Contraste in noaptea de Paste si „credinciosul” roman

Noaptea de Paste am ales s-o petrec cu ai mei la bunici, asa ca ora 12 m-a prins in fata bisericii asteptand multimea de credinciosi care ieseau cu traditionala „lumina de Paste”. De indata ce s-a dat drumu` la lumina toti s-au ingramadit ca sa primeasca primii. Cei ramasi afara ii luau cu asalt pe toti care aveau in mana o lumanare si mai aveau putin si le-o luau daca nu voiau sa le dea lumina.

Pentru ca incercam sa nu ma ingramadesc cu toata lumea acolo m-am dat cativa metri mai in spate, adica fix unde era intrarea in cimitir si am asteptat. Mai multe persoane au avut aceeasi idee asa ca am apucat sa aud niste discutii foarte pretioase care fac un portret perfect credinciosului roman.

In timp ce unii s-au adunat acolo doar pentru pomana si scoteau dozele de bere din pugi, altii se rugau in jurul mormintelor. Glumele cu ce buna e asta si ce as… ciocni cu ea se intersectau cu privirile pline de dezgust ale tuturor care treceau pe acolo, dar nimeni nu spunea nimic. Ma simteam ca intr-un tablou in care fiecare era din filmul lui si nimeni nu interactiona cu cei din jur.

Intr-o parte o bunica ii spunea nepotului sa nu mai alerge asa de repede pentru ca stinge lumanarile oamenilor si o sa-si ia bataie. Alta femeie in varsta isi dracuia sotul care ramasese acasa pentru ca era prea beat ca sa mai vina la biserica. Vorbea cu… nimeni, dar avea atatea de povestit si desi nu era nimeni in jur ca sa o asculte a continuat. Timp de vreo cinci minute i-am auzit povestea vietii in timp ce prin fata mea treceau zeci de oameni cu lumanarile in mana. Atunci cand mi-am luat permisul de conducere v-am spus ca trebuie sa invat niste injuraturi noi… ei bine, in alea cinci minute am invatat mai multe decat mi-as fi dorit.

Fiecare venise acolo cu alt scop, noaptea de Paste nu mai era avea acelasi inteles pentru toti. Unele fete au facut din noaptea de inviere un podium demn de saptamana modei de la Londra. Ochelari de soare in miez de noapte ca deh… lumina lumanarilor e foarte puternica. Haine care faceau ca ochii barbatilor sa staluceasca mai ceva ca lumina lumanarilor si pantofi cu toc care se afundau in namolul de pe marginea aleilor.

Bineinteles ca n-au lipsit nici traditionalele selfie-uri cu lumanarea in cimitir, ba chiar unii dintre ei au ales sa duca asta la un nou nivel si sa faca direct cu crucea. Toate astea au fost completate de sunetul divin auzit din fundal care anunta reduceri la lumanari, flori si alte articole de inviere.

Eu cred ca multi nu vor sa inteleaga care e treaba cu Pastele si cu sarbatorile in general. Ar fi mult mai frumos daca de sarbatori am alege sa fim recunoscatori pentru ce avem si sa impartim ce avem cu cineva drag, nu sa ne calcam in picioare ca sa luam lumina si sa folosim sarbatoarea ca scuza pentru sticlele goale de alcool lasate in urma si mancarea consumata in exces.

Lasa un comentariu