Cum arata interiorul unui Zeppelin acum 80 de ani

Am dat zilele trecute peste un articol in care se vorbea despre cum arata interiorul unui Zepellin in urma cu 80 de ani. Se pare ca nu este asa de departe de comfortul pe care il ofera aeronavele moderne.

Stim cu totii ca atunci cand calatorim, pe langa banii pe care ii dam pentru bilete se afla si preocuparea noastra ca zborul sa fie unul placut. Ei bine, nu e placut deloc atunci cand pasagerul din spatele tau loveste scaunul cu picioarele, cand cineva adoarme pe tine sau cand un copil nu reuseste sa stea locului macar 5 minute.

Inainte ca avioanele moderne sa apara, zborul nu era pentru oricine deoarece nu existau asa de multe aparate de zbor si nu erau accesibile publicului larg. In trecut, cel mai cunoscut aparat de zbor in materie de lux din industrie era Zeppelinul german.

Hindenburg, pe numele sau de zeppelin a inceput sa fie construit in 1931 si a fost terminat in 1936. Adica le-a luat cam 5 ani sa faca ceea ce vedeti in pozele de la sfarsitul articolului.

Zeppelinul din imagine a reusit sa duca 50 de pasageri peste oceanul Atlantic. Cu toate ca un zeppelin nu pare chiar cel mai sigur sau cel mai puternic aparat de zbor, trebuie sa va spun ca era mult mai mare decat avioanele de linie pe care le avem in zilele noaste. Pe langa asta, surprinzator este si faptul ca era destul de rapid. Se spune ca a reusit sa traverseze oceanul Atlantic in aproximativ 43 de ore. Desigur ca pentru a reusi o performanta ca asta pe vremea aceea, trebuia sa existe si ceva riscant la mijloc. Factorul de risc era ca zeppelinul folosea hidrogen drept combusbili. Stim cu totii ca hidrogenul este un gaz extrem de inflamabil (poate ati vazut in filmul Martianul cat de periculos e).

Site-ul airships.net a publicat o serie de poze ale acestuia si o istorie despre cum a fost folosit pentru propaganda nazista, dar vorbeste si despre dezastrul care a dus la disparitia lui.

 

Sursa foto: airships.net

 

 

 

Comments

Lasa un comentariu