Ce costuri ai cand lansezi un start-up

Daca ai decis ca mediul antreprenorial este ceea ce iti doresti, trebuie sa-ti faci cu atentie un plan de afaceri. In functie de domeniu, trebuie sa te gandesti la toate aspectele particulare nisei respective – nu uita de autorizatii de la diverse institutii ale statului roman… Trebuie sa te informezi cu atentie, sa nu omiti detalii importante. Spre exemplu, in foarte multe domenii (mult mai multe decat te-ai astepta) ai nevoie sa te inregistrezi ca operator de date cu caracter personal (pana si cand inchiriezi biciclete in parc).

Grija mare la buget, sa pui toate cheltuielile pe cel putin 6 luni. In afara de cheltuielile specifice activitatii tale, trebuie sa te gandesti la taxele catre stat si la partea de servicii contabile. Daca ai un SRL (eventual SRL-D), ai neaparat nevoie de un expert contabil. Cel mai probabil nu va fi nevoie sa angajezi unul (probabil nu iti vei permite…), ci vei colabora cu o firma de specialitate, care va fi „contabilul tau part-time”, mereu aproape la nevoie.

Cat costa serviciile de contabilitate? Poti cauta online, caci preturile difera in functie de orasul in care locuiesti. Cauta spre exemplu contabilitate constanta si studiaza ofertele. Pe intelec.ro, preturile pornesc de la 270 de lei / luna. Costurile difera in principal in functie de volumul de lucru, de modul in care platesti taxele (lunar, trimestrial), de numarul de angajati…

Vei avea si costuri cu sediul social / punctul de lucru, in functie de tipul de activitate. Nu uita de alte eventuale costuri locale si de costurile de utilitati – de la cele de internet si curent electric, pana la cele specifice, poate de apa sau gaz, daca ai poate o spalatorie auto, o patiserie etc.

Statisticile arata ca foarte multe start-up-uri „mor” dupa 1-3 ani. Din fericire, sunt si multe care supravietuiesc, ba chiar unele care ajung la performante de invidiat. A intra in afaceri implica multe riscuri, mult stres, mult timp investit, dincolo de bani. Cu bune si cu rele, ca nu se poate altfel. Daca ti se potriveste sau nu rolul de antreprenor, depinde de tine. Totul este sa fii bine informat daca alegi sa pornesti pe acest drum.

Lasa un comentariu