The Danish Girl – Daneza (2015) | mai mult decât o recenzie

The Danish Girl – Daneza prezintă povestea primei schimbări de sex din istorie. Eddie Redmayne își joacă excepțional rolul de travestit. Alături de soția sa, Alicia Vikander, reușesc să aducă subiectul transsexualitatății în cinema.

Imaginează-ți pentru o clipă cum ai reacționa dacă persoana de lângă tine s-ar decide peste noapte să-și schimbe sexul. Not so nice, right? Einar (Eddie Redmayne) este un pictor care, în ziua în care Gerda (Alicia Vikande) îi propune să îmbrace o rochie pentru a o ajuta la realizarea unui tablou, dezvoltă o nouă personalitate. Așa apare Lili, femeia din Einar.

În opinia mea transexualitatea este o boală și acest film ne face să ne amintim asta. Ceea ce începe printr-o joacă, se transformă într-un coșmar pentru Gerda și Einar. Simte cum își pierde soțul în favoarea lui Lili și nu reușete să înțeleagă de ce. Se invinovățește întrebându-se „ce ar fi fost dacă…”. Ce ar fi fost dacă nu o inventa pe Lili?, ce ar fi fost dacă nu îl convingea să vină îmbrăcat în femeie la petreceri?, ce ar fi fost dacă nu l-ar fi încurajat în această idee dementă? Ce ar fi fost dacă și ea ar fi văzut transexualitatea ca pe o boală?

Poate că ar mai fi avut un soț, poate că povestea vieții ei era cu totul alta. Povestea e reală, bazată pe cartea Man Into Woman care prezintă memoriile lui Lili Elbe. Odată cu prima schimbare de sex, Lili a deschis drumuri pentru multe alte manifestări de acest tip. În opinia mea? Drumuri care ar fi trebuit să rămână închise.

Am spus-o și o să o spun în continuare, hate me, transexualitatea trebuie văzută ca un dezechilibru mental, ca o boală, de ce? Pentru că asta e. Nu pot să înțeleg ce idei poate duce un om în momentul în care să vrea o schimbare de sex.

Nu pot să înțeleg nici cum transexualii sunt discriminați pozitiv. Poate tocmai de asta filmul ăsta o să câștige niste premii Oscar. Oamenii sunt ipocriți în majoritatea timpului, așa s-a întâmplat și cu Conchita la Eurovision și o să se mai întâmple atâta timp cât permitem tot felul de comportamente deviante doar pentru că vrem să „dăm bine”.

The Danish Girl apare pe 8 ianuarie, distribuit de Ro Image.

Lasa un comentariu