E ok să filmezi vertical | Instacamp 2018

Am fost la prima editie Instacamp, un eveniment dedicat bloggerilor activi pe Instagram, dar și instagrammerilor aflați la început de drum care vor să înțeleagă care e treaba cu platforma asta și cum poți să-ți crești contul.

Am stat să mă gândesc câteva zile ce să scriu despre eveniment pentru că s-a discutat despre o grămadă de subiecte și să scriu despre toate ar însemna să fac un e-book sau un articol foarte lung pe care n-ar avea nimeni răbdare să-l citească. La un moment dat am intrat pe 9GAG și am văzut acolo ditamai cearta în comentarii pentru că un clip filmat vertical a ajuns pe prima pagină.

A fost un fel de blasfemie internaută și cred că până acum au exorcizat deja postarea aia.

Oricum, așa am găsit subiect de scris și vreau să vă spun că să filmezi vertical în 2018 e mai mult decât ok și în curând cred că asta va deveni normal și ne vom uita urât la cei care nu filmează vertical.

E ok să filmezi vertical!

YouTube afișază acum filmările realizate vertical pe tot ecranul telefonului, Instragram a lansat IGTV, pe Facebook sunt clipuri virale tăiate în formă de pătrat ca să-i mulțumească și pe utilizatorii de desktop și pe cei care văd clipul de pe smartphone sau tabletă.

M-am uitat pe statisticile blogului și în 2017 mai mult de 80% dintre cititori accesau site-ul de pe desktop. În 2018 am aproximativ 60% mobile, 35% desktop și restul tablete. Eu din asta înțeleg că foarte mulți utilizatori au renunțat la desktop în detrimentul smartphone-ului și că în viitor diferența asta va fi mult mai mare și vom aprinde un laptop sau un PC doar când vom avea nevoie să rezolvăm task-uri mai complexe.

Dar nu mă credeți pe cuvânt.

Sunt oameni care fac clipuri verticale doar pentru insta story si filmează+editează la ele câteva ore. What the!

Mi-aș dori și eu să fiu atât de motivat încât să trag cadre doar pentru insta story și să editez până iese totul perfect. De fapt ăsta e motivul din cauza căruia nu mi-am făcut vlog până acum vlog. Aș sta să editez vreo 3 zile pentru un clip ca apoi să șterg tot pentru că nu-mi convine cum a ieșit.

Partea bună e că IGTV mi se pare o platformă pe care toți testează ce merge și ce nu și chiar e ok să greșești la început. Poate ne vedem acolo wink

Dacă ați citit până aici trebuie să vedeți și clipul acesta de la Peter McKinnon în care vorbește despre Insagram Stories și de ce trebuie să filmezi vertical. E #blanao

Ne lovim de două ori pe Instagram.

Despre filmarea pe verticală a clipurilor a vorbit și Valentin Vesa la Instacamp, dar tot ce am scris mai sus reprezintă părerea mea așa că dacă aveți ceva de spus sau vreți să mă contraziceți aștept comentariile voastre mai jos. 

Avatar pentru Marius Calin

Scriu despre lucruri care îmi atrag atenția, locuri prin care merg, festivaluri și uneori îmi mai dau cu părerea despre ce se întâmplă pe internet. În timpul liber mă uit la filme, seriale și nu ratez vreo ocazie de a cunoaște oameni sau de a merge la un concert bun.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.