Atestatele auto – cine le primeste, de ce si la ce ajuta

Vrei sa dai de carnet, dar nu stii exact ce scoala de soferi sa alegi. Te gandesti la o firma cu sediul cat mai apropiat de locuinta ta? Trebuie sa stii ca atunci cand vorbesti de carnetul de sofer ar trebui sa te gandesti si la alte aspecte care n-au legatura cu proximitatea, ci mai curand cu legitimitatea persoanelor care vor verifica cunostintele tale auto. Trebuie sa stii ca si ei, la randul lor, examinatorii sunt supusi frecvent evaluarii si acestia sunt obligati sa-si prezinte competentele atunci cand le sunt solicitate. Este esential ca acestia sa posede atestate auto in vigoare cu ultimele norme legislative.

Dar atestatele din industria auto nu au legatura doar cu oamenii, cu instructorii sau cu zona de verificare a cunostintelor. Exista pe piata si notiunea de atestare de autovehicule istorice. Tot atestate auto sunt, dar acestea au in vedere automobilul si posesorul acesteia. Ceea ce este interesant este faptul ca in ultimul timp au fost solicitate atestate auto pentru Dacii model 1300, automobile vechi de aproape o jumatate de secol. Atestarea ca vehicul istoric presupune ca autoturismul sa ruleze in conditii optime fara modificari aduse caroseriei, motorului sau componentelor de interior cu exceptia consumabilelor – bujii, baterii si alte piese.

Sa nu uitam ca in anul 1969, cand s-a produs primul model Dacia, atunci au iesit pe portile uzinei doar 293 de modele. Dintre acestea putine mai exista in stare de functionare, fie datorita intretinerii defectuoase fie din cauza programului REMAT pentru ca posesorii lor au ales sa le vanda pentru tichete decat sa investeasca in reconditionarea lor.

Modele istorice sunt si automobilele de tip Oltcit Club, Dacia Sport, DAC, Dacia 500, Dacia 1310, Aro 10 si Aro 24.

Concret, atunci cand vorbim de atestate auto trebuie sa avem in vedere documente care fie reglementeaza tehnologia care sta la baza unui automobil, fie cunostintele unei persoane care are dreptul de a emite certificate bazate pe anumite competente.

Practic, in cazul unor persoane, vorbim de acele tipuri de atestate auto care ofera dreptul celor care le detin de a examina doritorii care vor sa absolve examenul practic pentru obtinerea permisului de conducere. Atestatele auto sunt importante si atunci cand vorbim de categoria B, dar ele sunt impetuos necesare in cazul categoriilor care implica transport persoane, calatori si marfa care sa depaseasca un anumit gabarit.

Este esential ca cei care ne pregatesc si ne invata notiunile practice atunci cand vorbim de ore de condus diferite categorii de automobile sa fie ei la randul lor modele de urmat pentru ca altfel cunostintele lor minimale vor afecta viata si cariera unor viitori soferi de autoturisme, camioane, microbuze sau autobuze.

Mai multe informatii cu privire la legislatia rutiera in vigoare si normele pentru care un examinator are dreptul sa verifice cunostintele tale poti gasi si pe Onlines.ro.

Comments

Lasa un comentariu