Cea mai simpla reteta de desert cu dulce de leche

Dulce de leche este un desert specific bucatariei sud-americane, foarte asemanator la gust cu sosul de caramel, insa are la baza laptele indulcit, respectiv laptele condensat, care se fierbe la foc mic pana cand se obtine o crema de consistenta necesara retetei pe care dorim sa o preparam. Densitatea cremei poate varia, de la foarte subtire perfecta ca si topping pentru inghetata sau o crema de o consistenta mai groasa, densa, potrivit pentru prajiturele, briose sau in compozitia cremelor de tort sau prajituri. Exista numeroase retete cu crema de lapte condensat indulcit caramelizat insa eu am decis sa va prezint cea mai simpla reteta din cate exista, potrivita pentru zilele in care simti nevoia de ceva dulce insa nu doresti sa te complici foare mult cu pregatira unui desert.

Asadar am ales reteta cea mai simpla si iata cum se prepara:

 Ingrediente:
– o cutie de crema de lapte condensat delatte caramelo
– un pachet mai mare de biscuiti (petit beurre)

Dam jos eticheta de pe cutia de lapte condensat si introducem cutia in craticioara cu apa pusa la fiert. In functie de preferinte, fie introduceti cutia inchisa sa fiarba timp de 3 ore dupa care o deschideti, fie deschideti foarte putin cutia inainte de a o pune la fiert. Este foarte usor de deschis deoarece cutia este easy-open cu cheita tocmai pentru a se deschide mai usor. Eu optez pentru cea de-a doua variatba, deoarece astfel vom avea posibilitatea de a verifica pe parcurs si care este consistenta laptelui condensat in timp ce fierbe. Asadar, punem cutia de lapte intr-o craticioara si completam cu apa, pana cand apa ajunge cu un centimetru mai jos de capacul cutiei. Nivelul apei trebuie sa fie constant, asa ca din cand in cand trebuie sa completati cu apa. Il lasam apoi sa fiarba pana cand va  ajunge la consistenta necesara retetei noastre. In cazul nostru, avand nevoie de o consistenta mai densa, va trebui sa il lasam chiar 3 ore. Inca un mic pont, pentru a nu fi nevoita sa suporti zgomotul pe care il va face conserva odata ce apa incepe sa fiarba, poti pune pe fundul craticioarei mai multe servetele de bucatarie sau chiar un prosop de bucatarie mai mic.

Cand laptele condensat a ajuns la consistenta dorita, stinge focul si lasa cutia la racit, fara a o scoate din apa, insa. Cu ajutorul unui deschizator de conserve deschide cutia, amesteca foarte bine pentru avea un amestec omogen, deoarece pe fundul conservei crema va fi putin mai groasa. Dupa ce compozitia a devenit una omogena, urmatorul pas este acela de a lua cate doi biscuiti si de a-I umple la mijloc cu cat o lingurita de lapte condensat caramelizat.

Exact cum spuneam, nimic mai simplu. Probabil ca veti zice ca acelasi lucru l-ati fi putut face si folosind dulceata ca atunci cand eram copii mici. Insa trebuie sa recunoastem, crema de laptele condensat chiar face diferenta. Si pentru o zi in care avet pofta de ceva dulce si nu vreti sa pierdeti prea mult timp prin bucatarie pentru a face retete prea complicate, acest desert este perfect. Usor de facut, rapid si foarte gustos.

Pofta buna!

 

Lasa un comentariu