Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD G2 | Hands On Review

Probabil ati citit multe articole care contin detalii tehnice si multe teste efectuate cu Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD G2 asa ca eu voi pune mai mult accentul pe modul in care m-am simtit atunci cand am folosit acest obiectiv si voi vorbi despre lucrurile care mi-au placut sau nu la el. De asemenea, voi include in articol si fotografii realizate cu acesta.

O sa va spun de la inceput ca este prima mea incercare de a face un review pentru un obiectiv foto asa ca va rog sa imi trimiteti un mail daca aveti sugestii sau critici constructive legate de continutul articolului.

Am folosit obiectivul impreuna cu Nikon D7200 unde s-a descurcat excelent, dar l-am pus si pe un D90 ca o mica aroganta si chiar daca a fost limitat de body n-a dat rezultate slabe. In 90% din timp am folosit f/2.8 si pot spune ca sunt multumit de sharp-ul pe care l-a scos la toate focalele si nu am observat vreo diferenta mare intre ele insa evident ca la 70mm se comporta putin mai bine decat la 200.

Eu am folosit pana acum la concerte un Nikon AF-S DX NIKKOR 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR si trebuie sa va spun ca dupa ce am fotografiat cu Tamron-ul acesta mi se pare ca vechiul obiectiv nu prea avea VR deloc (fiind diferenta mare intre generatii) si viteza de focalizare dura cam o eternitate, motiv pentru care aveam destul de multe poze out of focus la concerte. Bineinteles, diferenta de pret dintre cele doua este foarte mare si nu as putea sa le pun in comparatie directa, dar voiam sa va spun la ce ma raportez cand vorbesc despre acest obiectiv. De asemenea, folosesc si un Nikon de 85mm cu f/1.8 si mi se pare ca fotografiile ies foarte aproape din punct de vedere a calitatii.

L-am avut cu mine la un concert Coma, GreenSounds Festival si cu ocazia asta i-am facut si cateva poze Andreei. Pe langa pozele pe care le voi atasa in articol o sa va las si link-uri catre albumele de pe facebook. Daca vreti imaginile la rezolutie mai buna puteti sa imi scrieti pe mail sau sa imi lasati un comentariu si va voi trimite.

Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD G2

Cateva cuvinte despre Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD G2

Focalizeaza foarte rapid si in majoritatea cazurilor nu rateaza, dar tinand cont ca l-am folosit mai mult la concerte, nu te poti astepta sa ai fiecare poza in focus perfect cu f/2.8 cand artistii se misca pe scena. Cu persoanele care erau prin parc la GreenSounds n-am avut nici o problema si aici chiar pot spune ca am avut peste 95% din poze focalizate corect.

Aberatiile cromatice sunt controlate foarte bine si chiar daca o mare parte dintre fotografiile pe care le-am facut au fost realizate la f/2.8, n-am vazut sa fie evidente si vignetarea nu pare sa existe in cazul situatiilor reale.

Inelele de focalizare si zoom au cursa scurta si cauciucurile de pe ele au texturi putin diferite. In cazul in care ai nevoie, focalizarea manuala se face foarte usor, dar datorita sistemului USD, este mult mai eficient si rapid sa-l lasi sa focalizeze singur.

Cele doua moduri de focalizare sunt binevenite atunci cand nu ai de gand sa te apropii de subiect foarte mult si cu ocazia asta poti creste inca putin viteza de focalizare.

Modul VC (Vibration Compensation) are trei variante:

Modul 1 stabilizeaza imaginea pe ambele axe tot timpul.

Modul 2 stabilizeaza imaginea doar pe o axa si este creat special pentru panning.

Modul 3 stabilizeaza imaginea doar in momentul in care apesi pe shutter pentru a realiza fotografia. Asta inseamna ca nu vei vedea imaginea stabilizata pe vizor, ci efectul este aplicat in momentul in care declansezi. Acest mod functioneaza foarte bine si cel mai mult imi place ca poti econimisi foarte mult din baterie daca il folosesti, mai ales ca am tendinta sa tin aparatul cam tot timpul pe ON cand sunt la festivaluri ca sa nu ratez vreun cadru.

Am reusit sa folosesc timpi de expunere intre 1/10 si 1/30 din mana cu usurinta. De exemplu, poza de mai jos e facuta dintr-o singura incercare cu 1/10 si a iesit perfect in focus.

bicicleta Tamron SP 70-200mm F/2.8 G2

1/10 f/2.8 70mm ISO 160

Am incercat si panning in fuga atunci cand am plecat de la F64 si pot spune ca mi-a iesit decent in conditiile in care e prima data cand incerc acest tip de fotografie.

paning Tamron SP 70-200mm F/2.8 G2

1/60 f/13 70mm ISO 100

Obiectivul este echilibrat, usor de tinut in mana si greutatea mi se pare ca vine ca un avantaj pentru ca iti perminte sa il controlezi mai bine la viteze mici de declansare. De exemplu, cu un obiectiv mult mai usor nu cred ca as fi reusit sa fotografiez din mana cu 1/10 chiar daca ar fi avut acelasi sistem de compensare a miscarii.

Ma bucur ca cei de la Tamron au renuntat la inelul auriu de la prima varianta si au facut obiectivul sa arate si sa se comporte ca unul premium. Materialele din care este construit iti ofera incredere ca este rezistent si din acest punct de vedere nu imi fac griji in conditii de folosire normale.

Pe de alta parte, parasolarul mi se pare putin cam mare si nu stiu cat de rezistent e daca il lovesti. Eu il folosesc si in cluburi la concerte pentru ca in caz de ceva se va comporta ca o bariera intre sticla si orice obiect care ar putea intra in contact cu ea.

Mai multe fotografii realizate cu Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD G2:

Tamron SP 70-200mm F/2.8 G2

1/200 f/2.8 190mm ISO 100 

Dan Costea Coma Tamron SP 70-200mm F/2.8 G2

1/80 f/2.8 200mm ISO 1600+ luminozitate ridicata la conversia RAW-JPEG

1/250 f/2.8 200mm ISO 1600 + luminozitate ridicata la conversia RAW-JPEG

Fata din public Tamron SP 70-200mm F/2.8 G2

PRO

-poti da jos inelul de prindere pentru trepied.
-pretul e genial.
-rezistent la umezeala si praf.
-focalizarea este precisa si rapida.

CONTRA

-greutatea de 1485 g nu e de neglijat, dar cum am spus mai sus, daca e un avantaj sau dezavantaj depinde de utilizator.
-parasolarul pare destul de fragil.

In concluzie, fara a face vreun compromis in ceea ce priveste performanta sau design-ul, Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD G2 este un obiectiv mult mai ieftin decat alternativele de la Canon/Nikon si stiu ca s-a ridicat la asteptarile mele asa ca daca va ganditi sa va cumparati un zoom luminos, dar nu vreti sa dati o suma de bani foarte mare pe el, sfatul meu este sa mergeti pe varianta Tamron sau cel putin sa il inchiriati pentru o zi si sa vedeti performantele, apoi va decideti.

In momentul in care am scris acest articol, obiectivul are un pret de 5.988 lei, iar multe informatii despre Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD G2, dar si despre alte obiective Tamron puteti vedea pe site la F64.

DISTANTA FOCALA70-200mm
TIP FOCALIZAREAutofocus + Manual Focus
PLAJA DIAFRAGMEDiafragma maxima: f/2.8
Diafragma minima: f/22
NR. LAMELE DIAFRAGMA9
FILET FILTRU77mm
DISTANTA MINIMA DE FOCUS0.95m
RAPORT MARIRE1:6.1
UNGHI DE CUPRINDEREFull Frame: 34°21′ – 12°21′
APS-C: 22°33′ – 7°59′
CONSTRUCTIE23 de elemente in 17 grupuri
STABILIZARE DE IMAGINESistem de compensare a vibratiilor (VC)
COMPATIBIL FULL FRAMEDa
COLIER PENTRU TREPIEDDa
PARASOLAR INCLUSDa
LUNGIME191.3mm
DIAMETRU MAXIM88mm
GREUTATE1,485g

Am mai bifat un eveniment #Technologic și de data asta am ajuns la un concert COMA. Cum a fost? Vedeți în imaginile de…

Posted by Bucharest Journal on 11 August 2017

In weekendul trecut am ajuns la BUCHAREST GreenSounds FESTIVAL si ne-am intors cu cateva fotografii de acolo, daca va…

Posted by Bucharest Journal on 21 August 2017

Cu ocazia asta am mai bifat inca un punct de pe wishlist.

Scriu despre lucruri care îmi atrag atenția, locuri prin care merg, festivaluri și uneori îmi mai dau cu părerea despre ce se întâmplă pe internet. În timpul liber mă uit la filme, seriale și nu ratez vreo ocazie de a cunoaște oameni sau de a merge la un concert bun.

3 comentarii la „Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD G2 | Hands On Review”

Lasă un comentariu
  1. Imi place cum ai ales sa prezinti obiectivul. Sper ca intr-o zi sa am si eu bani sa-l cumpar, am citit pe mai multe bloguri review-uri pozitive si m-au convins.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.