Cu toate acestea, avem nevoie de link-uri de calitate pentru a obține locuri mai bune în SERP și mai multe vizite organice.

Chiar dacă nu întotdeauna pot fi obținute natural, soluția nu este să vină din partea unor PBN-uri (private blog networks) sau a unor site-uri cu metrici umflați artificial.

Cum funcționează manipularea scorului DA

Sunt convins că nici Google nu face diferența chiar tot timpul dintre un link/content bun și un link/content spam și că algoritmul mai are nevoie de învățare. De aici și miile de update-uri anuale de care avem parte.

Cu toate acestea, modalitatea născocită de diverși indivizi în ultimul timp e undeva la limita penibilului și se bazează chiar pe link-uri de tip redirect venite de la Google care în nici un caz nu vor afecta algoritmul Google.

Un astfel de redirect se formează la modul www.google.com/url?sa=t&url=https%3A%2F%2Fnumesitero%2F și arată ca în screenshot-ul de mai jos.

redirect notice google

Pentru crearea mai multor link-uri de acest tip (care pot trece chiar și de 200 fără prea multe bătăi de cap) aceștia se folosesc de subdomenii Google precum maps, images, cse și diferitele ccTLD-uri (ro, com, it, gr etc.)

Trebuie să menționez faptul că în acest moment link-urile nu afectează autoritatea domeniului deoarece nu pot fi descoperite de tool-urile de analiză a backlink-urilor. Tocmai din acest motiv, link-urile cu Redirect Notice sunt copiate și postate sub forma unor comentarii sau link-uri în articole cu atributul dofollow pentru a fi luate în considerare pentru calcularea DA-ului.

Iată cum arată un profil de backlink-uri creat astfel cu aproximativ 30 de link-uri provenite din alte surse (rețele sociale, comentarii, articole):

fake backlink moz

Ce impact au link-urile Redirect Notice asupra DA

Am făcut o scurtă analiză pentru a-mi da seama care este impactul acestor link-uri asupra DA și căutat mai multe site-uri cu profil de backlink-uri asemănător și DA (Moz) între 55 și 60 pentru ca mai apoi să văd ce DA au.

Ca numitor comun am ales ca aceste site-uri să aibă sub 10 link-uri reale astfel încât DA să fie bazat aproape exclusiv pe acele Redirect Notice, nu pe link-uri reale.

Concluzia la care am ajuns este că aproximativ 150 de link-uri construite sub formă de Redirect Notice si mai puțin de 10 link-uri de pe alte site-uri care nu au în URL google sunt suficiente pentru a duce un site de la DA 0 la DA 55+.

Sunt totuși dezamăgit de modul în care Moz alege să trateze această problemă deoarece am observat că tool-uri precum ahrefs sau cognitive SEO nu iau în calcul aceste redirecturi pentru a stabili autoritatea domeniului.

Dezamăgirea vine și din faptul că am dresat o întrebare în luna martie (2022) sub formă de ticket referitor la acest exploit și văd că nu s-a schimbat mare lucru. Ba chiar numărul site-urilor de acest fel este în continuă creștere.

Răspunsul venit este: „Apologies about this 🙁 Our team are aware of this exploit and are working on deploying a fix – I do hope that it will be released ASAP but unfortunately I don’t have a timeframe as of yet.

Desigur că există metode să păcălești orice tool. Ce m-a impresionat însă este faptul că acest Redirect Notice crește autoritatea atât de mult încât poți lua azi un site de la 0 și peste 3 luni să fii peste ziare online precum cancan și antena3 ca DA.

De menționat este și faptul că există și site-uri care au primit astfel de link-uri fără să și le dorească rezultând în DA crescut. Astfel că fără nici o vină au un profil de backlink-uri suspect, dar nu trebuie să le eviți în campania ta de link building. Le vei recunoaște ușor deoarece sunt acele site-uri cu vechime care au articole de calitate plus linkuri de calitate.

Concluzia

Concluzia este că nu este suficient să te ghidezi după DA sau orice altfel de metric de acest gen atunci când vrei ca afacerea ta să apară pe un site (cu link sau fără). Important este ca site-ul pe care apare un articol care face referire la tine sau afacerea ta este să conțină articole de calitate, iar raportul de articole vs. advertoriale să fie unul mult în favoarea conținutului editorial.

Scriu despre lucruri care îmi atrag atenția, locuri prin care merg, festivaluri și uneori îmi mai dau cu părerea despre ce se întâmplă pe internet. În timpul liber mă uit la filme, seriale și nu ratez vreo ocazie de a cunoaște oameni sau de a merge la un concert bun.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.