Am fost in vizita in satele care beneficiaza de programul Paine si Maine

Am vizitat doua sate (Geamana și Ursi din Valcea) in care se deruleaza proiectul „Paine si Maine”. Programul pilot „Paine si Maine” derulat de World Vision Romania in colaborare cu Lidl vine in sprijinul copiilor defavorizati, cu o masa calda pentru cei mici.

 De unde a pornit „Paine si Maine”?

  • 51% dintre copiii din romania traiesc cu riscul saraciei.
  • 1 sin 8 copii de la sat se culca flamand.
  • 37% dintre persoanele cu varsta peste 15 ani se confrunta cu analfabetismul functional.
  • 1 din 4 copii renunta la scoala din cauza saraciei si a rezultatelor slabe la invatatura.
  • 2 din 3 copii de la tara abandoneaza scoala pentru ca familia ii retrage pentru a munci.

Poate ca multi se gandesc ca 1 din 8 nu e un numar asa de mare. Dar de cele mai multe ori neglijam faptul ca o singura persoana poate sa faca diferenta atunci cand are ajutorul de care are nevoie. Nu trebuie sa uitam ca 1 din 8 nu este o simpla statistica, acel „1” este reprezentat de un copil care trebuie sa aiba sanse egale de dezvoltare.

Tristul adevar este ca inca exista in Romania copii care depun eforturi foarte mari pentru a merge la o scoala situata la mai mult de 10 km de locuinta lor. Eu cand mi-am ales liceul primul criteriu a fost sa fie aproape de casa. Si a fost, la 5 minute. Acum pot doar sa-mi imaginez ce simte un copil care trebuie sa parcurga doua ore sau mai mult pentru a ajunge la scoala. Daca exista oameni capabili sa faca acest drum ca sa invete si sa isi depaseasca conditia inseamna ca suntem pe drumul cel bun. Pe langa asta, apreciez foarte mult oamenii care se implica si incearca sa ii ajute pe acesti copii sa isi indeplineasca visele.

Multi copii nu viseaza sa ajunga supereroi, politisti, pompieri sau vedete. Ei stiu ca fiecare poate sa fie un super erou pentru ca schimbarea nu vine de la o singura persoana. Schimbarea vine de la mai multe persoane care vor sa imbunatateasca lumea in care traim. Un lucru care m-a impresionat a fost faptul ca pe banca unui copil statea foaia asta pe care scria „eu vreau sa fiu informatician”.

programul Paine si Maine

Am inteles ca este greu sa oferi o mana de ajutor in Romania pentru ca de fiecare data cand incerci sa intinzi o mana te lovesti de refuzuri si birocratie. Pentru a oferi copiilor o masa calda care pentru noi pare ceva foarte obisnuit, World Vision Romania si Lidl au fost nevoiti sa treaca de multe obstacole si au reusit sa treaca peste acestea datorita ajutorului primit din partea cadrelor didactice, a directoarei scolilor din comuna Stoilesti si a reprezentantilor inspectaoratului din Valcea.

Foarte multi oameni inca traiesc cu ideea ca au facut un copil doar pentru a-i ajuta la treburile gospodaresti si sa duca animalale la pascut pe camp. Eu cred ca fiecare parinte trebuie sa inteleaga ca lumea este intr-o continua schimbare si ca este din ce in ce mai greu sa te adaptezi acestei schimbari. Tocmai din acest motiv, fiecare copil trebuie sa munceasca mult mai mult pentru a se autodepasi in fiecare zi si sa obtina rezultate foarte bune pentru a ajunge sa-si indemplineasca visul.
Daca vrei sa ii ajuti si tu pe acesti copii sa isi indeplineasca visele si sa aiba parte de o masa calda si de educatia de care au nevoie, poti dona 2 euro (TVA inclus), prin SMS la 8844, cu textul PAINE.

Paine si Maine

Comments

  • „2 din 3 copii de la tara abandoneaza scoala pentru ca familia ii retrage pentru a munci” – acest lucru mi-e destul de greu de crezut, mi se pare un numar mult prea mare. Sper doar sa nu fie asa. Destul de neplacute aceste statistici. Felicitari tuturor celor ce se implica in acest program si doresc sa ajute.

    • Si mie mi se pare destul de mare numarul, dar apoi m-am gandit ca in unele sate exista doar scoli cu clasele 1-4 sau 1-8. Asta inseamna ca dupa terminarea lor, copiii ar trebui sa mearga in sate invecinate si unui parinte de acolo ii vine mai usor sa il tina acasa si sa il ajute la treburile gospodaresti.

Lasa un comentariu