FCRP vs FJSC | Guest post de Emil Calinescu

FCRP vs FJSC

Sa presupunem ca esti elev/a de clasa a XII-a si vrei sa dai la facultate. Cumva, te-ai decis sa faci Comunicarea. Nu stiu cum ai decis asta, dar nu acesta este subiectul articolului.

Intrebarea la care incerc sa raspund este CE facultate de comunicare vei urma? Teoretic, is doua optiuni importante: FCRP vs FSJC. Practic, optiunile sunt un pic mai multe: la stat ar mai fi o sectie de comunicare, tot in Universitate, la Litere, iar sectii la particular ar fi vreo 3 sau 4.

Personal, m-am facut deja cunoscut drept un adversar al FJSC. Multa lume s-a intrebat de ce, am explicat acolo pe larg.

Sa presupunem ca nu as fi adversar al FJSC. Haideti sa incercam sa raspundem, calm si obiectiv, la intrebarea initiala. Raspunsul meu ar fi, asa cum va asteptati, FCRP. Va dau 3 argumente, desi ele pot fi mult mai multe:

1. Din experienta personala, de blogger, cu diverse piariste (am scris cu S, nu cu Z), cele mai ok imi par a fi absolventele de FCRP. Ele par mai profi din toate punctele de vedere: ca atitudine, cum se imbraca, cum iti vorbesc. Culmea, asa se intampla si cand eram eu student: cei care intrasera la FJSC erau de-o ingamfare gretoasa, in timp ce studentii de la FCRP mi se pareau calmi, la locul lor, “oameni normali” #CaSaZicAsa

2. Cei de la FCRP au avut grija sa isi cultive o imagine buna. In fond, despre asta-i vorba in comunicare, nu? Sa admitem ca imaginea despre FJSC este una neconforma cu realitatea. Intrebare: de ce profesorii de acolo, cei care ii invata pe student cum sta treaba cu comunicarea, nu au facut ceva in acest sens? Adica nu era (si) treaba lor, ca de altfel si a studentilor/absolventilor, sa intretina o imagine buna despre acea facultate? Ori au facut-o si nu au facut-o bine (sa nu zic altfel), ori nu au vrut s-o faca. Eu stiu ca si neglijenta se pedepseste J Si tot apropo de imagine, domeniul comunicare.ro, tatal lor, este al FCRP. Asta tot legat de imagine & stuff.

3. Impresia cuiva, nu zic a cui, despre comunicarea de la FJSC, este ca fosta facultate de jurnalism a fost nevoita sa-si adauge sectii noi pentru a supravietui. Comunicarea din FCRP a fost gandita din start ca facultate distincta, iar rezultatele se vad. Din perspectiva asta putem observa cati fosti profesori de jurnalism s-au apucat sa predea comunicare & stuff. Nu zic mai multe. Insa mai evidentiez un lucru: observati cate mastere sunt la comunicarea din FCRP (e unul special pentru Social-Media, aflat la inceput) si cate sunt la FJSC. Tot ce ziceam mai sus.

Acum, nu ma intelegeti gresit. FCRP nu este o universitate perfecta. Or fi si acolo profi naspa, or fi si acolo persoane care nu merita sa predea. Bineinteles, or fi iesit si d-acolo absolventi care sunt certati cu gramatica. Imaginea, per total, este, insa, una mai buna decat a concurentei. Dupa ea trebuie sa ne ghidam, zic.

Asa se vede din exterior, eu nu am urmat nici FJSC, nici FCRP. Insa, asa cum zic unii psihologi, cam esti ceea ce zic altii ca esti 😀

12067847_10153552342636236_928569324_nNu inchei fara sa ma prezint. Emil Calinescu sunt, absolvent de sociologie si de drept, blogger din 2008. Detin 6 blogguri, insa va zic doar 3 dintre ele: EmilCalinescu.eu (blog personal), Cinemil.ro (blog de filme) si PolitiCalinescu.RO (blog politic). Pe restul le veti descoperi singuri. Marius, multumesc pentru gazduire. Ca sa rezum tot ce am scris, duelul FCRP vs FJSC este castigat CATEGORIC de FCRP. Astept, insa, sa-mi spuneti si parerea voastra pe acest subiect J Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

 

Acesta a fost Emil, sunt sigur ca ai citit pana aici și te invit sa citești și articolul meu despre prima zi din anul 3 sau despre anul I de facultate ca să știi ce te așteaptă.

 

Lasa un comentariu