The Big Short – Brokerii apocalipsei (2016) | recenzie

Brokerii apocalipseiBrokerii apocalipsei este un film despre banci, sisteme financiare si cam tot ce are legatura cu numerele si matematica. Pregatirea mea in economie nu e asa de buna si as fi avut nevoie de un dictionar ca sa inteleg tot ce se intampla prin film. De la SWAP-uri la CDO-uri m-am pierdut in actiunea filmului. Desi nu intelegeam nimic tehnic, il vedeam pe Michael Burry incercand sa prevada o apocalipsa in lumea bancilor si a imobiliarelor.

Michael Burry e personajul ala care vine cu o idee atat de nebuneasca incat ii face pe bancheri sa rada si sa creada ca au 21 la o masa de BlackJack. Modul in care a fost scris scenariul te face sa crezi ca totul chiar s-a intamplat si pentru un moment impartasesti grija celor care aveau sa se imbogateasca pentru cei lasati pe drumuri de jocurile lor. By the way, lucrurile prezentate in film chiar sunt reale.

Niciodata nu am inteles cum reusesc romanii sa traduca asa titlurile filmului. Cand am citit Brokerii apocalipsei ma gandeam la cu totul altceva. Aveam in minte un scenariu in care unul dintre brokeri, satul de bancile care il lasau fara economiile de o viata se duce la o bere cu niste amici si de acolo incep sa curga ideile. Din discutie in discutie ajunge la ce ar fi sa falimentam bancile?. Apoi, in loc sa fure bani dintr-o banca sa se gandeasca ce ar fi sa „furam” un sistem economic?. Iar de aici sa inceapa actiunea filmului. Cativa oameni impotriva unui intreg sistem gata sa pice la cea mai mica greseala. Multe numere, actiuni la bursa in cadere libera, dobanzi date peste cap si bancheri pregatiti sa renunte la tot si sa intre in razboi.

Cateva detalii in plus:

Director: Adam McKay.
Scenaristi: Charles Randolph, Adam McKay.
Actori principali: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Rudy Eisenzopf.
The Big Short – Brokerii apocalipsei intra in cinema din 29 ianuarie, distribuit de Ro Image 2000.

Trailer The Big Short – Brokerii apocalipsei:

 

Comments

  • Apropo, dacă nu-mi apare celălalt comentariu, pentru că-l vei șterge, îmi voi da seama cu adevărat ce fel de om ești. Nu-mi acorzi nici măcar dreptul la liberă exprimare.

  • Numești asta recenzie? Aveam așteptări mai mari. Ce ai scris tu putea scrie și un băiat de 15 ani, cu sindromul Down. Dacă nu poți scrie o recenzie bună, nu mai ocupa degeaba locul în cinematograf. Du-te și vezi filme pe care le înțelegi mai bine: Transporter, Transformers, Ride Along 2. Nici măcar nu știi să-ți argumentezi opinia. Cât ai dat să iei bacul la română?

    • Dupa cum observi, am spus de la inceput ca pregatirea mea in economie nu-mi permite sa analizez acest film. Atunci cand nu stiu sa vorbesc despre ceva prefer sa nu-mi dau cu parerea doar ca sa ma aflu in treaba si ca sa zic ca am scris si eu un articol. Asa ca am ales sa prezint actiunea filmului pe scurt si sa-i invit pe cititorii mei sa-l vada la cinema spunandu-le ca este un film care se adreseaza oamenilor care au cat de cat habar despre economie si sisteme bancare.

Lasa un comentariu